Aralarında 19 yaşındaki genç Suleman Dawood’un ve pek çok işadamının bulunduğu Titan Denizaltı hala kayıp. 19 yaşındaki genç yolcunun babasını mutlu etmek için Atlas Okyanusuna yolculuğa çıktığı söyleniyor.  

Lişi başı 250 bin dolar ödeyerek 1912 yılında batan ünlü seyahat gemisi Titanik’in enkazını ziyaret etmeye gidecek olan yolculardan uzun zamandır haber alınamıyor. Yolcular arasında ünlü iş adamları var var; Pakistanlı bir milyarder ve oğlu, Denizaltı şirketinin CEO’su, İngiliz bir milyarder ve aynı zamanda Fransız eski bir sualtı subayı. 5 kişilik olan denizaltı için seyahat geçtiğimiz günlerde başlamıştı. Yapılan planlara göre, seyahat toplamda 8 saat sürecek ve aynı gün denizaltı ekibi geri dönecekti. Fakat ekipten tam 3 gündür haber alınamıyor. Vakit ilerledikçe denizaltındaki kişileirn kurtarılma imkanları azalıyor.

Denizaltı, içeriden açılamıyor ve kontrol edilemiyor.  Bir şekilde yüzeye çıkmış olsa bile dışarıdan müdahale ile açılmadığı sürece içerideki 5 kişiye ulaşılamıyor. Denizaltının içerisinde, Perşembe gününe kadar, 5 yolcuya da yetebilecek kadar oksijen mevcut. Perşembe sabah saatlerinde içerideki oksijen de tükenecek.

Denizaltında GPS yok. Denizaltı ile iletişim kesilmeden önce sadece SMS mesajlaşması yapıldı. OceanGate firmasına ait olan bu denizaltının herhangi bir sertifikası olmadığı da gelen söylemler arasında.

BBC’nin yapmış olduğu habere göre; aynı denizaltı ile üç kez su altına inen Mike Reiss yaptığı açıklama ile dikkatleri üzerine çekti.

“Yolcuların imzalamış olduğu sözleşmenin sadece ilk sayfasında üç defa ölüm ihtimalinden bahsediliyordu.” dedi.

Titanik gemisinin suyun 4 km derinliğinde olduğu söyleniyor. Ve buna göre Titan’ı bulmanın nerdeyse imkansız olduğundan bahsediliyor. Okyanusta güneş ışınları sadece 1 km derinliğe kadar ulaşabiliyor. Güneş ışınlarının ulaşmadığı yerlerde, gözümüze yakın olan bir nesneyi bile görmemiz imkansızlaşıyor.

ABD basınından alınan habere göre; Titan’ın kaybolduğu bölgeden, Salı günü, 4 saat boyunca, yarım saatlik aralıklar ile vurma sesleri duyulduğu paylaşıldı. Aramalar bu bölgede yoğunlaştı. Uzmanlara göre, vurma seslerini çıkarmanın denizaltında olan 77 yaşındaki Fransız Kaşif ve Araştırmacı Paul-Henry Nargeolet’in fikri olabileceği yönünde. Uzmanlara göre, Fransız kaşif arama-kurtarma ekiplerinin dikkatini çekme yöntemlerini biliyordu.

TİTAN BULUNAMAZSA NE OLACAK?

Titan denizaltı bulunamadığı halde, içeride oksijen kalmadığı için cesetler çürümeyecek ve bulundukları takdirde belki de ilk anlardaki gibi tanınacaklar.

ABD Sahil Güvenliğin yapmış olduğu açıklamaya göre; Atlas Okyanusunun derinliklerinde Titanik gemisine yakın bir yerde bazı parçalar bulunmuş. Bulunan parçaların Titan denizaltına ait olduğundan şüpheleniliyor. Yapılan araştırmalara göre Titan’ın basınç kaybı sonucu patlamış olabileceği söyleniyor.  

Bugün bile okyanuslardaki basınç sebebiyle, okyanusun %95’inin hala daha keşfedilemediği biliniyor.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı