Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa doğal gaz borsalarında acil durumlarda fiyatları sınırlandıracak bir mekanizma kurmayı teklif etti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bir sonraki dolum sezonu için LNG'ye özel bir kriter geliştireceğiz.

Gerektiğinde aşırı Von der Leyen, Avrupa’daki enerji krizine yönelik hazırladıkları yeni tedbirleri içeren paketi, Strazburg’da düzenlediği toplantıda basına açıkladı. AB ülkelerinin enerji krizine karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Von der Leyen, teklif ile üye ülkelerin ve enerji şirketlerinin birbirlerinden daha fazla teklif vermek yerine gazı ortak biçimde satın almaları gerektiğini söyledi.

Ortak satın almanın bağlayıcı unsurları olacağını anlatan von der Leyen, şöyle devam etti:

"Doğalgaz depolarını doldurmak için gereken miktarın yüzde 15’inin ortak alımla gerçekleşmesi zorunlu olacak. Sisteme Batı Balkanlar ile Doğu Ortaklık ülkeleri de dahil edilecek. Pakette acil durumlarda iki ülke arasında karşılıklı enerji dayanışma anlaşması olmaması halinde de geçerli olacak yeni kurallar getirilecek.

Avrupa’nın ana gaz piyasasındaki oynaklığı ve aşırı fiyat artışlarını yumuşatmamız gerekiyor. TTF bugün artık gerçek piyasa durumunu yansıtmıyor. Bu nedenle bir sonraki dolum sezonu için LNG’ye özel bir kriter geliştireceğiz. Mevcut durumda acil tedbir ammamız gerekiyor. Bu nedenle gerektiğinde aşırı gaz fiyatlarını sınırlayacak bir mekanizmayı devreye sokuyoruz. Fiyat düzeltme mekanizması TTF’deki işlemler için geçici olarak dinamik bir fiyat limiti oluşturacak."

Gaz fiyatlarının elektrik fiyatı üzerindeki etkisinin sınırlandırılmasının AB genelinde değerlendirilmeyi hak ettiğini, bu konuyu değerlendirdiklerini ve verileri incelediklerini ifade eden Von der Leyen, paketin yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkelerin onayının gerektiğini hatırlattı.

AB Komisyonu’nun son enerji paketinde pek çok üye ülkenin talep ettiği ithal doğalgaza tavan fiyat getirilmesi yer almadı.

AB ülkelerinin liderleri 20-21 Ekim tarihlerinde Brüksel’de bir araya gelecek. Zirvenin ana gündem maddesi enerji krizi olacak.

Editör: Yadigar Hanım