Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz geriliminde yeni kilometre taşının tarihi yaklaşırken, Ankara ve Atina'dan peş peşe gelen açıklamalar yerel basının yanı sıra dünya medyasında yer buluyor.

Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Oruç Reyis'in Doğu Akdeniz'deki görevinin sona ermediğini söylemesini 'acil' koduyla duyurdu.

Yunan Kathimerini gazetesi ise, Merkel'in 24-25 Eylül tarihindeki Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesinde Ankara ve Atina üzerinde diyalog baskısını artırdığını yazıyor.

Gazeteye göre, Türkiye bu kez Almanya Başbakanı'ndan güvence istedi. Çünkü, bir önceki seferde görüşmelerin başlamasına saatler kala Yunanistan Mısır'la anlaşma imzalamış ve masa devrilmişti.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ise, şimdiye kadar Atina tarafından yapılan en ılımlı açıklamalardan birine imza attı, Türkiye ile üst düzey diplomatlar vasıtasıyla görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı.

Miçotakis Çarşamba akşamı katıldığı bir etkinlikte, "Sayın (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile görüşmedik ancak danışmanlarımız temas halindeler. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum… Eğer süreç böyle devam ederse, istikşafi görüşmelerin çok ama çok yakında başlatılmasına açığım" dedi.

Bir tercih arefesine gelindiğini vurgulayan Yunan Başbakanı, "Tercih çok ama çok net bir şekilde ortada. Hepimiz, bu yolun yapıcı bir diyaloğa çıkacağını umuyoruz" diye konuştu.

Yunan basını, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Miçotakis'in danışmanı Eleni Sorani ve Almanya'dan Jan Hecker'in birkaç gün içinde buluşabileceğini yazıyor.

Öte yandan, sahada ise yeni gelişmeler var. Yunan Genelkurmay Başkanlığı, Çarşamba günü ünlü Amerikan bombardıman uçağı B-52'lerin son bir ay içinde ikinci kez Ege semalarında uçtuğunu duyurdu.

NATO operasyonu çerçevesinde İngiltere'den havalanan iki B-52, Fransa, İsviçre ve İtalya'yı geçip Yunan hava sahasına girdi ve Yunanistan'a ait dört F-16 ünlü bombardıman uçağına eşlik etti.

Yunan medyası, Güney Kıbrıs'a kadar giden B-52 ve beraberindeki Yunan jetlerinin aralarında Rodos'un da olduğu Ege adaları üzerinden geçtiğini, dönüş yolunda ise Girit'in kuzeyinden uçup İyon Denizi'ne ulaştığını bildiriyor.

Benzer bir NATO uçuşu daha önce de 28 Ağustos tarihinde gerçekleştirilmişti. Zaman zaman benzer uçuşları Karadeniz üzerinde de icra eden uluslararası ittifak, iki gün önce fotoğraflar paylaşmıştı.

Yunan basını, hafta başında ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nde depoladığı 50 nükleer savaş başlığını Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne taşımaya hazırlandığı yönündeki söylentilerin arttığına hafta başında dikkat çekmişti.

Washington Examiner'a konuşan ABD Senatosu Dış İlişkiler alt komitesine başkanlık eden Wisconsin Senatörü Ron Johnson ise, "İncirlik'e ne olacağını bilmiyoruz. En iyisini umuyoruz ancak en kötüsünü de planlamalıyız" demişti.

Washington Examiner'ın haberinde "ABD Donanması, Yunanistan'ın Girit adasındaki Suda Körfezi'nde bir üs tutuyor ve Washington ile Ankara arasındaki gerilimle birlikte üssün önemi artıyor" cümlesi öne çıkmıştı.

Tüm bu gelişmeleri ise doğrudan ABD Savunma Bakanlığı yalanladı. Anadolu Ajansı'na konuşan Pentagon sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, ABD'nin İncirlik Hava Üssü'den taşınma gibi bir planının olmadığını söyledi.

Yarbay Campbell, "ABD, Türkiye hükümetinin davetiyle on yıllardır İncirlik Hava Üssü'nü kullanıyor, NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızın kanıtı devam edecek" dedi.

Yunanistan'ın en büyük adası Girit'teki Suda üssü, Doğu Akdeniz'de suların ısınmasıyla neredeyse bütün yaz boyunca gündemdeydi. Üs, önce iki Fransız Rafale jetinin inmesiyle haber oldu. Ardından Birleşik Arap Emirlikleri de aynı üsse savaş uçağı yolladı.

Doğu Akdeniz'de müttefikleri Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs'la Ağustos ayında tatbikat yapan Yunanistan, Türkiye'nin azılı düşmanı Birleşik Arap Emirlikleri ile de yine Girit semalarında tatbikata girişti.

Fransız Le Figaro gazetesi, Yunanistan'ın Türkiye korkusuyla büyük bir silahlanma programı ilan ettiğini sayfasına taşıdı. Habere göre, Yunanistan Fransa'dan 18 Rafale jeti satın alacak, bunların altısı yeni ve 12'si ise ikinci el.

Le Figaro, Fransız hava kuvvetlerinin ilk etapta ikinci el Rafale jetlerini Mirage 2000'lerin yerini alması içni göndereceğini, ardından yeni üretim jetlerin teslim edileceğini yazdı. Fransız gazetesinde yer alan bir başka analizde ise, Yunanistan'ın alacağı Rafale jetlerinin Doğu Akdeniz'deki güç dengesini değiştireceği ileri sürüldü.

Editör: TE Bilişim