İyi Partili Çelik, Türkiye'nin Afganistan'da nötr bir politika izlemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Türkiye bence havalimanı işletmesine sıcak bakmamalı. Türkiye'nin oraya gitmesi Taliban'ı meşru kılar" dedi.

Yeniçağ’ın haberine göre; Türkiye'nin Afganistan'daki askeri varlığını çekmesinin ardından ardından bundan sonraki süreçte nasıl bir politika izleyeceği de önem kazandı. Taliban'ın hava alanının işletilmesi konusunda Türkiye'ye çağrıda bulunduğuna dikkat çeken İYİ Parti Mersin milletvekili Behiç Çelik, "Afganistan'da Taliban bir çağrı yapıyor Afganistan havaalanı konusunda. Bana göre Türkiye buradan uzak durmalı. Bunun için çeşitli nedenleri var. Öncelikle Türkiye artık şunu görmeli büyük tabloda oyun Türk dünyası üzerine" dedi.

Afganistan'da içinden geçilen süreçte izlenmesi gereken politikanın nötr olması gerektiğine vurgu yapan Çelik, "Türkiye Taliban'a destek vererek ülkede Peştun yönetimin önünü açmak yerine yerel bazda Türk kanaat önderleriyle görüşüp ülkede söz sahibi olmalarını sağlamalı. Türkiye askerlerini çekti. Şunu unutmayalım ABD zaten Taliban ile anlaştığını duyurdu. Elbette Taliban'a destek isteyecek, Taliban'ın orada güçlenmesini sağlayacak politika isteyecek. Bunun için de ne kadar yardım sağlayabilirse sağlayacak. Bunu görebiliyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye Taliban istese de bana göre Afganistan havaalanının işletmesine sıcak bakmamalı" diye konuştu.

Türkiye'nin Afganistan'a gitmesi Afganistan'da ağırlığı olan Taliban yönetimini meşru kılacaktır. Taliban yönetiminin meşru kılınması demek ise Peştunların işine gelecektir: yani Peştun ağırlıklı bir yönetimin önü açılacaktır. Tam da bu noktada Afganistan konusunda Türkiye nötr durmalıdır bana göre. Türkiye'nin Taliban ile görüşmesinin içinden geçtiğimiz diplomatik süreçte anlaşılabilir olsa bile Taliban yönetimini meşru sayacak adımları atmasının doğru olmayacaktır. Taliban yönetimini Afgansitan'da meşru kılmak Peştunları yönetime getirmek olacaktır. Dolayasıyla Türkleri yönetimden uzaklaştırmaktır. Türkiye buradaki oyuna çok dikkat etmeli. Her zaman olduğu gibi yine emperyalist ülkeler, batılı ülkeler Türk dünyası üzerine bütün planlarını yapmış durumda" şeklinde konuştu.
Türk dünyasının kazanım elde etmesini istemedikleri açık ve net bir şekilde ortada. Bu süreçte kendi çıkarları için Türk dünyasını bölgede etkisiz hale getirmek istiyorlar. Taliban konusuna dünya dengeleri açısından olduğu gibi Türkiye bu açıdan da bakmak zorundadır. Bu nedenle Türkiye'deki yönetimin bunu dikkate alması gerekir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim