İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri sırasında "Dış politikaya da ihanet edilmemek edilmektedir. Sayın Erdoğan 5 gün önce Kanal İstanbul'u anlatırken “Bu işin bir siyasi boyutu olacak, bu siyasi boyutuyla da inşallah bu Kanal İstanbul bütün dünyada sükse yapacak” dedi.

Böylece bugüne kadar iktidar tarafından saklanan siyasi boyutu da ortaya çıkmış oldu. Kanal İstanbul aslında bir siyaset projesidir. Möntro Antlaşması'nı çok yakından ilgilendiren bir Amerikan projesidir. Amerikan senatosunda, 2006 yılında Möntro’nun artık gereksiz olduğunu noktasındaki tartışmaları hatırlarsanız.

O dönemin Türkiye'deki büyükelçisi William Ross’un kamuoyuna bir toplantı yaparak, “Amerikan gemilerinin Karadeniz’e girme hakkı var” dediğini hatırlarsanız. 2008 Rus - Gürcü Savaşı'nda Karadeniz'e Amerikan gemilerini Möntro’ya dayanarak engelleyen Türk ordusunun amellerinin daha sonra Ergenekon ve Balyoz kumpaslarıyla görevden alındığını hatırlarsanız ve üstüne üstlük 2 yıl sonra da Sayın Cumhurbaşkanının bu projeyi “çılgın proje” olarak Türk toplumunun önüne getirdiğini hatırlarsanız sonuç, bu olayın bir Amerikan projesi olduğu çıkmaktadır.

Amerika, Kanal İstanbul ile Möntro Antlaşması'nı baypas etmek ve NATO üyesi olan Romanya ve Bulgaristan gibi Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler üzerinden NATO şemsiyesi altında Karadeniz'de varlığını artırmak istemektedir. İşte bu nedenle Kanal İstanbul projesi Türk siyasetini ciddi bir şekilde ipoteğe sokacaktır” şeklinde konuşma yapmıştı.