Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G'nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılmasına ilişkin konuştu.

Yanık, "Çocuk istismarı, çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her zeminde, her toplumda karşılaşılabilecek meseleler" ifadelerini kullandı.

Yanık'ın AKP'ye yakınlığıyla bilinen A Haber’e yaptığı açıklamalar şöyle:

"Açılan ceza davasında bakanlık olarak müdahiliz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da hassasiyetiyle 20 yıldır devam eden bir mücadele var. Şiddetle mücadele var, çocuklara ilişkin şiddetle mücadele var. Bunu kimse inkar edemez. Bu ve benzeri vakaların bakanlık olarak her zaman içinde oluruz. Mağdur bize gelmiştir, hemen kolluk güçlerimizi harekete geçiririz. Ya da mağdur kolluğa gitmiştir vaka bize gelir biz olaya dahil oluruz. Gerek sosyal hizmet ve barınmanın temini noktasında biz tüm mağdurun yanındayız.

Mağdur talep ederse, Bakanlık tarafından psikolojik destek de verilebilir.

Çocuk istismarı, çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her toplumda karşılaşılabilecek konular. Bunu toplumsal bir mesele olarak kabul edip nasıl üstesinden gelebiliriz buna bakmamız lazım."

***

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan 3 Aralık tarihinde yayınladığı "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı haberinde İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki H.K.G. isimli kızını 29 yaşındaki Kadir İstekli ile 'evlendirdiğini' çocuğun uzun yıllar istismara maruz bırakıldığını yazmıştı.

Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Haber Türkiye'nin gündemine oturmuş, ilgili bakanlık ve yetkililer haberin ortaya çıkmasından günler sonra açıklamalarda bulunmuştu.

Bugün ise YouTube’da açılan bir hesapta yayınlanan videoda H.K.G.’nin ağabeyi ve kız kardeşleri istismar yaşanmadığını, kız kardeşlerinin altı yaşında ‘evlendirilmediğini’ iddia etti.

H.K.G.'nin istismara uğradığından haberleri olması gerektiğini öne süren kardeşler, gelinlikli fotoğrafların ise bir etkinlikte çekildiğini, kendilerinin de gelinlikli fotoğrafları olduğunu öne sürdü.

Editör: Muharrem Kılı