AK Parti 26. Dönem Isparta Milletvekili Said Yüce'nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü FETÖ'ye benzeterek kin kustu. Yüce'nin paylaşımına ise tepki yağdı.

Yüce paylaşımında, "FETÖ aveneleri tarafından bir müddettir dindar kesimlere 'CHP eski CHP değil' gibi tehlikeli ve tuzak bir sözü söylettiriyorlar. CHP bal gibi eski CHP’dir. 1. reisin halkı kandırdığı gibi bunlar da benzer senaryolarla kandırmaya çalışıyorlar… SAKIN SAKIN #15 Temmuz'u unutmayalım"

Okuduğunu anlamayanlar için biraz daha açık yazayım. Sarıkla, cüppeyle, dualarla meclisi aç… sonra…sonrası malum. FETÖ de dinle kandırdı. Sonrası malum."

Atatürk'e bu sözlerle hedefine alan eski AKP'li Yüce'ye  ilk tepki CHP İsparta İl Başkanı Yalım Halıcı'dan geldi. Yalım Halıcı, düzenlediği basın toplantısında Said Yüce'nin paylaşımı için Cumhuriyet Savcılarını göreve davet etti.

Halıcı, “Bu milletvekili haddini aşmıştır. Sarf ettiği sözleri sindirmemiz mümkün değildir. Ülkemizi tehdit eden düşmana karşı “geldikleri gibi giderler” diyen İstiklal Savaşı’mızın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk hakkında hakaret etmekten geri durmuyor. İşte ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyebilen bir anlayışın ürünü ve sonucudur bunlar. Böyle bir hadsizlik olamaz. Kendinize gelin sayın vekil. Cumhuriyet Başsavcılarını göreve davet ediyorum. Ülkemizin kurucusu hakkında hakaret edebilecek kadar kimse şuursuzlaşamaz. Bu hadsiz açıklamayı milletimizin ve hemşerilerimizin takdirlerine bırakıyorum” dedi.

Konu hakkında açıklamada bulunan İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam da "Türkiye Cumhuriyeti kurucusu ve önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü terörist başı Fethullah Gülen’e benzetecek kadar alçalmış olmak ancak Isparta’yı hiç bilmeyen ama tesadüfen Isparta’dan vekil olmuş Said Yüce’ye nasip olurdu zaten. Siyaset aşkıyla başından beri yanıp tutuşan ve gazeteci kimliği ile girdiği parlamentoda vekil olmak için kendini paralayan Yüce, 90’lı yıllarda Zaman Gazetesi’nin Meclis Bürosunda kısa bir süre çalışmış, Ankara temsilcisi olmak için kulisler yapmıştı. Kimlerin adına konuştuğunu bilmediğimiz, tesadüfen Isparta vekili olmuş eski AKP Isparta Milletvekili Said Yüce’nin, Kadir Mısıroğlu’ndan öğrendiği tarih bilgisiyle Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü FETÖ’ye benzetmesini alçakça buluyorum. Eski AKP Isparta Milletvekili Said Yüce’yi, haddini bilmeye davet ediyorum. Kendisi AKP içerisinde hangi pazarlıklar sonucu vekil gösterilmiş bilemeyiz ama öğrendiği yalan yanlış bilgilerle halkı kandırmaya devam etmektedir. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yaptığı hadsizlik için Eski AKP Milletvekili Sait Yüce’yi şiddetle kınıyorum" diye konuştu.

5816 SAYILI KANUN NE DİYOR?

Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun ya da 5816 sayılı kanun, kamuoyunda anıldığı biçimi ile Atatürk'ü Koruma Kanunu, 25 Temmuz 1951 tarihinde kabul edilmiş bir Türkiye Cumhuriyeti kanunu ifade etmektedir. Bu kanunun konusu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan ve ilk Cumhurbaşkanı kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenecek olan suçlardır.

5816 SAYILI KANUNUN İÇERİĞİ

Atatürk'ün heykellerine ve büstlerine yapılan saldırıların çoğalması sebebiyle Demokrat Parti iktidarı tarafından 5816 sayılı kanun çıkarılmıştır. Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etmiş ya da söven kişi bir seneden üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaktadır.

Atatürk'ü temsil eden büst, heykel ve abideleri ya da Atatürk'ün kabrini tahrip etmiş, kırmış, bozmuş ya da kirletmiş olan kimseye bir seneden beş yıla kadar ağır nitelikteki hapis cezası verilmektedir. Bu fıkralarda yazılı olan suçları işlemeye başka kimseleri teşvik eden kişi asıl fail gibi cezalandırılmaktadır.

5816 SAYILI KANUNUN SAĞLADIĞI HAKLAR

Birinci maddede yazılı olan suçlar; iki ya da daha fazla kişi tarafından toplu olarak ya da umumi ya da umuma açık olan mahallerde yahut basın aracılığı ile işlenirse hükmolunacak olan ceza yarı nispetinde artırılmaktadır. Birinci maddenin ikinci fıkrası içinde yazılı olan suçlar zor kullanılarak işlenir ya da bu suret ile işlenmesine teşebbüs olunur ise verilecek olan ceza bir misli artırılmaktadır. 5816 sayılı kanunda yazılı olan suçlar nedeni ile Cumhuriyet savcılıkları tarafından re'sen takibat yapılmaktadır. Bu kanunu ise Adalet Bakanı yürütmektedir.

Editör: Yadigar Hanım