Akar'ın ardından Meclis'te konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Dün gece 12 aileyi aradım. Müslüm Altuntaş'ın babası Şevket Altuntaş'ın başımız sağ olsun dememe izin vermeden 'Gam yok keder yok' sözleri bize bir ders daha verdi." dedi. 

Akar'ın açıklamaları şu şekilde;

Bu bölgeyi takip ediyorduk son 5 ayda buraya yoğunlaştık. Bu operasyon kara desteği olmadan icra edildi. Daha önceki operasyonlardan son derece farklıdır. Geniş bir hazırlık dönemi yapıldı, çalışmalar gerçekleştirildi. Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek yapılan harekatta hedefler özenle belirlenmiştir. Öncesinde kara ve hava kuvvetleri, hedeflerin vurulması için hava harekatı başlatılmış ve helikopterlerle özel kuvvetlerimiz bölgeye indirilmiştir. İlk inilen bölgede 2 şehit ve bir yaralımız oldu. Yaralı Subayımız daha sonra hastanede şehit oldu.

13 şehidimizin bulunduğu Mağara girişine hava kuvvetlerimizin bombasının ulaşması mümkün değildir. Diğer iki girişte sıcak çatışma yaşandı. El bombaları atıldı. Bizim güçlerimiz göz yaşartıcı gaz bombalarıyla karşılık verdi. Sürekli teslim olmaları çağrısı yapıldı. Mağara içinde ilerleme sırasında çok zor ilerlendi. Akşam saatlerine doğru Cuma günü. birinci Terörist teslim alındı. Alıkonulan 12 sivil 1 yabancı olmak üzere 13 kişinin sözde mağara sorumlusu tarafından hava harekatı başladığında yani sabah 5.30’da başlarından vurularak infaz edildiği öğrenildi.

Mağarada başka teslim olan olmadı. İkinci terörist mağaradan kaçmaya çalışırken yakalandı. Yakalanan terörist Erbil ziyareti sonrası Gara’da bir operasyon yapılacağını beklediklerini söylediklerini iletti.

Mağara sorumlusu 2017’den önce Beytüşşebap’ta çok sayıda saldırıya karıştı. Daha sonra bir şekilde yaralandı tedavisi sonrası Gara’da sözde cezaevi sorumlusu olarak görevlendirildi. YPG’nin PKK’dan farkı yoktur. Ele geçirilen iki terörist tarafından teslim olun çağrıları yapıldı. Ancak cevap alınamayınca içeri girmeye karar verildi. Karanlıkta yapılan operasyonda karşıdan gelen ateşe cevap verildi. Bir süre sonra karşı ateş kesildi.

Burada önemli olan husus şu; Mağara operasyonu normalden çok daha zor. Burada bir girme yüksekliğinde geçişlerde demir kapılar var. Karanlıkta karşıda kim olduğunu bilmeden Mehmetçiğin ilerlemesi çok zordu. Bu zor şartlarda Mehmetçik kendisine verilen görevi başardı ve 7 demir kapıyı parçalayarak dikkatli bir şekilde olabildiğince güvenli şekilde, teslim alma düsturuyla ilerleme gerçekleştirildi. Nihayet girildiğinde 13 vatandaşımızın naaşına ulaşıldı. Buradan daha sonra tahliye edildi. Operasyon kahraman personelimiz tarafından zor şartlarda gerçekleştirildi.

Adli Tıp için İçişleri ile temasa geçildi. Şırnak önce daha sonra şehitlerimiz Malatya Adli Tıp’a tespit edildi. Bunlardan biri Iraklı. Şehitlerimizin naaşları güvenli bir şekilde yurt içine gönderildikten sonra operasyonlar devam etti. Şu an bile orada operasyonlarımız devam ediyor. Bölgede 3 paramotor imha edildi. 3 farklı hedef de vuruldu.

Burada bir istihbarat notu paylaşayım. Bu operasyon sonunda terör örgütünün çok büyük zayiat verdiğini söyleyeyim maddi açıdan da. Örgütten firarlar arttı. 51 terörist öldürüldü 2 terörist sağ ele geçirildi. Bu harekat ile bölgeye yerleşen bir şekilde hudutlarımıza saldırı hazırlığında bulunan tüm unsurlar büyük ölçüde temizlendi. PKK’nın kendisini güvende hissettiği Gara’da örgüte büyük hasar verilmiştir. En son terörist etkisiz hale getirilene kadar operasyonlarımız devam edecektir.

Soylu'nun açıklamaları şu şekilde;

Bir hüzünlü günde, bir yas gününde hep birlikteyiz. Gara'da şehit olan, kaçırıldığı günden bu yana 5-6 yıldır ailelerinin dertleriyle dertlendiğimiz bu evlatlarımızın şahadetine Allah'tan rahmet diliyorum.

Dün ben de arkadaşlarım gibi cenazedeydim Mersin Bozyazı'da. Ünzile anneyi dün tanımadım. Gardırop siyasetçisi değiliz biz.

Ünzile teyze evladıyla ilgili, acısıyla ilgili bir şey söylemedi. Üç defa dik durun, dik durun, dik durun dedi

Sadece o mu? Müslüm Altuntaş2ın babası Şevket Altuntaş, başımız sağolsun demeye gerek kalmadan, 'gam yok, keder yok Bakan bey' dedi.

Çok şehit cenazesine katılıyorum ama bu kadar uzun bir süreçten sonra ailelerin bu metaneti, ortaya koydukları sabır dün ve akşam ve dün bir ders daha verdi. Bu çocuklarımızın hiçbiri pikniğe giderken kaçırılmadı. Bu olayın duyulduğu ilk andan itibaren Avrupa ve ABD, sosyal medya, diğer bir takım cereyanlar içinden söylenenler bir amaca matuf biçimde söylenenler. Bu çocuklar ailesi ve eşinin yanında kaçırıldılar.

2016'da en son kaçırılanlar açık öğretim imtihanına giderken kaçırıldılar. Yaklaşık 5 yıldır bu olayı hep beraber yaşıyoruz. Bu ailelere sadece vatandaş muamelesi yapmadık, evlat muamelesi yaptık, her 3 ayda bir görüştük. Derdimiz ne Gara'da? Niçin Hakurk?

Allah razı olsun TSK'dan. Gara'nın 3 boyutlu haritasını görseniz. Gerçi bir vekil yakın zamanda gitti oralarda boy gösterdi. İsmini sorarsanız söyleriz. Bu evlatlarımız ayın 10'unda şehit oldu. Belçika numaralı telefondan ailelere telefon açtılar. Bombalamasınlar dediler. Çocukları katlettikten sonra ölümlerinde de ailelerini istismar etmeye kalktılar.

Emre Uslu denen müptezelden FETÖ'nün tüm müptezellerine kadar Allah'ınızı severseniz terör örgütünden vicdan bekleyen vicdansızdır, terör örgütünden hukuk bekleyen hain oğlu haindir.

Cumhurbaşkanımızı ailelerle görüştürdü, ben de oradaydım. Cumhurbaşkanım talimat verdi, 'getirsinler sınırdan alalım, bir şey olmayacak. ' Yalanın boyu bu kadar olur mu? Adalet Ağaoğlu senden ayrılırken dedi ki kurucusu olduğu dernekten ayrılırken 'bu derneği PKK'lılar ele geçirdi' dedi.

Orada 2 terörist yakalandı o hınçla her şey yapılabilirdi. Hayır. Alındı götürüldü ifadesi alındı gerekli işlem yapıldı. 13 evladımızın canlı gelmesi hevesi ile bekledik. Dün ailelere ne diyeceğimizi bilemedik. Dün bir ailenin de söylediği gibi onları Allah bizden daha çok sevdi ve yanına aldı. Terör ile mücadele bugün başlamadı ama kökleri kazınarak sona erecek. Evet katılım azaldı ama İran, Irak 15 bin kişi var.

Allah şahittir bu PKK ve PYD terör örgütü ailelerimize karşı zafer kazanamayacak. Bu PYD şehitlerimize karşı, annelere zafer kazanamayacak. Hiç gülmeyin hanımefendi. Benim genel başkanımı ağzınıza alacak sizin ağzınız yok. Sayın Başkan Değerli milletvekilleri 6 bin 21 katliamı nasıl yaptılarsa o evlatlarımızı da o mağarada katlettiler. Onları getirmek isterdik ama yapamadık bizim hüznümüz var. Tarihin yanlış kaydedilmesini engellemek için meseleyi burada anlatıyoruz. Trump’tan bunları isteseydin diye soranlara siz yanınızda oturanlardan bunları istemek için ne yaptınız da Trump’dan bizim istememizi bekliyorsunuz. Bu vesile ile hem şehitlerimize Rahmet diliyorum ailelere baş sağlığı diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Soylu'dan sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şunları söyledi: Böyle bir günde başarısızlıklarını örtmek için tartışma açanlara bir şey diyecek değilim. Polemik yapmak sataşmak doğru değil. Evlatlarını yıllarca canlı kavuşmayı bekleyen ama yapamayan aileleri incitir bizi incitir. Usulüne uygun talep edilmiş görüşme isteğine hızla cevap erilmiştir. Karşılıklı görüşmeler yapılmıştır. Sayın Genel Başkanın haftalık grup toplantısına kimse istikamet çizemez. Sayın genel Başkan Trump’ı da sormadı. Yerel seçim sürecinde destek istenenlerden bu evlatlarımız için neden yardım istenmediğini sormuştur.

Sayın Süleyman Soylunun içeride değil kürsüden sorduğu soru için elimde 20 sayfa rapor vardır. CHP ne gayret göstermiştir kendisini buna taktim edeceğim.

Editör: TE Bilişim