Yerli milli olma iddialı AKP, ecnebice manifestosunu yani seçim beyannamesini açıkladı. Baştan sona başarısızlık ve beceriksizlik itirafnamesi. Ve aslı yok yaylasında bin koyunum var misali bir sürü gerçek dışı laf. 16 yıllık iktidar eğer demokrasi, insan hakları ve özgürlük vaat ediyorsa bunun tek bir anlamı var o da bugün ülkede demokrasi ve özgürlük yok. Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele için gelinen iktidarın sonunda aynı şeyleri söylemek ‘’ben bittim’’ demektir.

Bugün en can yakıcı sorun olan doların yükselişine ‘’AKP iktidarı kura neden müdahale etmiyor’’ diye soran ve teoriler üreten sözde ekonomistlere Hukuk Fakültesinde 2 dönem okuduğum genel ekonomi bilgimle cevap veriyorum. Ani kur artışları karşısında siyasi iktidarda da panik oluştu. Etkili bir karar alamıyor. Hepsi bu!

Çok kısaca içeride ekonomimiz 3’lü makasa düştü.1- Kısa vadeli dış borç ödemeleri için devletin, 2-Liradaki değer kaybından korunmak için halkın, 3- Ülkenin iflasın eşiğinde olduğunu görüp de yurt dışına transfer için AKP'liler başta işadamlarının dolara talebi yoğunlaştı ve fiyatlar fırladı. Dışarıda da gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında sürekli değer kazanan bir dolar konjonktürü bizi her yandan sarınca doların yükselişini durdurmak imkansızlaştı.

Son iki güne bakalım. Dolar 4.90 ı aşınca, siyaseten baskılanan Merkez Bankası mecburen faizleri 3 puan artırdı, birkaç saatliğine 4,55 lere indi, ardından 4.70 e yürüdü, piyasaya 2 milyar sürdü 4,60 a çekti ama şu anda gene 4,70. Tüm silahlarını ateşledi ama hiç düşüremedi. Eğer devam ederse döviz rezervi 3 günde erir. Bak güzel kardeşim bu kafayla ülke yönetene oy verirsen kendini de ülkeyi de batırırsın. Doların artışı 3 aylık bir mesele değil. 16 yıllık israf yolsuzluk eksenli ve ranta dayalı üretmeyen ekonomi politikalarının doğal sonucu. Kifayetsiz muhterislerin çok bilmiş tavırlı komplo teorili izahları da seçim öncesi halkı kandırma amaçlı hikayeler.

Bende size bir hikaye anlatayım; Devlet ciddi çalışırken toprağın özellikleri ve uygun tarımın tespiti için Ziraat, Jeoloji mühendisleriyle veterinerden oluşan bir ekip Anadolu'da bir köye giderler. Arazideki çalışmaları bitirip ikindi üzeri kendilerine en yakın köy evine selam ile misafir olup içeri girerler. Alındıkları odada gövdesi havada bir soba görünce önce anlam veremezler, sonra aralarında sebebini tartışmaya başlarlar. Kimi ısınan hava yükselir ondan, kimi yerler nemli ondan gibi bilimsel teorili izahlar yaparken ev sahibi çay tepsisiyle içeri girer. Sobayı sorarlar, köylünün cevabı gerçektir.
-Boru yetmedi beyim.


İşte iktidarın dolar karşısındaki durumu bu. Dövizi indirmeye aklı da gücü de yetmez artık. Yönetim yeteneğini çoktan kaybeden AKP iktidardan düşmeden dolar zinhar düşmez. Bunun dış güç masalıyla ilgisi de yoktur. Zira ekonominin her yerde aynı olan kuralları vardır ve acımasızca uygular. Siz demokrasiden kopmuş, hukuk devletini yok etmiş iseniz eğer sermaye gelmediği gibi kaçar. AKP li işadamları bile varlıklarını dolara çevirip yurt dışına çıkarırken olguyu anlamak yerine ahmakça işler yaparsanız ülkeyi batırırsınız. Dış basında Türkiye iflasın başında haberleri yapılıyor artık. Yandaş medya uçtuğumuzu yazıyor da, uçuruma doğru uçuyoruz. Yabancı ciddi bankacılar Haziran başında dolar=6 TL hesabı yapıyorlar.

Ülkeye daha fazla zarar vermeden AKP 'nin iktidardan çekilmesi herkesin hayrınadır. Aksi halde telafisi çok güç hasarlar oluşur. ha bir de dış güçler Erdoğan'ı istemiyor o yüzden doları yükseltiyor diyorlar ya. Bu tam bir ahmaklık. Eğer öyle ise bakın şu da olacak demektir. Seçimi Erdoğan kazanırsa ondan kurtulmak için bu sefer d 10 tl na yükseltirler. Buna dayanacak takatin var mı? Dolar yükselirse enflasyon %20 lere varır, ithalata dayalı üretimin durur, fabrikalar ve iş yerleri kapanır, işten çıkarmalar başlar ardından iflaslar gelir. Ne dediğinin farkında olmayan bakanların yönetimindeki ülkemiz çok sürmez 3 ay sonra batar. Doların yükselişini durdurmanın ilk eşiği bu kötü yönetimden kurtulmak İYİ olmaktır.