Bahçeli gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında “İfadem, mevcut partiler içinde siyasetin tıkanıklığa doğru gitmesine karşılık, o tıkanıklıkta siyaseti açmak, normalleştirmek için 5. parti Meclis içinde kurulabilir anlamındadır” diye konuştu.

Yalçın: AKP’den iki parti çıkar

MHP liderine en yakın isimlerden Semih Yalçın ise, “AKP içinden beşinci partinin çıkması doğal bir hal. Genel Başkan örnekleri göstererek, bölünmelerin olabileceğini söylüyor. Hatta şahsi kanaatim AKP içinden iki parti de çıkabilir” dedi.

 

“AKP’den bir değil iki parti çıkabilir”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Meclis’te beşinci parti” açıklamasını yorumlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AKP’nin bölünebileceğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçen hafta bir televizyonda söylediği “Meclis’te 5. parti olabilir” şeklindeki açıklamasından sonra siyaset kulisleri de hareketlendi. Bahçeli önceki gün ise “beşinci partiye” açıklık getirdi ve “Mevcut partiler içinde siyasetin tıkanıklığa doğru gitmesine karşılık, o tıkanıklıkta siyaseti açmak, normalleştirmek için beşinri parti Meclis içinde kurulabilir anlamındadır. Geçmişte çok örnekleri vardır” dedi. Bahçeli’nin açıklamalarını değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise “Genel Başkanımız ile henüz bunu konuşmadık, böyle bir sohbetimiz olmadı. Şahsi kanaatim şudur: AKP içinden beşinci partinin çıkması doğal bir hâl. Genel Başkan, geçmişteki örnekleri göstererek, bu tip bölünmelerin olabileceğini söylüyor. Önemli menziller geçilirken, ki 1 Kasım önemli bir menzildir, bu tip bölünmeler, farklılaşmalar net bir şekilde ortaya çıkabilir. Zannediyorum, benim anladığım, AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde yüzde 40’ın altına düşmesiyle içinden bir parti çıkabileceği düşüncesi olabilir.”

“Bedeli ağır olacak”

AKP’nin “yıpranmış bir parti” olduğunu da söyleyen Yalçın, “7 Haziran’da elde ettiği 258’i veya yüzde 40 küsuru beğenmemezlik edip, halkın iradesine karşı durmak suretiyle bu ülkeyi tekrar gereksiz yere seçime götürüp, 7 Haziran sonuçlarına dahi ulaşamadıkları takdirde AKP bunun bedelini ağır ödeyecektir. Bu bedel de siyasi olarak bölünmedir. Hatta şahsi kanaatim AKP içinden iki parti de çıkabilir” dedi. Yalçın, “İki parti çıkabilir, sözüyle neyi kastediyorsunuz” sorusuna ise “Zaten bekleyen bir kitle var, bunu herkes biliyor. Ayrıca mevcut yönetici kadronun başarısızlığını bekleyen hazır bir kitle daha var. Onlar 1 Kasım’da başarısız olursa, diye harekete geçmek için pusuda bekliyor. Yüzde 40’ın altına düşmüş, erimeye başlamış AKP yönetimini kabul etmek istemezler” yanıtını verdi.

Gül ve Yıldırım

Siyasi kulislerde ise özellikle son dönemde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan “taziye” polemiğine dikkat çekiliyor. Olası bir oy kaybında Gül taraftarlarının harekete geçeceği belirtiliyor. Siyasi kulislerde ayrıca AKP’nin son kongresi öncesinde kamuoyuna sızan “genel başkan adaylığı” tartışmaları da 1 Kasım’da tek parti hükümeti kuracak vekil sayısına ulaşamaması durumunda, AKP içinde bir bölünme yaşanabileceği yorumlarına kanıt olarak gösteriliyor. AKP’nin 12 Eylül’de gerçekleştirdiği kongre öncesinde, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın genel başkan adayı olarak yarışa girebileceği bilgileri kamuoyuna sızmıştı. Kulislerdeki bir başka ihtimal de Meclis’te AKP dışındaki partilerin bölünebileceği yönünde.

 

Bahçeli’den muhtarlara 1400 lira maaş vaadi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlarla yaptığı toplantıyı eleştirdi. Bahçeli, toplantılarda muhtarların sorunlarının konuşulmadığına ve yetkilerinin gündeme gelmediğine dikkat çekerek, kapalı salon toplantılarında muhtarların istismar edildiğini öne sürdü. Muhtarlara vaatlerde de bulunan Bahçeli, 20 bin muhtarın emekli olmadığını, aldıkları 870 liralık maaşın 440 lirasını Bağ-Kur’a pirim olarak yatırdıklarını belirterek, “Tüm muhtar kardeşlerime sesleniyorum; maaşlarınızı 1400 liraya çıkaracağız, ihtiyar heyetine 150 lira huzur hakkı vereceğiz” diye konuştu. Köy odaları ve mahalle muhtarlık hizmet bürolarının yapımı ve zorunlu giderlerinin il özel idareleri tarafından karşılanmasını sağlayacaklarını belirten Bahçeli, “Muhtarlarımızı belediye toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandıracağız. Ve muhtarların il genel ve belediye meclislerinde temsil edilmelerinin önünü açacağız” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim