Hepsiburada, Drone ile teslimatı tanıttı Hepsiburada, Drone ile teslimatı tanıttı

Memur ve emekli memurların maaşlarında %49,25’lik bir artış yapılmasına karşın, işçi ve Bağkur emeklilerinin zam oranının %37,57 ile sınırlı kalması, toplumda bazı beklentilere neden oldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilere yapılacak ek zammın etki analizleri ve bütçe imkanları çerçevesinde değerlendirildiğini belirtti. Güler, “Şu anda kesin bir oran belirleme şansımız yok. Bakanlıklarımız bu değerlendirmeleri yapıyorlar ve tüm oran analizlerini kapsamlı bir şekilde incelememiz gerekiyor. Ancak henüz net bir sonuç olmadığı için bir şey söylemek mümkün değil” diye ifade etti.

2024 yılında, Ocak-Aralık ayları arasında istihdamı teşvik etmek amacıyla, işverenlere işsizlik sigortası fonundan finanse edilecek şekilde, ödeyecekleri sigorta primlerinden günlük 23,33 TL, aylık 700 TL mahsup edilerek asgari ücret desteği sağlanması planlanıyor. 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde işverenlere sağlanan asgari ücret desteği günlük 16,66 TL, aylık toplamda 499,80 TL idi. Bu, yaklaşık 200 TL’lik bir artış ve işverene ödenen desteğin %40 oranında artırılması anlamına geliyor.

Kanun teklifi kapsamında, İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak yürütülen pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini artırmak için genel salgın durumları da kısa çalışma gerekçelerine dahil edilmesi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için gereken asgari prim ödeme gün sayısının 450 güne düşürülmesi öngörülüyor.

Ayrıca, teklif ile 2011 yılından bu yana uygulanan ve yıllık ortalama 650.000 kişinin, %50’si kadın olmak üzere, yararlandığı istihdam teşviklerinin 31/12/2025 tarihine kadar sürdürülmesi ve 31/12/2026 tarihine kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmesi hedefleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6331 sayılı Kanun kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konularında ölçüm, inceleme ve araştırma yapma, bilgi ve belge toplama, eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları ve iş hijyeni laboratuvarlarına ilişkin denetim yetkilerini yargı kararları doğrultusunda yeniden düzenlemeyi planlıyor.

Kaynak: Haber merkezi