Seçim öncesinde arkasına Hizbullah bağlantılı HÜDA PAR'ın desteğini de alan AKP'nin yeni bir açılıma hazırlandığı ortaya çıktı. Gazeteci Fatih Ergin, açılımın HÜDA PAR ve Barzani üzerinden yapılması planlandığını açıkladı.

Ergin, seçimden 1 gün sonra yaptığı paylaşımda, HÜDA PAR ve Barzanili açılıma dikkat çekmişti. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevine başlama töreninde Neçirvan Barzani’yi ağırlaması iddiayı kuvvetlendirirken, Kabinede görevlendirilen Kürt bakanlar da bunu destekler nitelikte. 

Birgün'de yer alan habere göre, Cumhur İttifakı'nın 14 Mayıs seçimlerinden önce İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile kurduğu temastan sonuç alamadığı bildirilirken, bu aşamadan sonra HÜDA PAR ile yakınlaştığına değinildi. Seçim öncesi HÜDA PAR üzerinden Barzani ile defalarca temas kuran AKP, HÜDA PAR heyetini de Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesi için Erbil’e gönderdi.

YAPICOĞLU İLE BARZANİ AİLESİ DEVREYE GİRDİ

Seçimlerde bölgede kısmen etkin olan HÜDA PAR'a Hizbullah ile olan geçmiş bağlantılarına rağmen dört milletvekilliği verildi. AKP, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nu Saray'da başköşeye oturturken, Yapıcıoğlu ile Barzani ailesi de yeniden devreye girdi. HDP ve tabanından istediği oyu hiçbir zaman alamayan AKP, Saray kutlamalarında da Neçirvan Barzani ile birlikte görüntü verdi.

KABİNE'DE KÜRT AÇILIMI

AKP’nin yeni kabinede Cevdet Yılmaz’ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığına, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesi ile yer verdiği Kürt bakanlar da "Kabine'de Kürt açılımı" olarak değerlendirildi. Ancak 28 Aralık 2011’de 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan “Roboski Katliamı”nı düzenlendiği sırada Genelkurmay İstihbarat Başkanı olan Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı olarak görevlendirilmesi bu açılımın bölgede tepkiyle karşılanmasına neden oldu.

FATİH ERGİN SEÇİMDEN 1 GÜN SONRA AÇIKLAMIŞTI

Yeniçağ gazetesi yazarı Fatih Ergin, yeni bir çözüm sürecinin başladığını seçimden bir gün sonra yaptığı paylaşımla duyurmuştu. Söz konusu sürecin Hizbullahçıların cezaevinden çıkmasıyla başladığına dikkat çeken Ergin, “Size bir bilgi vereyim; yeni Çözüm Süreci başladı! Nasıl mı? Cezaevindeki Hizbullahçıların serbest bırakılmasıyla! Şimdiden Saray çevrelerinde, içerisinde Erdoğan’ın beyin takımında yer alan isimler "HÜDA PAR'la yeni bir süreç başlatılabilir" diye düşünüyor. İslami Çözüm Süreci!” ifadelerine yer vermişti.

Editör: Yadigar Hanım