Olası İstanbul depreminde riskli ilçeler arasında bulunan Zeytinburnu’nda AKP’li Belediye, yüzme havuzu için 190 milyon liralık borçlanma yetkisi aldı. CHP, depreme karşı önlem almak yerine yüzme havuzu projesi için borç alınmasına tepki gösterdi. Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hasan Hüseyin Üsküdar, “Bakın o binalar çökerse o havuza gidecek çocukları enkaz altından çıkarırız” diye ifade etti.

Deprem riskinin yüksek olduğu belirtilen ilçeler arasında yer alan Zeytinburnu’nda AKP’li belediyenin borçlanma teklifi şaşkınlık yarattı. Mart ayı meclis toplantısına sunulan teklifte Belediye yönetimi, 190 milyon TL’lik borçlanma yetkisi istedi. Şaşkınlık yaratan borçlanma değil, borçlanma gerekçesi olarak gösterilen projeler oldu.

Teklifte özetle şöyle denildi:

“Belediyemizin 2023 yılı stratejik planda öngörülen yatırım, hizmet ve hedeflerinin yerine getirilmesi, Belediyemiz binalarına güneş enerjisi sistemlerinin kurulması, Veliefendi Yüzme Havuzu, Telsiz Semt Konağı, çok amaçlı salonu, yeni sosyal tesis, Zeytinburnu Mozaik Müzesi, Kazlıçeşme Sanat Çevre Düzenlemesi, Tarihi Merkezefendi Fırını restorasyonu ile devam eden projelerimizin tamamlanarak hemşerilerimizin hizmetine sunulabilmesi için kamu veya özel bankalardan veya finans kuruluşlarından ihtiyaç halinde 190 milyon TL’ye kadar borçlanma yapılabilmesi için Belediye Başkanı Ömer Arısoy’a borçlanma işlemleriyle ilgili yetki verilmesi…”

“BİNALAR ÇÖKERSE O HAVUZA GİDECEK ÇOCUKLARI ENKAZ ALTINDAN ÇIKARIRIZ”

Zeytinburnu Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hasan Hüseyin Üsküdar, borçlanma gerekçesine tepki göstererek özetle şunları söyledi:

“Ekonomik krizin olduğu zamanlarda kamu bazı yatırımlarını öteler. Elzem olan yatırımları yapalım. Hele hele şimdi deprem öncelikliyse konut güvenirliğini sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Kamu kendini korudu. Vatandaşı kendi kaderine terk ettik. Bundan sonra birinci önceliğimiz konut güvenliğini sağlayacak kentsel dönüşüm kentsel yenileme, ada bazlı çalışmaya para ayrılması. Bakın o binalar çökerse o havuza gidecek çocukları enkaz altından çıkarırız. Bizim bundan sonraki önceliğimiz deprem ve konut güvenirliğini sağlayacak projeler olmalı. Biz bu borçlanmaları öteleyelim diyoruz.”

“İHTİYAÇ OLURSA KULLANILIR”

Odatv’nin haberine göre; Teklifle ilgili eleştirileri yanıtlayan Zeytinburnu Belediye Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Kaynar ise özetle şunları söyledi:

“Olağanüstü bir durum var, deprem bölgesine belediyemizin ciddi katkıları var. Bunun belediyemize getirdiği ek bir yük var. Yatırımlar için belediye başkanımıza 190 milyonluk borçlanma yetkisi veriyoruz. Bu bir yetkidir ve 190 milyona kadar borçlanabilirsiniz demek. Belediyemizin 2 milyar liraya kadar borçlanma kapasitesi var. Şu anda belediyemizin toplam borcu 190 milyon lira. Bu borcun kullanılıp kullanılmayacağı da belli değil, sadece bir yetki veriliyor. İhtiyaç olursa kullanılır, inşallah buna ihtiyaç olmaz.”

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Borçlanma teklifi, konuşmaların ardından yapılan oylamada oyçokluğu ile kabul edildi.

YÜZME HAVUZUNUN PROJESİ

Zeytinburnu Belediyesi’nin borçlanma yetkisi istediği projelerden biri olan, “Veliefendi Yüzme Havuzunun” uygulama projelerinin hazırlanması işini geçen ay ihale etmiş bile. 2 Şubat 2023 tarihinde proje ihalesi yapılan işin sözleşmesi 17 Şubat 2023 tarihinde imzalanmış.

İhaleyi 685 bin TL’ye alan Yapıgen Mimarlık Mühendislik İnşaat Taahhüt San. Ve Tic. Ltd. Şirketi, uygulama projelerini 18 Mart 2023 tarihine kadar tamamlayacak.

Zeytinburnu Belediyesi’nin yürürlükte bulunan imar planlarına göre, yüzme havuzunun yapılacağı yer 3 parselden oluşuyor ve tamamı park alanı. Söz konusu parsellerden birinin üzerinde tarihi çeşme, diğer parselde ise namazgah bulunuyor. Zeytinburnu Belediyesi 2018’de namazgah ve çeşmenin restorasyonu için 325 bin TL’lik ihale yapmıştı.

Editör: Ali Özyiğit