AKP'nin başörtüsüne anayasal dayanak getirdiği ve aileyi yeniden tanımladığı anayasa değişikliği teklifi, defalarca ertelendikten sonra Meclis'e sunuldu. AKP, MHP ve BBP'den 336 milletvekilin imzasıyla Meclis'e sunulan teklife TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Tekirdağ Milletvekili sıfatıyla imza attı.

Meclis Başkanı olduğu için attığı imza ile içtüzüğe aykırı davranan Şentop, imzasını "Bugün ülkemizin tarihî dönemeçlerinden birini gerçekleştirme yolunda önemli bir imza attık. Meclis Başkanlığı'na sunulan başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği teklifinin, aziz milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadeleriyle duyurdu.

İYİ PARTİ'NİN HUKUKÇU İSMİ MEHMET ALİ ŞAHİN OLAYINI HATIRLATTI

Şentop'un "Tekirdağ Milletvekili" olarak AKP'nin önerisine imza atması tartışmaları beraberinde getirdi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Mustafa Şentop'un içtüzük gereği kanun ve anayasa önerilerine imza atamayacağını, oy kullanamayacağını söyledi. Hukukçu olan Bahşi, benzer bir olayın 2010 yılında Mehmet Ali Şahin ile yaşandığını, tartışmaların ardından Şahin'in öneriden imzasını çektiğini hatırlattı.

Bahşi, "İçtüzük gereği, meclis başkanı ve başkanlık divanı üyeleri, görevleri gereği dışında imza da atamaz, oy da kullanamaz. Buna benzer bir olay 2010 yılında Mehmet Ali Şahin'in başkanlığı sırasında da yaşanmıştı. O zaman tartışmalar üzerine sayın Şahin tekliften imzasısın çekmişti." dedi.

ANAYASA NE DİYOR?

Anayasa'nın 94. ve TBMM içtüzüğünün 64. maddesine göre, TBMM Başkanı, partisinin faaliyetlerine katılamaz ve Meclis'te oy kullanamaz.

Editör: Yadigar Hanım