IMF korona virüsten etkilenen üye ülkelere maddi yardım yapacağını duyurmuştu. IMF’den yapılan açıklamada yüzde 1’lik bir payı bulunan Türkiye’nin hesabına 23 Ağustos’ta 6.4 milyar dolar para yatırılacağı belirtilmişti.

Merkez Bankası’nın rezervlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle hükümet dolar kuruna müdahale etmekte zorlanırken dört gözle beklenen IMF yardımı gerçekleşti.

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut ise IMF’den gelecek dolar yardımının tehlikeli bir yönünü açıkladı.Evren Devrim Zelyut “Dolarda IMF operasyonu başlıyor” başlıklı konuşmasında gelecek yardımın dolar kurunda beklenen düşüşü sağlamadığı taktirde çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

IMF’den gelecek parayla dolar kuru 8.30 TL’nin altına indirilemezse önümüzdeki süreçte dolar kurunun kısa zamanda Türk Lirası karşısında 9 TL.ye çıkacağını iddia eden Zelyut söz konusu analizinde şu ifadeleri kullandı:

“IMF operasyonu başlıyor diyoruz. Ağustos ayının 23 itibariyle Türkiye’ye 6.4 milyar dolar SDR dediğimiz özel çekim hakkı yani bir IMF parası resmen giriş yapacak. Bu para girdiği zaman ekonomide ve dolar kurunda geçici bir rahatlama göreceğiz. Burada bir takım şartlar var. Bu şartlar oluşmazsa kış dönemi beklentilerden çok daha sıkıntılı geçer. Nedir bu şartlar dediğimizde size direk kitabın ortasından söyleyeyim. IMF’den gelen bu parayla dolar kurunda 8.30’un altına bir gerileme görmek zorundayız. Yaz döneminde Çin’den ve Güney Kore’den gelen swap, gurbetçi dövizleri, turizmden gelen dolar akışları bu dolar kurunu bir şekilde 8.50 TL civarında tuttu. Eğer kurda IMF’den gelecek parayla dolarda 8.30’un altına bir gerileme görmezsek kış döneminde nakit akışı azaldığı zaman işler çok karışacak. Dolar kuru 8.30’un üzerinde kalmaya devam ederse biz kış aylarında çok rahat bir şekilde 9 TL’nin üzerine atabilir”

Editör: TE Bilişim