İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk ekranlarında yayınlanan Olaylar ve Görüşler programında Veyis Ateş, Serap Belet ve Muharrem Sarıkaya'nın sorularını yanıtladı. 

Akşener "Parlamenter sisteme geçişle ilgili herkesin yaptığı bir çalışma var. Deva, Gelecek, CHP ve bizim var. Biz hukuk çerçevesi üzerinden değil sistem tasarımı üzerinden gittik. Kurumları tasarladık. Bizim arkadaşlarımız milliyetçi kökenden geliyor.

Merhum Başbuğumuz Türkeş sistem tasarımı adamıydı. TÜBİTAK, DPT gibi kurumlar onun tasarımı. Biz şimdi kurumları tasarladık. Arkadaşlarımız şu an senato olsun mu, olmasın mı diye onu tartışıyor. Senatonun olmasını Aytun Bey istiyor, olmaması gerektiğini söyleyen arkadaşlarımız var. Bir sistem tasarımını tamamladık. Muhtemelen ben bayramdan sonra ilk grup toplantısında ya da bir sonraki toplantıda paylaşacağım. Ondan sonra arkadaşlarımız çalışacak.

Serap Yazıcıoğlu hoca anayasa üzerinden bir tasarım yaptı mesela. Diğer partilerin çalışmaları da bir araya gelecek. Parlamenter sisteme geçişle ilgili ilkeler bütünlüğü sağlayacağız. Keşke Tayyip Bey bugün dese ki, 'Arkadaşlar buyrun gelin bu iş yürümüyor, hadi gelin parlamenter sisteme eksiğini, gediğini kapatıp geçiş yapalım' dese.

En uygunu bu. Ama sayın Erdoğan ve arkadaşlarının bunu yapması mümkün değil. Şimdi biz Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak durumundayız, bunun matematiğini buna göre yapmalıyız." dedi.