Alkali Su Nedir?

Suyun alkalinitesi, göreceli alkali (bazik) veya asidik yapısına bağlı olarak sıfır ila 14 arasında bir ölçekte ölçülen pH'ını ifade eder. PH'ı yedi olan bir sıvı nötr kabul edilir. Bu arada, pH'ı sıfıra yakın olan bir sıvı daha asidik, pH'ı 14'e yakın olan bir sıvı ise daha alkalidir.

Suyu daha alkali hale getirmenin birkaç yolu vardır. Elektroliz adı verilen bir işlemde, suyu asidik ve alkalin bileşenlere ayırmak için elektrik akımına sahip bir cihaz kullanılır. Alkali bileşen daha sonra şişelenmek üzere saklanır. Suya kalsiyum, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi belirli minerallerin eklenmesi de onu daha alkali hale getirebilir.

Alkali Su, Sade Sudan Ne Kadar Farklıdır?

Glutamin nedir? Ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Glutamin nedir? Ne işe yarar ve faydaları nelerdir?

Arıtılmış içme suyu nötrdür ve pH değeri yedi civarındadır. Buna karşılık, alkali suyun pH'ı daha yüksek (daha bazik), tipik olarak 8 ile 10 arasında değişir. Alkali su, alkaliniteyi artırmak ve korumak için kalsiyum ve potasyum gibi mineraller eklenirse, alkali olmayan içme suyuna göre daha fazla mineral içerebilir. su.

Alkali Suyun Potansiyel Faydaları

Beslenme uzmanları, "[Bazı insanlar] (alkali suyun) vücuttaki asidi nötralize etmeye, sıvı alımını iyileştirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor" diyor. Ancak alkali su içmenin potansiyel faydaları konusunda şu anda sağlam bilimsel kanıtların bulunmadığını da ekliyor. Alkali suyun sağlığı teşvik eden bir içecek olarak evrensel olarak tavsiye edilebilmesi için daha büyük ve daha titiz klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Bununla birlikte, birkaç küçük çalışma, alkali su içmenin, artan sıvı alımı, kemik sağlığı desteği ve böbrek taşı riskinin azalması dahil olmak üzere potansiyel sağlık yararlarına sahip olabileceğini öne sürüyor.

Kemik sağlığı

2009 yılında yapılan küçük bir araştırma, 30 kadın katılımcı arasında hem kalsiyum açısından zengin asidik maden suyunun hem de bikarbonat ve kalsiyum açısından zengin alkali maden suyunun kemik sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. Alkali su tüketimi grubuna rastgele yerleştirilenler, asitli maden suyu grubuna atanan kadınlara göre daha az kemik erimesi (kemik kaybına yol açan kemik dokularının tahribatı) belirtileri gösterdi. 2021'de yapılan daha yeni bir araştırma, alkali su içen katılımcıların menopoz sonrası 100 kadında kemik yoğunluğu belirteçlerinin arttığını gösterdi; bu da alkali suyun osteoporoz tedavisi üzerindeki etkisini araştırmak için daha fazla çalışmanın gerekli olduğunu öne sürüyor.

Böbrek taşı

Florida'da kurul onaylı bir nefrolog, böbrek taşları söz konusu olduğunda alkali suyun vurulabileceğini veya kaçırılabileceğini açıklıyor. Kalsiyumla zenginleştirilmiş alkali su içmenin idrarı daha alkali hale getirebileceğini, teorik olarak oksalatların (taşların yaklaşık %90'ını temsil eden neden olduğu böbrek taşları gibi belirli türdeki böbrek taşlarını önleyebileceğini söylüyor. Kalsiyumun bağırsakta bitki bazlı gıdalarda bulunan doğal olarak oluşan bileşikler olan oksalatlara bağlanarak taş gelişimini önlediğini söylüyor.

Alkali Su İçmenin Yan Etkileri ve Riskleri

Uzmanlar;Alkali suyun pH'ının musluk suyundan daha yüksek olması nedeniyle büyük miktarlarda içmenin vücudun doğal pH dengesini potansiyel olarak biraz değiştirebileceğini söylüyor. Ancak böbrek ve akciğerlerin işlevleri sayesinde vücut kendi başına uygun pH seviyesini koruyabildiğinden bu dengesizliğin oluşması pek mümkün değildir.

Uzmanlar;sindirim problemleri.  çok miktarda alkali su içmenin mide bulantısı, kusma ve mide ağrısı gibi sindirim sorunlarına yol açabileceğini ancak bu etkinin pek olası olmadığını söylüyor.

İlaç emilimine müdahale.  alkali suyun, büyük miktarlarda tüketildiğinde midenin pH'ını etkileyebileceğinden dolayı bazı ilaçların emilimini engelleyebileceğini açıklıyor. Midenin pH'ı çok alkali hale gelirse, asidik ilaçların emilimi hızlanabilir, bu da ilacın kana çok hızlı girmesine neden olabilir. Buna karşılık, alkalin mide pH'ı, alkalin ilaçların yeterince hızlı emilmemesine yol açabilir. Mide yanmasını tedavi etmek için kullanılan (midenin pH'ını da artıran) ilaçlarda da benzer etkiler görülür.

Alkali Su Tehlikeli midir?

Uzmanlar, kronik böbrek hastalığı olan kişiler için alkali su içmenin bazı riskler içerebileceğini açıklıyor. "Kronik böbrek hastalığı olan hastalarda, özellikle hastalığın yüksek tansiyon veya kalp hastalığından kaynaklandığı durumlarda, aşırı sıvı aslında zararlı olabilir" diye açıklıyor. Ancak bu risk sadece alkali su için değil, her türlü su için mevcuttur.

NOT: Alkali suyu sıvı alımı rutininize dahil etmek istiyorsanız, özellikle kronik sağlık sorunları geçmişiniz varsa, sağlık uzmanınızla ve/veya kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanıyla konuşun.

Böbrek hastalığı geçmişiniz varsa, alkali suyu rutininize eklemeden önce nefroloğunuzla konuşmanız en iyisidir.

Editör: Habererk Com