Hava sıcaklıklarının artması ile hayatımız değişmeye devam ediyor. İnsanlar gibi tüm canlılarda sıcak havaya uyum sağlamaya çalışıyor. ABD’deki Emory Üniversitesi’nde bulunan bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmaya göre; artan sıcak hava dalgaları ile birlikte zehirli yılanlar piyasaya çıktı. Ve sıcak havada zehirli yılan ısırığı yaygınlaşmaya başladı. Araştırma, bilim insanları tarafından 17 zehirli yılan türüne sahip olan Georgia eyaletinde yapıldı.

Independent Türkçe'nin derlediği habere göre; bilimsel dergi GeoHealth'te yayımlanan yazıda, sıcaklıkların artması ile yılan artışlarının çoğaldığı söz konusu. Hatta her bir derece sıcaklık artmasına bağlı olarak yılan ısırıkları yaklaşık yüzde 6 oranında artması söz konusu.

Araştırma ekibinden çevre bilimci Noah Scovronik, "Hava durumunun, yani meteorolojideki kısa vadeli değişikliklerin insan-yılan etkileşimini nasıl yönlendirdiğine dair pek bir şey bilmiyoruz. Çünkü kısmen hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin kaliteli verilerin bulunmadığı yerlerde çok sayıda tehlikeli yılan ısırığı meydana geliyor." açıklamasını yaptı ve cümlelerine şöyle devam etti; "Ancak epey mütevazı verilerle ve yerleşik epidemiyolojik yöntemlerle bile yılanların ısırma modellerine dair çok şey öğrenebiliriz. Bu çalışma bunu gösteriyor." Araştırmacı Scovronik, 2014-2020 yılları arasında zehirli yılan ısırıkları ile ilgili 3 bin 908 vaka inceledi.

Emory Üniversitesi'nden Herpetolog Lawrence Wilson; "Olumsuz sonuçlanan insan-yılan karşılaşmalarını azaltmanın temel yolu eğitim." dedi şöyle devam etti: "İnsanlar, yılanların hangi habitatları tercih ettiğini bilirse buralarda daha dikkatli olabilir. Örneğin zeminin yoğun bitki örtüsüne sahip olduğu yerler bu habitatlardandır. Yaşam alanlarına ve ihtiyaçlarına saygı gösterdiğimiz ve anladığımız sürece, zehirli yılanlarla bile uyumlu bir şekilde yaşayabiliriz."

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı