Av. Dr. İrfan Sönmez yazısında mezarı iki Ülkücünün bulduğunu söyledi.

Sönmez yazısında “Dicle Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucu mezarın Silvan'da bulunduğu açıklandı. Bu güzel haberin kimsenin bilmediği, yazılmasa belki de kimsenin bilemeyeceği bir başka boyutu var, bu yazı da bunun için.

İki yıl kadar önce iki Türk Milliyetçisi Efendi Barutçu ile Recep Alyamaç ağabeyler tamamen Kılıçarslan'ın mezarını bulmak için bölgeye gittiler. Bulunabileceği yerleri birer tarihçi gibi ama aslında ülkücü yürekleri ile aradılar. Köylülerle konuştular. Şimdi Dicle Üniversitesinin bulduğu mezara da gittiler; Köylüler bu mezarların bir evliya ile yakınına ait olduğunu söylediler.” dedi.

TÜM YAZILARI

İşte o yazı;

Bugün güzel bir haberi yazmak istiyorum. Uzun zamandır nerede olduğu bilinmeyen I.Kılıçarslan'ın mezarı nihayet bulundu.

I.Kılıçarslan, Anadolu Selçuklularının babası Süleyman Şah'tan sonraki ikinci hakanı.

Bu coğrafyayı Haçlılar için geçilmez hale getiren, Suriye ve Kudüs yollarını tıkayan büyük bir komutan. Habur Çayını geçerken boğulan I.Kılıçarslan Silvan civarına gömülmüş, bir süre sonra kabrinin nerede olduğu unutulmuştu.

Bugün internet medyasına düşen haberlerde Dicle Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucu mezarın Silvan'da bulunduğu açıklandı.

Biz tarihi sadece hesaplaşma maksadıyla kullanıyoruz. İlgimiz ve saygımız ancak emellerimize hizmet ettiği kadarı ile sınırlı. Halbuki, tarih bugünümüzün nüvelerini de içinde taşıyan bir kaynak, dünün tutsağı değiliz ama dünden büsbütün kopmuş da değiliz. Bugünün sorunlarının da, çözümlerinin de dünle yani tarihimizle ilgili tarafları var.

Bu güzel haberin kimsenin bilmediği, yazılmasa belki de kimsenin bilemeyeceği bir başka boyutu var, bu yazı da bunun için.

İki yıl kadar önce iki Türk Milliyetçisi Efendi Barutçu ile Recep Alyamaç ağabeyler tamamen Kılıçarslan'ın mezarını bulmak için bölgeye gittiler. Bulunabileceği yerleri birer tarihçi gibi ama aslında ülkücü yürekleri ile aradılar. Köylülerle konuştular. Şimdi Dicle Üniversitesinin bulduğu mezara da gittiler; Köylüler bu mezarların bir evliya ile yakınına ait olduğunu söylediler.

Efendi Barutçu, Ankara'ya döndüğünde bu işin peşini bırakmadı, ilgili kurumlara dilekçeler verdi, mezarın bulunması için uyuyan bürokrasiyi harekete geçirdi. Sonunda bu işi Dicle Üniversitesi yaptı ve Müslüman Türklüğün Diyarbakır/Silvan'da mührü olan I.kılıçarslan'ın kabrini buldu.

Günümüzde Türklüğün belli bölgelerden bulunmadığını göstermek için kirli kampanyalar yürütülüyor. Bu kampanyalar başarılı olursa Türklüğü Anadolu'nun bazı bölgelerinden kovacağını düşünüyorlar. Bu vatan coğrafyasında farklı etnik gruplar, farklı milletler geçmiş olabilir. Ama bu coğrafyanın fatihi de sahibi de Müslüman Türk milletidir.Türklük, etnik kimliklerin üstünde onları da kapsayan kültürel kimliğimizdir. Etnik kampanyaları bertaraf etmenin yolu, hem tarihimizin ve coğrafyamızın tapusu olan bu tip tarihi değerlerimizi yaşatmak, mirasımıza sahip çıkmak, hem de Türklüğün etnik üstü olduğunu anlamak ve anlatmaktır.

Bundan sonra yapılması gereken sinesini Haçlı saldırılarına siper eden büyük Hakan'a şanına layık bir türbe yapmak, bu coğrafyada onu ve varlığımızı ebedileştirmektir. Sn.Alyamaç bunu yapmak bizim için namus borcudur diyor. Ama doğru olan bunu devletin ilgili kurumlarının yapmasıdır.

Ben eminim ki, bu iki ülkücü isim, kendilerinden bahsetmemden hoşlanmayacaklardır. Ama hoş görülerine sığınarak yazdım, şunun için yazdım, ülkücülük gevezelik yapmak, ona buna askerlik etmek, kardeşi kardeşe düşman etmek değildir. Ülkücülük, millete hizmettir, onun derdi ile dertlenmek, onun değerlerine sahip çıkmak ve yaşatmaktır. Gerçekten ülküsü olan için her zaman yapılabilecek bir şeyler vardır. Bu iki Türk milliyetçisi bunu ispat etmiyor mu?

Not:Bu yazı yayınlandıktan sonra Efendi Barutçu ile konuştuk. Barutçu süreci 2018 yılında başlattıklarını bu amaçla bir çok kuruluşa(Başta CİMER) başvurduklarını mezarın bulunmasında en büyük şeref payının  başta Diyarbakır Valisi Sn.Münir Karaoğlu olmak üzere  Dicle üniversitesi rektörü Prof.Dr.Mehmet Karakoç ve rektör danışmanı tarihçi Doç.Dr.Oktay Bozan’a ait olduğunu belirtti. Biz de hepsine ayrı ayrı teşekkürü borç biliyoruz.

Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1.Kılıçaslan’ın kayıp Mezarı Silvan’da bulundu

Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Kılıçarslan’ın Diyarbakır Silvan’daki kayıp mezarı, Dicle Üniversitesi’nin çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarıldı. Anadolu tarihine ışık tutacak bu önemli keşif ile ilgili haber tüm ülkede ve Diyarbakır’da sevinçle karşılandı.

Mezar yeri tespit çalışmaları kapsamında, Silvan Merkez’de bulunan 2 tarihi mezarda başlatılan kazı çalışmasının 8 günde tamamlandığını belirten Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç;  haberi sosyal medyadan şöyle duyurdu:

“Güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. Anadolu Selçuklu hükümdarı I. Kılıçarslan’ın Silvan’daki kayıp mezarı DİCLE Üniversitemizin çalışmaları sonucu tespit edildi"

ANADOLU TARİHİNE IŞIK TUTACAK…

‘Sultan 1. Kılıçarslan’ın, Habur Çayı’nda boğularak şehit olduğu ve Silvan’da defnedildiğinin bilindiğini ama mezar yeri bir türlü tespit edilemediğini belirten Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç; “2 tarihçi, 1 sanat tarihçisi, 1 arkeolog ve 1 yazma eser uzmanından oluşan komisyonumuz, veriler ışığında Silvan’daki muhtemel yerleri inceledi. Yöre halkıyla hep temas halinde olundu. Güzel haber bu hafta içinde geldi. Silvan merkezindeki Orta Çeşme Parkı’ndaki türbede iki mezarın, Kılıçarslan ve kızı Saide Hanım’a ait olduğu komisyonumuz tarafından belirlendi. Anadolu tarihine ışık tutacak olan bu gelişmenin Diyarbakır ve Silvan için hayırlı neticeler vereceğini temenni ediyor, başta Valimiz Münir Karaloğlu olmak üzere katkı sunan herkese Üniversitem adına teşekkür ediyorum.”açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim