Hep birlikte bakalım…

*Artan enflasyon sebebiyle ülke genelinde market sahipleri sebze, meyve ve birçok ürüne zam yapmak zorunda kaldı. Market sahipleri suçlu ilan edildi.

*Halk ucuz sebze-meyve alsın diye tanzim satış mağazaları kuruldu, 31 Mart seçimleri sonrası kaldırıldı.

*31 Mart yerel seçimleri oldu. Millet İttifakı adayları İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer birçok Büyükşehir Belediyelerini kazandı. Ekrem İmamoğlu 13 bin küsür fark ile zaferini ilan etti; AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz “hiçbir şey olmasa bile kesin bir şeyler oldu” dedi. İstanbul seçimleri tekrarlandı.

*23 Haziran seçimlerinden bir gün önce terörist başı Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan TRT’ye çıkarıldı. Seçimi 13 bin farkla kazanan İmamoğlu, 23 Haziran seçimlerini bu sefer 800 bin farkla kazandı.

*Manisa Soma’da 301 madencinin feci şekilde hayatını kaybetmesine sebep olan şirketinin yöneticisi Can Gürkan tahliye edildi.

*Fransa 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı”nı anma günü ilan etti. Türkiye’den haklı olarak çok sert tepki geldi. Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu Fransız mevkidaşıyla telefonda görüştü, rahatsızlığını dile getirdi.

*Şehit cenazesine katılmak için Ankara’nın Çubuk ilçesine giden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yüzüne yumruk atıldı. Kılıçdaroğlu bir evde güvenlik çemberi altında kalmak zorunda kaldı. Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, trafik aracından getirttiği megafonu alarak, “eğer burada birine zarar verecekseniz önce Emniyet Genel Müdürü olarak beni ve buradaki tüm görevlileri linç edeceksiniz.” dedi. Yumruk atan Osman Sarıgün sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

*MİT ve TSK ortak harekâtı neticesinde terörist PKK kadrolarına operasyon düzenlendi. Örgütün önde gelenlerinden Mikail Özdemir, Emrullah Dursun ve Ali Aktaş etkisiz hale getirildi.

*Mayıs ayında çok başarılı bir harekât olan ‘Pençe Harekatı’ sayesinde Hakurk bölgesi yerle bir edildi.

*Uzun yıllar boyunca hizmet veren “Atatürk Havalimanı” kapatıldı. Devletimiz, 3 Ocak 2021’e kadar işletmesini eline bulunduran TAV Holding’e 389 milyon Euro tazminat ödeyecek.

*Çin’in Uygur Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Türk azınlığa karşı baskı ve zulüm uygulandı. Dünya kamuoyu tarafından Çin şiddetle kınandı.

*İran’da benzin zammına gösterilen tepkiler ülke geneline yayıldı. Yaklaşık 1500 kişi öldü. İran Merkez Bankası ateşe verildi.

* Amerika-Suudi Arabistan iştiraki olan Petrol Şirketi (ARAMCO)’ne ait olan petrol kuyularının, İran’ın kontrolünde olduğu milis güçler tarafından vurulduğu açıklandı. İran bu iddiayı reddetti.

* ABD Başkanı Trump’ın azledilme süreci kapsamında, yargılanması gündeme geldi. Bu süreç içerisinde Trump’ın oylarını artırdığı yapılan anketlerde tespit edildi.

*Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafi koşullar sebebiyle alınması elzem olan S-400’lerin ilki 12 Temmuz günü Ankara’ya inmeye başladı. 2,5 milyar dolar verildi bu savunma sistemi alındı. Rusya’ya domates ve mandalina satmak istedik, Rus gümrüğünden içeri giremedi.

*İhtiyacımız olan S-400’lerin alınması sebebiyle, parasını ödediğimiz 100 adet F-35 uçağını Amerika, ülkemize göndermedi, teslim etmedi. Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması gündeme geldi. TSK’a mensup pilotlarımız eğitim gördüğü Amerika’dan gerisin geri gönderildi, F-35 kursu programından ihraç edildi.

*Ülkemizin birçok yerinde borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle intihar eden kişiler konuşuldu. Adana’da 35 yaşında bir genç borçları yüzünden sekizinci katındaki evinden atlayarak intihar etti.

*Ekonomi ve Maliye Bakanı Sayın Albayrak tarafından “Yeni Ekonomik Programlar” açıklandı. İşsiz sayısı 4,5 milyon oldu. Ülke tarihinin gördüğü en büyük işsizlik sayısına ulaşıldı. TÜİK ülkenin en temel sorunun işsizlik sorunu olduğunu açıkladı.

*500 milyon değerinde olduğu söylenen Katar Emirine ait 747-8 tipi bir özel uçak Türkiye’ye hediye edildi, Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna katıldığı açıklandı.

*50 milyon dolara ihtiyacımız olduğundan dolayı Tank Palet Fabrikasının işletme hakkının BMC-Katar konsorsiyumuna verildiği Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edildi. Akabinde CHP lideri Kılıçdaroğlu 1 günde bulunacak bir paraydı, ben bu parayı 1 haftada değil 1 günde bulurdum dedi.

*Bağımsız yargı vurgusu yapılarak yeni adli yılın açılışı Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı. Birçok kesimden eleştiri geldi. Bazı illerin barosu bu açılışa katılmayarak tepkilerini gösterdi.

*Çevreyi temiz tutmak, doğayı kirletmemek maksadı ile market poşetleri ücrete tabi oldu. Fakat, Kaz dağlarında siyanürle altın aranması için ALAMOS GOLD doğa harikası, 800 farklı bitki türü ve 32’si endemik tür olan cennet doğayı katletti.

*AKP-MHP oyları ile Elbistan Termik Santrallerinin bacalarına filtre takılması şartının 2,5 yıl ötelemesine karar verildi. Akabinde Cumhurbaşkanımız bu kararı veto edeceğim, halkımızın canı, sağlığı daha önemli dedi.

*Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Ağırakça Arap kıyafeti giyerek makamında poz verdi. Üniversiteden rektör için İslam âlimidir açıklaması yapıldı. Kırıkkale Üniversitesi’nde de İstiklal Marşımızın Arapça okunduğu haberleri geldi.

*Bağımsız olduğu bilinen ‘Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ (TCMB)’nın Başkanı Sayın Murat Çetinkaya görevden alındı; yerine Sayın Murat Uysal Getirildi.

* Türkiye Cumhuriyeti’nin kötü günler, olağanüstü haller (savaş, afet, vs.) için sakladığı ihtiyat akçesinden 21 Milyar TL Hazineye aktarıldı.

*TCMB peşpeşe politika faizlerinde indirime giderek ekonomide rahatlamayı, bollaşmayı hedefledi. TCMB’nin piyasalara yansıyan bu olumlu kararını fırsat bilen konut ve firma sahipleri, ev fiyatlarına fahiş zam yaptı.

*Ülkemizin güneyinde terörist PYD/PKK güçlerine karşı alınması gereken tedbirler karşısında devletimiz ‘Barış Pınarı Harekatı’ gerçekleştirdi. Terörist yapılanmaya geçit verilmedi. Güney sınırımız 120 km genişliğinde terörden arındırılmış oldu. Batı tarafından kınanan Türkiye, her fırsatta bu terör yapılanmasına karşı olduğunu, olacağını açıkladı. Kararlılığımız dünyaya duyuruldu.

* ABD ve NATO talihsiz bir açıklama yaparak, Barış Pınarı Harekâtı yürüttüğümüz PYD/PKK’e karşı bölgedeki müttefikimiz, dostumuz dedi.

*13 Kasım günü Trump ve Erdoğan Beyaz Ev’de görüştü; görüşme sonrası karşılıklı jestler yapıldı, iyi niyet temennilerinde bulunuldu. Sonrasında Trump, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını 20 Aralık günü imzaladı. Cumhurbaşkanımız da gerekirse İncirlik ve Kürecik’i kapatırız dedi.

*3-4 Aralık tarihlerinde İngiltere’nin Londra kentinde NATO’nun 70. Yılı kutlamaları gerçekleştirildi. Macron NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti dedi. Zirve sonrasında ortaya çıkan mutabakatta Rusya ve Çin, düşman unsurlar olarak teyit edildi.

*Stratejik bir adım atılarak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesi hayata geçirildi. Azeri doğalgazının ülkemizden geçirilerek Avrupa’ya ulaşması sağlandı. Türkiye’nin son yıllarda enerji konusunda attığı en önemli gelişmelerden bir tanesi olduğuna değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu proje bölgesel barışın sembolüdür. Biz üstümüze düşeni yaparak Avrupa’ya ilk gazı veriyoruz.” dedi.

*Hükümetimiz son yıllarda Türk dış politikasında çok önemli bir hamle yaparak “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Hükümeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”nı hayata geçirdi. Böylelikle Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs ve İsrail’in Türkiye aleyhine Libya ile bir yetki sınırlandırma anlaşması yapmasının önüne geçilmiş oldu. Çok önemli bir gelişme olduğu muhalefeti ve iktidarı ile kabul edilmiştir.

*Kanal İstanbul projesi gündemde bir hayli ağırlığını hissettirdi. Muhalefet kanadı şiddetle karşı çıkarken, iktidar tarafı ise bu projenin hayata geçirilmesi neticesinde birçok açıdan kazanım elde edileceğini söyledi. İmamoğlu bu bir cinayet projesidir dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, sen otur işine bak diyerek tepkisini ve projenin yapılması hususunda kararlılığını gösterdi.

*Türkiye’nin uzun yıllardır beklediği yerli ve milli otosu tanıtıldı. En kısa süre içerisinde fabrikasının Bursa’da kurulacağı ve 2022 yılında seri üretime geçeceği ifade edildi.

2020 yılı için…

Ayrıştırıcı değil birleştirici söylemlerin olacağı, kutuplaşmanın değil kucaklaşmanın olacağı, tek çatımız olan Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda güçlü ve istikrarlı olacağı, hakkın, adaletin ve eşitliğin tek gaye olacağı, toplumca zenginleşmenin amaç olacağı, sanata, sanatçıya, bilime ve hoşgörüye kapıların daha çok açık olacağı… Bir yıl olmasını gönülden temenni ediyorum ve diliyorum.

Sevgiyle bakmak, ince yaşamak ve en önemlisi de, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalarak yaşamak adına…

Yeni yılınız kutlu olsun.

TÜM YAZILARI

Editör: TE Bilişim