TÜRKİYE:

Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya-Ukrayna arasında barışın yeniden tesisi için ellerinden gelen tüm çabaları sürdüreceklerini kaydetti. (@tcbestepe)

Erdoğan’dan Putin’e Ateşkes Çağrısı

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan’la Putin telefonda bir saat görüştü. Görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin barışa katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti ve Putin’e Ukrayna’da ateşkes ilan etme çağrısında bulundu. Erdoğan, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşması imzalanması çağrısında da bulundu. Görüşmede Erdoğan ateşkes için atılacak acil adımların önemine vurgu yaptı ve ateşkesin insani durumla ilgili endişeleri azaltacağını vurguladı. Putin ise Rusya’nın Ukrayna ve yabancı ortaklarla diyaloğa hazır olduğunu belirtti. (@tcbestepe)

Çavuşoğlu: Ülkelerin toprak bütünlüğünün güç kullanarak değiştirilmesine karşıyız

Resmi ziyaret kapsamında Azerbaycan'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, "Özellikle Ukrayna'daki gelişmeleri endişeyle izliyoruz. Ülkelerin toprak bütünlüğünün güç kullanarak değiştirilmesine biz prensip olarak herkes gibi karşıyız. Haksız ve hukuksuz bu saldırının bir an önce sona ermesini istiyoruz. Bu konuda da çabalarımızı artırarak devam ediyoruz" dedi. Çavuşoğlu, her iki ülkeyle iletişim kurabilen Azerbaycan ve Türkiye'nin savaşın durdurulması için çabalarını sürdüreceğini ifade etti. (@TC_Disisleri)

Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba’yla görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’yla ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Bakanlıktan verilen bilgiye göre Lavrov’la devam etmekte olan krizin sona erdirilmesi görüşülürken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’yla Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. (@TC_Disisleri)

Akar da Reznikov’la görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukraynalı mevkidaşı Oleksii Reznikov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede ateşkesin ve istikrarın bir an önce sağlanması ve insani yardım konularında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Akar’ın, Ukraynalı mevkidaşına tahliyelerin emniyetle gerçekleştirilmesi ve insani durumun iyileştirilmesi için belirli bir süre de olsa bir ateşkese olan acil ihtiyacı vurguladığı; tahliye edilemeyen ve tahliyesi süren Türk vatandaşlarının güvenliklerinin sağlanması konusundaki beklentilerini ilettiği belirtildi.(@tcsavunma)

Akar: Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok

Montrö Boğazlar Sözleşmesi konusunda da açıklama yapan Akar, " 'Bölgesel sahiplik' ve 'Montrö ilkelerini' kullandığımızda yüzyıla varan süre içinde burada bir güven, istikrar oldu. Bunun bozulmaması lazım. Bu konuda bize düşen neyse bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla bu Montrö statüsünün bütün kıyıdaş ülkeler, bütün bölge ve tüm dünya için önemli bir çerçeve olduğunu herkesin bilmesi lazım. Geçmiş yıllara yönelik tecrübelerimizi de ortaya koyduğumuzda, ona göre hareket etmenin önemli olduğunu görüyor ve değerlendiriyoruz. Bu nedenle Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok, bunu hep birlikte koruyalım" açıklaması yaptı. (@tcsavunma)

AVRUPA:

Shell’e petrol boykotu

İngiliz şirketleri yaptırımlara rağmen gizli olarak Rusya'dan ucuz petrol aldı. Ancak rafinerilerde çalışan işçi sendikaları Rus petrolünü işlemeyi reddederek iş bıraktı. Shell firmasından bezin-mazot almama kampanyası başlatıldı. Shell, tüm dünyada Rusya'dan gizli petrol aldığı için benzin boykotuna uğrayınca özür diledi: ”Bu koşullarda Rusya'dan petrol satın almak zorunda kaldığımız için özür diliyoruz. Buradan sağlanacak tüm kârı özel bir fon ile Ukrayna'ya aktaracağız.”(rusenpress)

Fransa askeri istihbarat kurmay başkanı: Amerikalılar Rusların saldıracağını söylediler, haklıydılar

Le Monde'dan alınan bilgilere göre General Burkhard, Fransız ve Anglo-Sakson ülkeleri arasında istihbarat analizinde farklılıklar olduğunu kabul ediyor. “Amerikalılar Rusların saldıracağını söylediler, haklıydılar. Hizmetlerimiz daha ziyade Ukrayna'nın fethinin korkunç bir bedeli olacağını ve Rusların Volodymyr Zelensky rejimini devirmek için başka seçenekleri olduğunu düşündüklerini açıklıyor. Amerikan istihbaratına karşı, özellikle 2003'teki Irak savaşından miras kalan bir tür tedbir. (lemonde)

AB: Rusya ve Belarus'un Baltık Denizi Devletleri Konseyi üyeliği askıya alındı

Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Belarus'un Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBSS) üyeliğinin askıya alındığını duyurdu. AB'den yapılan yazılı açıklamada, bu kararın AB'nin ve AB ile benzer görüşleri paylaşan partnerlerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ve Belarus'un bu işgale müdahil olmasına verdiği yanıtın bir parçası olduğu belirtildi. Açıklamada, "AB, CBSS üyesi ülkeler (Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Polonya ve İsveç) Rusya ve Belarus'un üyeliklerinin bu ülkelerle uluslararası hukukun temel ilkelerine saygıya dayalı bir işbirliği yeniden başlatılabilene kadar askıya alınması konusunda görüş birliğine vardı" denildi. (DW Türkçe)

Ukrayna Rusya Savaşı

Ukrayna'daki savaşta mayınlar, en az kullanılan silahlardan oldu. Rus orduları ana yollar üzerinden hiçbir sıkıntı çekmeden Kiev sınırlarına geldi.

Ukrayna-Zaporizhzhia Sirki, Mariupol & Volnovakha'dan kaçan binlerce insanı, sirkte ağırlamaya hazır olduğunu duyurdu. Sirke yerleştirilen insanlardan bazıları ise Avrupa ve NATO, Rusya ile birlikte bizi sirke mecbur etti. Çünkü kendileri sirk oyuncusu diye tepki gösterdiler.

Rusya ve Almanya diplomatik misyonları arasında sosyal medya üzerinden Nazizim tartışması yaşandı. Rusya. "Nazizm ile savaşıyoruz." Almanya: "Naziler konusunda uzmanız. Sizin Ukrayna'da kadınlara, çocuklara yaptıklarınız Nazizm ile savaş değil."

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic , Belgrad'ın Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini kınayan BM kararına desteğini, Sırbistan'ın refahı ve dış baskılardan endişe duyduğu için yaptığını duyurdu.

CNN, BBC gibi birçok uluslararası yayın kuruluşunun ardından Alman kamu yayın kuruluşları ARD ve ZDF de Rusya'dan yapılan yayınların askıya alındığını açıkladı. Açıklamada, yayınların durdurulmasına Rusya'da cuma günü kabul edilen yeni medya yasası gerekçe gösterildi. Yeni yasal düzenleme Rus ordusu hakkında "sahte haber" yayanlara 15 yıla kadar varan hapis cezası öngörüyor.

Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerin ablukası altındaki Mariupol'dan sivillerin tahliye edilmesinin ertelendiğini duyurdu. Bir kent yetkilisi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rus tarafı ateşkese uymadığı ve hem Mariupol'u hem de çevresini ateş altında tuttuğu için sivil halkın tahliyesi güvenlik gerekçesiyle ertelendi" dedi.

NATO Askeri Komitesi eski başkanı General ad Harald Kujat, Çin'i Ukrayna'daki savaşa bir çözüm arabuluculuğu yapmaya çağırdı: "Ukrayna cesaret gösterse bile kazanamaz. Zelensky, kesinlikle risk alarak, yeterince kan aktığını söylemeli."(Mdr)

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (OHCHR) açıklamasına göre Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başladığı 24 Şubat'tan bu yana çatışmalarda 364 sivil hayatını kaybetti. OHCHR doğrulanmış sayının bu olduğunu ancak gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini açıkladı. Savaşta şimdiye kadar yaralanan sivillerin sayısı ise 759 olarak tespit edildi.

Ukrayna, Rus birliklerinin geride bıraktığı gizli savaş planlarını ortaya çıkardığını ve Rusya'nın 15 günlük bir savaş planladığını iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, SBU ve Azak tabur savaşçılarının Kharkiv Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki bir reaktörü havaya uçurmayı ve Rus Silahlı Kuvvetlerini deneysel bir nükleer tesise füze saldırısı başlatmakla suçlamayı planladıklarını iddia etti.

Ukrayna; et, karabuğday, şeker ve tuz ihracatını durdurduğunu duyurdu.

Ukrayna-Harkov'daki Azerbaycan Başkonsolosluğu, Rus ordusu bombardımanında hasar gördü.

Yahudi bir cumhurbaşkanı tarafından yönetilen Ukrayna halkının Naziler olarak nitelendirilmesi Avrupa'da inandırıcı bulunmadı. Harekatta 1 gün Rusya'ya 20 Milyar Dolara mal oluyor. Pazartesi başlayacak 55 gün Ortodoks orucu Rus askerlerin savaşmayı reddetmesine neden olabilir.(@rusencenter)

Ukrayna Savunma Bakanlığına göre 6 Mart 2022 tarihi itibariyle cephelerde durum şöyledir:

Rusya’ya Yaptırımlar

Moody's, Rusya'nın kredi notunu önemsizden temerrüde düşürdü.

VISA, Rusya'daki tüm operasyonları askıya aldı. Rusya'da verilen tüm kartlar artık ülke dışında çalışmayacak ve Rusya dışında verilen kartlar artık Rusya Federasyonu içinde çalışmayacak.

VISA'dan sonra Mastercard da Rusya'daki ağ hizmetlerini askıya alıyor. RUs bankalarının verdiği kartlar yurt dışında çalışmayacak. Ayrıca Rusya'da da VASA ve MasterCard olan yurt dışı kartlar çalışmayacak.

Avusturyalı petrol ve gaz şirketi OMV, Rus projelerine yatırım yapmayacak ve Yuzhno-Russkoye sahasındaki hissesini gözden geçirmeyi planlıyor. Bu, şirketin internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada belirtilmiştir.

İsrail, Rusya'ya yaptırım uygulama kararı aldı. İsrail, 25 Rus milyarderin "özel jet ve yatlarına" yaptırım kararı aldı. İsrail, Putin'e yakın Rus iş insanlarına yaptırım uygulanmasında ABD'ye katılmaya karar verdi. (rusencenter)

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rus donanma gemilerinin Limasol limanına girişine izin vermedi. Ukrayna'da devam eden savaşı gerekçe göstererek Moskova ile liman anlaşmasını feshetti.(Knews)

Amerikan eğlence-film yayın hizmeti Netflix, Rusya'daki çalışmalarını askıya aldı.

Rusya Kısa Kısa

Rusya Devlet Başkanı Putin: “İngiltere Dışişleri Bakanı pervasızca açıklamasıyla NATO’nun çatışmaya çekileceğini ağızından kaçırdığı zaman biz derhal caydırıcı güçlerimizi alarma geçirme kararı almak durumunda kaldık.”

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya'nın üçüncü büyük şehri Batı Sibirya'nın Novosibirsk kentinde savaş karşıtı protestoda, aralarında yerel gazetecilerin de bulunduğu 230'dan fazla kişi gözaltına alındı.

Rusya-Nizhny Novgorod'da, savaş karşıtı bir mitinge katılanlar Tsoi şarkısını söyleyerek protesto yaptılar.

Rusya Devlet Başkanı Putin, hükümeti ‘Rusya’ya karşı dostça davranmayan’ ülkelerin listesini yapmakla görevlendirdi ve 2 gün süre verdi. Rus şirketleri ‘Rusya’ya karşı dostane davranmayan’ ülkelerdeki kredi sağlayıcılarına borçlarını ruble cinsinden ödemelerini istedi.

Rus Azur Air havayolu, Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın tavsiyesi üzerine 8 Mart'tan itibaren yurtdışı yolcu uçuşlarını askıya aldığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Twitter hesabı artık gizli olarak ayarlandı ve bu da onu takip etmeyen insanlar tarafından okunamaz hale geldi.

Moskova, AB ve NATO'yu Ukrayna'ya silah pompalamayı durdurmaya çağırdı.

Rusya Savunma Bakanlığına göre Pentagon, Ukrayna topraklarında gizli biyolojik deneylerin ifşa edilmesinden ciddi şekilde endişe duyuyor. Bu konuda Rusya önemli belgeleri ele geçirdiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı “Bize saldıran saldıran Ukrayna uçakları Romanya'ya iniyor. Diğer ülkelerin havaalanlarının kullanımı, onların çatışmaya aktif katılımı olarak kabul edilecektir.”

Rusya'nın Ukrayna'nın kıyılarını ele geçirmesiyle Karadeniz'den en büyük kıyılara sahip ülke konumunu Türkiye'den alması bekleniyor. Rusya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi en büyük olacak.(rusencenter)

Rusya Merkez Bankası, Rus bankacılık sektörünün likidite sorunu yaşaması nedeniyle 9 Mart'ta itibaren hafta içi her gün repo ihalesi yapacağını duyurdu. Rus bankaları döviz cinsinden likidite sorunu yaşamaya başladı.

Rusya Komünist parti başkanı Gennady Zyuganov bugün Ukrayna, Gürcistan ve Kazakistan'ın Rusya'ya zararlı bakterileri üflemek için sınırda Amerikan tarafından işletilen laboratuvarlar kurduğunu duyurdu. "Bu ülkelere karşı hızlı önlemler almalıyız."

ORTADOĞU

Bennet Putin ile görüştü

Başbakan Naftali Bennett, Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için müzakerelerde bulunmak üzere Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üç saat görüştü. Diplomatik bir kaynak, Bennett ve Putin'in çatışmanın bir sonucu olarak İsraillilerin ve Yahudi cemaatlerinin durumu da dahil olmak üzere Ukrayna'daki savaşı ele aldıklarını söyledi. Bennett, Putin ile görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'yi bilgilendirdi ve Moskova'dan ayrılmadan önce onu aradı. Ynet'in haberine göre Bennett, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de konuştu. (jpost)

Filistin: Ukrayna'daki gelişmelere dair duruş sergilememiz için baskıya maruz kalıyoruz

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, Filistin devlet televizyonuna yaptığı açıklamalarda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin ülkesinin tutumuna dikkati çekti. "Ukrayna'da yaşananlarla ilgili bir tutum sergilememiz yönünde baskılara maruz kalıyoruz. Elbette Ukrayna kriziyle ilgili tıpkı diğer ülkeler baskılara maruz kaldığı gibi üzerimizdeki baskılar sürüyor" diyen Malki, dile getirdiği baskıların kimlerden geldiğine ilişkin bilgi vermedi.(Şarkul Avsat)

Suriye Kısa Kısa

Suriye'deki Rus güçleri, Suriye rejiminin kontrolü altındaki bölgelerde gıda malzemesi dağıtmaya başladı ve özellikle Suriye halkını hırpalayan mevcut canlı ve ekonomik rahatsızlıkla birlikte kamuoyu nezdinde imajlarını parlatmaya çalıştı. Bu kapsamda, Rus güçlerinden oluşan bir heyet, Rusların Mar Taqla manastırına yardım taşıyan bir kamyonu teslim ettiği Rif Dimashq'taki Ma'lula kentindeki kiliseleri ve Hristiyan mekanlarını ziyaret ederek, Rusya'nın Suriyeli Hristiyanlara desteğini dile getirdi.

Deir ez-zor'un doğu kırsalındaki El Ömer petrol sahasında bulunan Suriye toprakları içindeki en büyük uluslararası koalisyon üssünün çevresindeki yerleşim kenti yakınlarında patlayan mayının sesi duyuldu. Ancak herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

SOHR kaynakları, terör örgütü SDG devriyesinin Deir Ezzor'un doğusundaki Ebu Hamam kasabasına baskın düzenlediğini ve kasabanın tüm girişlerini kapattığını bildirdi. Devriyenin üyeleri, geçen hafta İç Güvenlik Güçleri'nin (Asayiş) devriyesiyle çatışma yaşayan kişilerin evlerine baskın düzenleyerek bir Asayiş mensubunun ölümüne yol açtı. Güvenlik kampanyası sırasında, devriye üyeleri ve bazı şüpheliler ateş ticareti yaparken, şüphelilerden birinin evi ateşe verildi, diğerleri tutuklandı.

Rejim güçlerinin kontrol noktasında görevli askerler ve bölge sakinleri, El Kamışlı'nın güneydoğusundaki Tal Ahmad köyünde dört ABD aracının yolunu kapattı ve ABD devriyesini hedefini değiştirmeye zorladı. Devriye, turuna başka bir bölgede devam etti.

SOHR kaynakları, IŞİD hücrelerinin, Humus'un doğusundaki Suriye çölündeki T2 istasyonu yakınlarındaki El Sawab köyü yakınlarındaki rejim güçlerine ve vekillerine geniş çaplı bir saldırı düzenlediğini bildirdi. IŞİd hücreleri, Suriye'yi vuran sert hava ve toz fırtınasından yararlandı. Ancak henüz can kaybı bildirilmedi.

Kimliği belirsiz saldırganlar, Deir ez-Zor'un doğusundaki Hawaj Dhiban köyünde IŞİD’in sancağını kaldırdı ve Dheban kasabası ile eski Mayazin kentine giden köprülü yol arasındaki köprülü kavşakta lastik lastik yaktı. Bu kapsamda, El Sadd'a bağlı bir devriye, Dheban ve El Sail kasabaları arasındaki yolu trafiğe kapatarak, bölgeden ayrılmadan önce yanan lastikleri ve bir IŞİD bayrağını kaldırdı.

SOHR aktivistleri, İdlib kırsalındaki El Dawir ve batı Halep kırsalındaki Maiznaz cephelerinde rejim güçleri ile isyancı gruplar arasında hafif silahlarla yapılan karşılıklı saldırıları izledi. Rejim güçlerinin İdlib'in güneyindeki kırsaldaki Jabal AL-Zawiyah'taki Kansafra kasabası ve çevresine düzinelerce top mermisi attığını ve bunun bölgedeki keşif İhA'larının uçuşuna denk geldiğini belirtmekte fayda var.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın, Abd öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'un Suriye'nin doğusunda Ürdün ve Irak sınırındaki "El Tanaf" üssünün, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın tanımladığı gibi, Neo-Nazileri desteklemek üzere Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a gönderilecek Suriyeli savaşçılar için bir eğitim kampı haline geldiğini açıklamasının ardından, El Tanaf üssündeki 55 kilometrelik bölgede faaliyet gösteren fraksiyon, Uluslararası Koalisyon'dan fon ve silah aldığını reddetti. Fraksiyon, Rus iddialarının sadece Suriye coğrafyasında Suriye halkının hedeflerine ulaşmak için mücadele eden fraksiyonu itibarsızlaştırmayı amaçladığını da belirtti. Tuğgeneral Muhannad Talaa liderliğindeki Maghawer Al-Thawra fraksiyonunun yaklaşık 300 savaşçıdan oluştuğunu ve Ürdün-Suriye-Irak sınır üçgeninde ABD üssü yakınındaki El Tanaf bölgesinde bulunan uluslararası koalisyondan destek ve emir aldığını belirtmekte fayda var.

SOHR gözlemcileri, Halep'in kuzey kırsalındaki Azez civarında Türkiye destekli gruplar ile bölgede faaliyet gösteren terör örgütü PKK/SDG arasında orta ve ağır silahlarla ateş değişimini izledi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Rus savaş jetleri geçtiğimiz saatlerde El Rakka ilindeki El Rusafa çölündeki IŞİD sığınaklarını hedef alan yaklaşık 12 hava saldırısı düzenledi. Öte yandan şu ana kadar herhangi bir can kaybı bildirilmedi. Buna göre, Rus savaş jetlerinin Suriye çölüne düzenlediği hava saldırılarının sayısı Mart 2022'de yaklaşık 21'e yükseldi.

Maghawir Al-Thawra Ordusu 55. bölge yakınlarında bir grup uyuşturucu kaçakçısını tutukladı.

SOHR gözlemcileri, Halep'in doğusundaki El Bab kentinin kırsalındaki Tadef kentinin ön cephesinde rejim güçleri ile Ulusal Ordu arasında silahlı çatışmaların çıktığını bildirdi. Her iki taraf arasında karşılıklı topçu atışları sırasında ağır ve orta makineli tüfeklerin kullanıldığını, ancak can kayıplarına ilişkin henüz bir bilgi verilmediğini belirtmekte fayda var.

AFRİKA:

Burkina Faso'nun geçici lideri yeni hükümeti açıkladı

Burkina Faso'nun yeni devlet başkanı Yarbay Damiba yaptığı açıklamada, üç yıllık bir geçiş döneminde ülkeyi yöneteceğini söyleyen yeni bir hükümet duyurdu. Yeni yönetici altısı kadın olmak üzere 25 bakandan oluşuyor. Yeni geçiş lideri, ülkeyi kasıp kavuran cihatçı şiddet karşısında etkisizlikle suçlanan seçilmiş cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kaboré'yi devirdikten sonra Ocak ayı sonunda iktidara gelen başbakan oldu. yaptığı konuşmada Damiba, önceliği olarak cihatçılıkla mücadeleyi ve devletin yeniden inşasını yaptı. Askeri darbenin ardından ECOWAS, Burkina Faso'nun bölgesel organdan askıya alındığını duyurdu. Yeni Burkinabe lideri, anayasal düzene geri dönüş ve özgür seçimler için üç yıllık bir geçiş dönemi belirledi.(Africa News)

Mali ordusu: Düzinelerce asker cihatçı saldırıda öldü

Ülke ordusundan yapılan açıklamada, Cuma günü Mali'nin merkezindeki bir askeri kampa düzenlenen cihatçı saldırıda 27 askerin öldüğü ve 47 "teröristin" "etkisiz hale getirildiği" belirtildi. Ordudan yapılan açıklamada, çatışmalarda 21'i ağır olmak üzere 33 askerin yaralandığı ve yedisinin kayıp olduğu, diğer 23 şüphelinin ise günün ilerleyen saatlerinde "etkisiz hale getirildiği" belirtildi. Batı Afrika devleti, topraklarının yaklaşık üçte ikisi devlet kontrolü dışında olmak üzere neredeyse on yıldır El Kaide ve IŞİD terör örgütüne bağlı cihatçı hareketlerle mücadele ediyor. (Africa News)

Mali'deki BM Misyonu aşırılık yanlısı saldırıları kınadı

Mali'deki BM misyonu başkanı, aşırılık yanlılarının geçen Cuma günü düzenlediği ve Malili askerler arasında neredeyse 30 ölüyle sonuçlanan bir saldırıyı kınadı. Mali ordusundan yapılan açıklamaya göre, aşırılık yanlıları 27 askeri öldürdü ve 33 askeri yaraladı. Yerel halk için, Mondoro kampına yönelik saldırı öngörülebilirdi. (Africa News)

Rusya yanlısı protestocular Orta Afrika Cumhuriyeti'nde miting yaptı

AFP'den bir gazeteci, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına destek için düzenlenen gösteriye yüz kişinin katıldığını kaydetti. Göstericiler, 2021'in sonlarında Devlet Başkanı Faustin Archange Touadéra tarafından açılan ve bir kadını ve çocuklarını koruyan Rus savaşçıları temsil eden bir heykelin dibinde toplandı. Birçok kişi başkentin kalbinde, üniversitenin yakınında Rus ve Orta Afrika bayrakları salladı. (AFP)

Mozambik cumhurbaşkanı yeni başbakan ve maliye bakanı atadı

Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi, Carlos Agostinho do Rosário'yu görevden aldıktan kısa bir süre sonra Adriano Afonso Maleiane'yi yeni başbakan olarak atadı ve kabine değişikliği kapsamında maliye bakanı da dahil olmak üzere birçok görevi doldurdu. Portekizce bir cumhurbaşkanlığı bildirisinde Ernesto Max Tonela Ekonomi ve Maliye Bakanı, şu anda petrol ve doğal gaz projelerinin lisanslanmasından sorumlu Ulusal Petrol Instituto 'nun (INP) başkanı Carlos Zacarias ise Maden Kaynakları ve Enerji Bakanı olarak adlandırıldı. (Reuters)

Nijerya'daki güvenlik operasyonunda 200'den fazla silahlı kişi öldü

Bir eyalet komiseri Perşembe günü yaptığı açıklamada, Nijerya'nın orta-kuzey eyaleti Nijer'de son üç günde silahlı çeteleri bölgeden temizlemek için düzenlenen güvenlik operasyonu sırasında en az 200 silahlı kişinin öldürüldüğünü söyledi. Silahlı kişiler ülkenin kuzey ve kuzeybatısındaki vatandaşlara terör estirmiş ve yüzlerce öğrenci ve köylüyü fidye için kaçırıp düzinelercesini öldürmesiyle ün kazanmıştır. (Reuters)

Libya Başbakanı Dibeybe, görevi yalnızca seçilmiş bir hükümete devredeceğini bildirdi

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya hükümetinin sosyal medya hesabından yayımlanan konuşmasında, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi’nin Fethi Başağa kabinesine yönelik güvenoyu vermesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Libya halkının Temsilciler Meclisi’nin kararına tepkisiz kalmayacağını belirten Dibeybe, ‘’Dünkü güven oylaması Temsilciler Meclisi Başkanlığı'nın ilk sahtekarlığı değil. Meclis'te yeterli vekil sayısına ulaşılamaması üzerine sahtekarlık yapıldı.’’ ifadelerini kullandı. Hükümetinin Haziran 2022’de yapılması planlanan genel seçimlere kadar görevine devam edeceğini ve görevi sadece seçilmiş bir hükümete devredeceğini vurgulayan Dibeybe, şu ifadeleri kullandı: ‘’Hükümetinizin (Hafter’i kastederek) bir geçerliliği olmayacak. Savaşın içinde yetişenler ancak barutun ve ateşin dilinden anlarlar ve sizi sadece askeri yenilgi durduracak.’’(AA)

Başağa hükümeti bakanların serbest bırakıldığını duyurdu

Libya'nın yeni yemin eden hükümeti yaptığı açıklamada, rakip makamlarla bağlantılı silahlı bir grubun kendi istekleri doğrultusunda tutulan iki bakanını serbest bıraktıklarını, ancak siyasi fraksiyonlar arasındaki gerginliğin yüksek kaldığını söyledi. Başbağa'nın ofisi, Dabaiba'yı doğudaki Tobruk'taki yemin törenini durdurmak için Libya hava sahasını kapatmakla suçlamıştı ve bakanları suçlayan veya ele geçiren silahlı grubun Dabaiba yönetimiyle bağlantılı olduğunu söylemişti. Dabaiba hükümeti yorum taleplerine yanıt vermedi. Hem Trablus'taki Mitiga havaalanı hem de Bingazi yakınlarındaki Benina havaalanı normal uçuşların yeniden başladığını söyledi. (Alwasat Libya)

ASYA/PASİFİK:

Çin savunma bütçesini daha da artırdı

Çin, savunma bütçesini yüzde 7,1 oranında artırdığını duyurdu. Ulusal Halk Kongresi'nde dün yapılan açıklamaya göre bütçe, 1,45 trilyon yuana (yaklaşık 3 trilyon 250 milyar TL) çıkarıldı. Çin, artışın çoğunun askerlerin durumunu iyileştirmek için kullanılacağını bildirdi. Başbakan Li Keçiang, "Milli savunma ve ordu reformuna devam edeceğiz. Savunma bilimi ve teknolojisindeki yenilikleri hızlandıracağız" diye konuştu. Li ayrıca Tayvan'a ilişkin yaklaşımlarında bir değişiklik olmadığını söyledi: "Tayvan'ın bağımsızlığını arayan her türlü ayrılıkçı faaliyete ve dış müdahaleye kesinlikle karşıyız." Güvenlik ve Amerikan siyaseti üzerine çalışan akademisyen Takashi Kawakami, harcamadaki artışın "önemli" olduğunu söyledi: "ABD'nin, bu artışa nasıl tepki vereceğini ve Çin'in gelecek yıl savunma bütçesini ne kadar artıracağını göreceğiz. Ancak bu, silahlanma yarışıyla sonuçlanacak gibi duruyor." Güvenlik uzmanı Kuo Yu-jen ise Çin ve ABD arasındaki teknoloji savaşı yüzünden Pekin'in araştırma ve geliştirmeye daha fazla harcama yapmak zorunda kaldığını savundu. (Şarkul Avsat)

Hindistan menzili artırılan süpersonik BrahMos seyir füzesini test etti

Hindistan donanmasından yapılan açıklamada, BrahMos füzesinin Chennai savaş gemisi üzerinden fırlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, füzenin artırılmış menziliyle hedefini başarıyla vurduğu kaydedildi. Hem Chennai gemisi hem de BrahMos füzesinin yerel üretim olduğuna işaret edilen açıklamada, bunun Hindistan'ın füze ve gemi teknolojisinde katettiği gelişmeyi gösterdiği ve Hint donanmasına katkı sunacakları belirtildi. Açıklamada, donanmanın edindiği askeri ekipmanla deniz sahası dışında da daha kapsamlı operasyonlar yürütebileceği aktarıldı. (Şarkul Avsat)

Rusen: Özbekistan, Şanghay İşbirliği Örgütü dönem başkanlığını devraldı. Özbekistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ndeki başkanlığı, sadece bu örgütün değil, aynı zamanda geniş bir jeopolitik ve jeo-ekonomik alanın gelişiminde yeni bir aşamanın başlangıcıyla aynı zamana denk geldi.

ABD:

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Ankara'da

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Ankara’da Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile görüştü. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Önal ve Sherman'ın ikili ilişkiler, Ukrayna ve bölgesel meseleleri ele aldığı kaydedildi. Görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin sürdürülebilir ve kurumsallaşmış bir diyalog yoluyla derinleştirilmesine yönelik ortak iradenin teyit edildiği belirtilen açıklamada, ‘’Bazı konularda devam eden görüş ayrılıklarına rağmen, Türkiye ve ABD’nin, ekonomik ve ticari ilişkiler, terörizmle mücadele, askeri/savunma işbirliği dahil geniş bir olumlu gündeme sahip olduğunun altı çizilmiştir" ifadeleri yer aldı. (VOA)

Blinken, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya savaş uçağı göndermek için "yeşil ışık" aldığını söyledi'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü yaptığı açıklamada, NATO üyelerinin ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı kendisini savunmasına yardımcı olma çabalarına devam ederken Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeye devam ettiklerini söyledi. Blinken, "Face the Nation"a verdiği bir röportajda, NATO üyesi Polonya hükümetinin Ukrayna'ya savaş uçakları gönderip gönderemeyeceği sorulduğunda, "Buna yeşil ışık yakılıyor" dedi. "Aslında şu anda Polonyalı dostlarımızla bu savaş uçaklarını Ukraynalılara vermeyi seçerlerse ihtiyaçlarını karşılamak için neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Ne yapabiliriz? Ukraynalılara teslim ettikleri uçakları dolduracak bir şeyler aldıklarından emin misiniz?" (cbsnews)

Polonya'dan kesin dille yalanlama: ABD basınının da aralarında olduğu çeşitli yayın organları, ABD'li yetkililerin Polonya'nın Amerikan F-16 savaş uçakları karşılığında Sovyet sonrası döneme ait Rus yapımı savaş uçaklarını Ukrayna'ya göndereceği olası bir anlaşma üzerinde çalışıldığı yönündeki açıklamalarını aktarmıştı. Polonya hükümeti ise bu haberlerden birine sosyal medya üzerinden verdiği yanıtla, iddiaları geri çevirdi. Varşova, iddiaları yalan haber olarak nitelendirirken, "Polonya, savaş jetlerini Ukrayna'ya göndermeyecek, havaalanlarını da kullanıma açmayacak. Diğer alanlarda önemli yardımlarda bulunuyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı. (Chancellery of the Prime Minister of Poland @PremierRP_en)

ABD Kısa Kısa

ABD ve İran, nükleer müzakerelerde anlaşmaya vardı. Rus petrolü ve gazına alternatif olarak İran petrolü haziran ayında dünya piyasasına ulaşmış olacak. İran-Türkmenistan doğalgaz için ise Türkiye üzerinden hatların kurulması düşünülüyor.

RUSYA:

Rus Dükkanları Gıda Satışlarını Karaborsaya Karşı Sınırlayacak

Hükümet Pazar günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı nedeniyle uygulanan yaptırımların ısırmaya başlaması üzerine, Rusya'daki perakendecilerin karaborsa spekülasyonlarını sınırlamak ve uygun fiyatlılığı sağlamak için temel gıda maddelerinin satışını sınırlandıracağını söyledi. Ticaret ve sanayi bakanlığı hafta sonu yaptığı açıklamada, temel gıda maddelerinin "daha sonraki yeniden satış için özel tüketim için gerekenden (birkaç tona kadar) daha büyük bir hacimde" satın alındığı durumlar olduğunu açıkladı. (The Moscow Time)

Sergei Lavrov Viyana'da İran nükleer anlaşması müzakerelerinde ABD’den yazılı garanti talep etti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, hafta sonu Viyana'da düzenlenen İran nükleer anlaşmasının müzakerelerinde yeni taleplerde bulunarak, Ukrayna savaşıyla ilgili yaptırımların Tahran ile ticaret yapmasına engel olmayacağına dair yazılı güvence çağrısında bulundu. Bu talep, tarafların 2015 nükleer anlaşmasına geri dönüşün günler sonra olduğunu söylemesiyle geldi. Kudüs, İran'ın nükleer programını yeterince kısıtlamadığını ve İslam Cumhuriyeti'ni Ortadoğu'daki vekalet savaşına sokmak için nakit para ile sifonu çekecek yaptırımları kaldırdığını söyleyerek anlaşmayı eleştirdi. (jpost)

Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin Putin ile görüştüğü belirtildi. RIA'nın aktardığına göre, iki liderin görüşmesi 1 saat 45 dakika sürdü. Kremlin'den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Putin Macron'a, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki provokatif eylemlerden Ukrayna sorumludur" dedi.(HaberTürk)

Putin'den Batı'ya: "Yaptırımlar savaş ilanı gibi"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün yaptığı açıklamada, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının "savaş ilanı gibi" olduğunu belirtti. Putin, "Ukrayna'nın askerden ve Nazizm'den arındırılması" ve "tarafsız bir statüye" sahip olmasını istediklerini söyledi. Putin ayrıca, Ukrayna'nın "uçuşa yasak bölge" ilan edilmesini isteyen ülkelerin Rusya tarafından "çatışmanın tarafı" olarak değerlendirileceğini ifade etti. Ülkede sıkıyönetim ilan etme planı olmadığını belirten Putin, "Sıkıyönetim saldırının dışarıdan geldiği hallerde kullanılmalı. Şu anda böyle bir durumla karşı karşıya değiliz, umarım olmayız da..." dedi. (DW Türkçe)

Editör: TE Bilişim