Kızıklı'nın yazısı şöyle;

GÜNEY AZERBAYCAN TUZAĞI

İran'da toplumsal olaylar başlayınca, beklediğim gibi Güney Azerbaycan'a özgürlük, Turan, Turancılık söylemleri Türk milliyetçiliği üzerinden hemen tırmandırılmaya başlandı.

1- Bu işin Turan veya Turancılıkla alakası yoktur. İran bölgede düşerse bırakın Turanı, Türkiye devleti tehlikeye düşer. İran'ın toprak bütünlüğü korunmalıdır. Bölgede ABD ve İsrail'in tırnağını geçiremediği bir ülkenin varlığı bugün itibariyle Türkiye'nin sigortasıdır.

2- İran'daki rejimin iyi mi kötü mü olduğu şu an bizim konumuz değildir. Aynen Suriye'deki rejimi bahane edip iç karışıklığa manivela olunma hatası İran'da yapılmamalıdır. İran karışırsa Türkiye de karışır.

3- ABD kuklası Kürtçü Terör örgütü PKK, YPG, PYD vs. adıyla sadece Suriye ve Irak'ta değil, iran'da PEJAK olarak vardır ve İran bunlarla ciddi mücadele edip fırsat vermiyor. İran'ın parçalanması demek Güney Azerbaycan Türk devletini ortaya çıkarmaz ama ABD ve İsrail kuklası yeni bir Kürt devletini ortaya çıkarır ki İran sınırımızda da güvenliğimiz biter, sıra Türkiye'ye gelir.

4- Sınırımızda 80 milyonluk bir devlette iç savaş çıkması, parçalanması, Suriye meselesinde olanlardan bizi 10 misli daha fazla olumsuz etkiler. Milyonlarca Türk ve Farsın kanı akarken, şuan İran'da kamplara yerleştirilmiş 3-4 milyon Afganlı ve Pakistanlı mülteciyle beraber, Fars, Türk, ve diğer milletlerden 10 milyonun üzerinde mültecinin Türkiye'den başka gidecek yeri kalmaz, Türkiye mevcut Suriyelileri kaldıramazken buna hiç dayanamaz. Ayrıca Doğu Akdeniz'de olanları da göz önüne aldığımızda Türkiye tam bir kıskaca alınacaktır.

5- Uzun yılardır takip ettiğim üzere, Türkiye'de ABD ve İsrail destekli, buralardan finanse edilen Güney Azerbaycan temeli dernekler, örgütler etki ajanlarınca veya samimi ama saf insanlarımızca kurulmakta yayınlar yapılmaktadır. Bunların hiç birinin Turan veya Türk milliyetçiliği diye bir dertleri yoktur. Tek dertleri Ortadoğu'da ABD ve İsrail'in işine gelmeyen İran'ı bir şekilde zayıflatmak veya yıkmaktır.

SONUÇ: Bu şartlarda İran'ın toprak bütünlüğünün korunması ve iyi veya kötü orada bir yönetim rejiminin olması Türkiye'nin en stratejik şekilde faydasınadır. Aksi bir durum, ülkemizi topun ağzına koyacaktır. Turancılık ve Türk milliyetçiliği ise başka konudur. Mevcut konjonktürde bu referanslarla hareket edilemez.
Bu sebeple, Türk milliyetçileri olarak eylem ve söylemlerle ABD ve İsrail'in oyunlarına payanda olmayalım. Halihazırdaki Türk devletimizin de ikbalini tehlikeye atmayalım.

Mustafa Kızıklı

Editör: TE Bilişim