Her haberi yazdığı gazete veya internet sitesinin en çok okunan haberi ve diğer haber sitelerine kaynak oluşturan haberi oldu. 

Zaman zaman dünya basını bile haberlerini aldı ve ismi ile yayınladı. Muhafazakâr basın ve özellikle milliyetçi camia tarafından dikkatle izlenen Muharrem Kılıç "Türkiye de özgür basın yok" diyerek çalıştığı her gazete ve internet sitesinden yazılarına konan sansür neden ile kendi isteği ile ayrıldı. 

AKP İKİ YIL İÇİNDE DAĞILACAK

Sayın Kılıç manşetlik bir soru ile başlayalım. AK Parti'de neler oluyor?

O zaman ben de altını doldurarak manşetlik bir cevap vereyim. AKP iki yıl içinde dağılacak. AKP'nin yaşaması için tek sansı; Ali Babacan ile anlaşmak. Bu nasıl olur bilmem ama benim tanıdığım Ali Babacan'da AKP'nin tapusunu almadan bu işe evet demez.

Bu çok önemli bir iddia. Hatta bir AK Partiliye göre hayalden öteye gitmeyen bir tespit. 

Birilerine göre öyle olabilir. Ama şu an AKP içinde çok büyük çözülmeler var. Herkes Davutoğlu ve Ali Babacan'ın kuracağı partileri bekliyor. 2020 de Türkiye de bütün taşlar yerinden oynayacak. Ekonomik kriz daha da derinleşecek. Zam yağmuru 2020 de katlanarak devam edecek. AKP’li vekiller seçim bölgelerinde rahat gezemiyor artık. Çok yoğun tepkiler ve şikâyetlerle karşılaşıyorlar. Ciddi araştırma şirketleri şu an AKP’nin oy oranını % 29 olarak buluyorlar.

AKP'de bu gerçeği bilen birçok vekil seçilemeyeceğini bilerek yeni partilerde, yeni şanslar aramaya başladılar. Siyasette çöküş bir başladı mı durdurmak o kadar kolay değil. AKP üç beş il dışında hiç bir ilde birinci parti çıkamıyor. 31 Mart seçimlerinden sonra millet AKP'li belediyelerde olan usulsüzlükleri, hoyratça israfı belgeleri ile gördü. Sadece muhalif kesimler değil, yıllarca AKP’ye hizmet etmiş teşkilat mensupları bile yüksek sesle Erdoğan'ı eleştirmeye başladı. Hele hele Damat Albayrak'a olan öfke sandıklara bile yansıdı. Seçmen oyunu AKP’ye vermiş ama üzerine "damat varsa ben yokum yazmış". 

AKP içindeki muhalif kesim şimdilik beklemede ama Yeni parti arayışına da çoktan girdi bile. Ankara, İstanbul, Adana gibi illerde AKP veya İttifak ortaklarının birinci parti çıkma ihtimali şimdilik yok. Kısaca AKP ömrünü tamamladı, şimdi devleti 10 yıl idare edecek ekipler hazırlanıyor. Görünürde Davutoğlu bu ekibi oluşturamadı. Ali Babacan'ın kuracağı ekip AKP'nin kaderini belirleyecek.

İKTİDARA EN HAZIR PARTİ CHP

CHP'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz? CHP'de devleti idare edecek ekip yok mu? Neden yeni partiler ve yeni ekiplerden bahsediliyor?

Aslında şu an devleti idare edecek mevcut partiler içinde iktidara en hazır parti CHP. Diğerlerinde böyle bir ekip yok. Daha doğrusu devleti idare edecek ne enerjileri var ne de bilgi birikimleri. CHP Kılıçdaroğlu ile bazı tabuları yıktı. Bunda da Gürsel Tekin"in yaptığı açılımları göz ardı etmemek lazım.

Ama ne olduysa gizli bir el Gürsel Tekin'i pasifsize etti. Kılıçdaroğlu 31 Mart Yerel Seçimlerinde büyük bir risk aldı ve Ankara ve İstanbul'da sıra dışı adaylarla seçime girdi. Ankara ve İstanbul'da seçim kazanan lider ister istemez bütün çatlak sesleri de keser. Bu hangi parti olursa olsun böyledir. Şayet

Kılıçdaroğlu bu iki ili alamasaydı bugün CHP kongresi konuşuluyor olacaktı. Bütün gözler şimdi bu iki belediyede. Şimdilik halk memnun. Önemli bir gelişme olmazsa bu iki ilde mevcut ittifak oylarını artırır. Zaten Mansur Yavaş %7 artırmış. Araştırmalara yansıyan durum bu.

Yani CHP'ye iktidar şansı veriyorsunuz?

Her şey Kılıçdaroğlu ve İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerine bağlı. Stabil bir durumda seyrederse belediye hizmetleri muhafazakâr kesimin sıcak baktığı bir adayla seçime giren CHP iddia ediyorum seçimi kazanabilir. Bu tamamen Kılıçtaroğlu'na bağlı.

İYİ PARTİ, GENÇ PARTİ GİBİ SAMAN ALEVİ GİBİ PARLADI VE SÖNDÜ

Ya diğerleri? Mesela İYİ Parti oyunu arttırır mı?

Araştırmaya dayalı verilere bakarsak artmadığını görüyoruz. Aslında İYİ Parti partisinden memnun olmayan seçmen için bir ikinci adres. Şartlar normale döndüğünde herkes ideolojik yakınlık hissettiği yere döneceğe benziyor. Mesela Ülkücü kesimden bunu görüyoruz. Çoğu eski partisine döndü.

Diğer kesimler için de durum aynı.

Mesela sol kesimden İYİ Parti'ye gelen bazı isimler kurucu olmasına rağmen partisi ile bağını koparmış. 

Keza Meral Akşener'e kongre sürecinde en büyük desteği veren isimler şu an İYİ Parti ile bağlarını koparmış durumda. 

Kısaca İYİ Parti, Genç Parti gibi saman alevi gibi parladı ve söndü. Zaten CHP ile ittifak yapmasaydı barajı aşamıyordu. 

31 Mart Yerel Seçimlerinde de ciddi mana da bir belediye başkanlığı kazanamadı. Ankara ve İstanbul'da İYİ Parti olmasa da AKP karşıtı seçmen yine CHP'ye oy verecekti. Birçok ankette, İYİ Parti %4 ve %7 arası bir oy alıyor. Kısaca İYİ Parti CHP'siz yaşayamaz. Millet İktidar alternatifi olmayan partilere artık ilgi göstermiyor.

MHP 'NİN BARAJ SORUNU OLMAZ

MHP'nin durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Barajı aşabilecek mi?

Her partinin baraj sorunu olur ama MHP ve HDP'nin baraj sorunu olmaz. MHP'yi siyasi analizciler bile iyi tanımıyor. 

MHP, Ülkü Ocakları olduğu sürece baraj sorunu yaşamaz. İlk defa oy kullanan genç seçmenin yüzde 65 'i oyunu MHP ye veriyor. Bu yıllardır bilinen bir veri. Türk Milliyetçileri MHP'ye kızsa da, eleştirse de partilerine sadıklar. İstemeden bile üç hilal dışında başka partiye oy vermiyorlar. MHP teşkilatları seçim olsun olmasın en aktif teşkilatlar. MHP adaylarını ön seçimle belirlese yüzde 15'in altına asla düşmez. 

MHP siyasi olarak en kötü durumu İYİ Parti'nin kuruluş aşamasında yaşadı. Bütün kamuoyu yoklamaları yüzde 5 derken ben MHP'nin baraj sorunu yok dedim. Çünkü MHP, HDP'li seçmenin haricinde her kesimden rahatlıkla oy alıyor. AKP ile ittifak yapması ise sağ seçmen nezdinde MHP’ye ayrı bir sempati sağladı.

Eskiden Erdoğan’a oy veren seçmen MHP'ye şu an rahat bir şekilde oy verebilecek hale geldi. En azından dini hassasiyeti yüksel seçmenler MHP’yi kendine daha yakın hissedebiliyor. Mevcut partiler içinde doğru yönetim ile iktidar alternatifi olabilecek tek parti MHP. Ama bu kadro ile değil. Yeni bir kadro ve yeni politikalarla.

YENİ KURULACAK PARTİLER DE MİLLİYETÇİ SÖYLEMLER OLMAYACAK

Biraz fazla abartmadınız mı? 

Hayır, ben söylemiyorum bunu rakamlar söylüyor. Şu anda MHP ciddi olarak yapılan anketlerde yükselişte. Yeni kurulacak partiler de Milliyetçi söylemler olmayacağı görülüyor. Davutoğlu daha İslamcı, Babacan daha liberal bir oluşum için çalışıyor. Yani Milliyetçi seçmenin sempati duyacağı politikalar ve söylemleri yok. Bu alan tamamen MHP'ye tahsis edilmiş durumda. 

İYİ Parti Milliyetçi kesimden oy alamaz mı? Onlarda biz milliyetçiyiz diyor? 

İYİ Parti, Milliyetçi söylemlerle politika yapmaya çalışıyor ama böyle bir ideolojisi yok. Daha ilk seçimlerinde kırgınlar ordusu oluşturdu. Milliyetçi camianın çok önemli isimlerini tasfiye etti. Artık onları kazanma şanlı yok. Şu an İYİ Parti kurucusu birçok isim Partisi ile duygusal bağlarını kesmiş görünüyor. 

2. Bölümde Yeni Kurulan Partiler ve Etkileri konusunu işleyelim mi?

Memnuniyetle.

DEVAM EDECEK...
 

Editör: TE Bilişim