Hizbullah’ın işlettiği Beyrut Limanı’ndaki depolarda Hiroşima saldırısını hatırlatan bir patlama gerçekleşti.

Limanın etrafındaki mahallelerde oturan Hıristiyan gruplar saldırı karşısında dehşete kapıldılar.

Yüzlerce ölü en az 5 bin yaralı ve nerdeyse Beyrut’ta kırılmadık cam kalmadı.

Patlama sesinin Kıbrıs’tan bile duyulduğu iddia edildi.

Hizbullah’ın işlettiği liman depolarının birinde yanıcı ve patlayıcı maddelerin olduğu ve bu depoların kazaen patladığı iddia edilmekle beraber patlamadan 1.02 saniye önce füzeye benzer bir cismin patlayıcı madde ambarlarına çarptı iddia edildi.

Bu İsrail saldırısı olabileceği şüphesini arttırdı.

Son günlerde İran’a karşı özellikle başkent Tahran’da meydana gelen şüpheli patlamalar gibi Lübnan’daki patlamada aynı amaç ve hedef doğrultusunda İsrail tarafından yaptırıldığı veya yapıldığı iddia edildi.

İsrail’in amacı Kasım Süleymaniye’nin öldürülmesinden sonra Orta Doğu‘da İran ait tüm noktaları bu şekilde bombalayarak İran’ı bölgeden çekilmeye zorlamak.

Bununla birlikte Lübnan’da Hizbullah’ın etkisini ve dolayısıyla İran’ın etkisini sıfıra indirecek olan İsrail doğu Akdeniz’de verilen enerji kavgasında bir adım daha öne çıkmak istiyor.

Patlama meydana geldikten kısa bir süre sonra olayı IŞİD’in üstlenmesi hedef saptırmak için yapıldığı iddia edildi.

Eğer bu örgüt patlamayı gerçekleştirmiş ise başta Suriye olmak üzere Irak’ta ciddi anlamda bir IŞİD, Hizbullah kavgasına sahne olacak.

Lübnan Türkiye’nin doğu Akdeniz enerji politikaları açısından oldukça önemli bir noktada.

Bu anlamda Türkiye’nin tercih edebileceği üç devletten biridir.

Mısır, İsrail ve Lübnan Türkiye’nin bölgede hareket etmesi gereken devletler olarak ifade ediliyor. Bu şekilde Lübnan devre dışı kalmış oldu.

Mısır ise Türkiye ile yakın gelecekte herhangi bir ittifak veya anlaşma zemininde buluşması mümkün gözükmüyor.

Geriye bir tek İsrail kalıyor.

Eylemi İsrail’in yaptığı kesin gibi, fakat eylemi IŞİD’in üstlenmesi ister istemez Türkiye ile İsrail’in işbirliğini gündeme getirecektir.

Son günlerde Türkiye Rusya ilişkilerinde meydana gelen zikzaklı olumsuz gelişmeler ve sonrası Rusya’nın geleceğin belirsiz olması doğal Akdeniz’de Türkiye İsrail işbirliğini ön plana çıkaracak gibi gözüküyor.

Not: Bu yazı, HaberErk ekibinin öngörüsü ve yorumudur.

Editör: TE Bilişim