70’li yılların ikinci yarısı... Adana’da bir konak...

Hünkâr Yaman ile biricik oğlu Demir, konağın ve uçsuz bucaksız Çukurova topraklarının sâhibi. Hünkâr Hanım, tam bir Vâlide Sultan. Demir’in saltanatı ve neslinin devâmı için herşeyi yapmaya hazır.

İstanbul’da elini kana bulayan Yılmaz, sevdiği kızla kaçıp bu çiftlikte çalışıyor. İmam nikâhlı eşi Züleyha’yı kardeşi olarak tanıtıyor. Züleyha’nın hâmile olduğunu fark eden Hünkâr, Yılmaz’ı ihbar edip hapse attırıyor. Züleyha’yı, Yılmaz’ı îdamdan kurtarma karşılığında Demirle evlenmeye râzı ediyor. Çünkü Demir kısır ve âileye veliaht lâzım. Kısır olduğunu bilmeyen Demir, bebeği kendisinden sanıyor. Erken doğum palavrasıyla mesele kapanıyor.

Demir, tam bir psikopat. Şizofren gibi. Bir tarafı okumuş, Avrupalı; diğer tarafı Doğulu ilkel toprak ağası. Hayır kelimesini kabul etmiyor. Cengâver diye bir kankası var. Dizideki deyimle “gardaş”ı. Kavgayı ve silah kullanmayı seviyor. Demir için adam öldürmeye hazır.

Buradan gerisi, Monte Kristo Kontu uyarlaması. Yılmaz, hapisten çıkıp intikam almak için Adana’ya geliyor vs. vs.

Konusunu anlattığım dizinin adı, Bir Zamanlar Çukurova. Görünüşte aşk, entrika, cinâyet, ağa-maraba konuları içeren dizi, dikkatli bakınca Demokrat Parti’yi ve devâmı olan Adâlet Partisi’ni yerden yere vuran bir dönem dizisi.

Kötü adamın adı Demir. Demir Kırat çağrışımı var. Babasının adı ise Adnan. Bu da Adnan Menderes çağrışımı. Âile Demokrat Partili. İyi adamın adı Yılmaz. Yılmaz Güney’i tahmin edin artık. Yaman âilesi o kadar kötü ki baba Adnan Yaman’ın öldürülmesini desteklememek mümkün değil. Hattâ onu oldüren Fekeli, pek mübârek bir adam olarak anlatılıyor. Hattat, mutasavvıf, hattâ mütefekkir... Yılmaz da Demir’i öldürürse hak yerini bulacak.

Cengâver’i bildiniz zannederim. Elbette ülkücüler.

Demokrat Parti’yi karalayan, Adnan Menderes’in îdamını subliminal mesajlarla meşrulaştıran bu dizi, nerede yayınlanıyor peki?

ATV’de. 7/24 Reisçilik yapan, “Astınız, zehirlediniz, yedirmeyiz!” diyerek Menderes’in îdamına atıfta bulunan; “Reis! Reis!” diye bas bas bağıran yandaşların kanalında.

Metin Akpınar, Menderes’in îdamını hatırlattı diye savcının karşısında. Fakat Menderes’in îdamını destekleyen, postal yalayıcısı dizi ATV’de..

Sabah yazarları ise Metin Akpınar’ı linç kuyruğunda.

Birileri, bizimle dalga geçiyor ama kimler bilemiyorum.

Aslında biliyorum da..

......

Bir Zamanlar Çukurova, TIMS Production Yapımı. Hani şu Muhteşem Yüzyıl garâbetine imzâ atan, Çalıkuşu’ndan Gezi ayaklanması çıkarmaya kalkan (Kâmuran’dan Doktor Rieux çıkararak Camus’nün Veba’sına atıf yapmıştı), Kavak Yelleri’nde bir köpeğe Hüseyin adını vermeye cüret eden yapım şirketi.

Dizi sektörü, eski solcuların elinde. Bir zamanlar Türkiye Cumhuriyeti’ni Rusya’ya peşkeş çektiklerini unutturuyorlar. Dönem dizileriyle geçmişlerini aklıyor; bizim mahalleyle dalga geçiyorlar. Muhâfazakârları, ülkücüleri paçavraya çevirdiler.

Bizim mahallenin yapımcıları ise “Kolonizatör Türk Dervişleri”nden Vikingler çıkarmayı başardılar. Dirile dirile ölüyoruz.