15 Temmuz darbe teşebbüsünü gerçekleştirdiği belirtilen “Yurtta Sulh Konseyi”nin askeri ayağının “1 Numara”sı Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk gözüküyor.

Oysa Genelkurmay Başkanlığı darbe teşebbüsünden bir hafta sonra yaptığı ikinci açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanı'nın Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk'ü arayıp, Akıncı'ya giderek, oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istediği” vurgulanmıştı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal da Savcılığa verdiği ek ifadesinde, Öztürk'ü aradığını, ancak onun da “darbeci” olduğunu sonradan anladığını anlatmıştı.

Sadece Akın Öztürk'ün değil, o gece Akıncı Üssü'nde bulunan birçok sanığın iddiasına göre de “derdest” edilip, buraya getirilen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, “Akın'ı arayın, buraya gelsin” demesi üzerine Akın Öztürk Akıncı'ya gitmiş ve Akar ile darbeciler arasında “arabuluculuk” yapmıştı.

Buraya kadar olan tablodan çıkan sonuç şu:

Akın Öztürk darbenin “1 numarası” ama, telefonlar üzerine darbe üssüne gidiyor!..
Darbenin ertesi gün yaşananları da hatırlatalım:

Genelkurmay Başkanı Akar, Mehmet Dişli'yle beraber Çankaya Köşkü'ne giderken, Akın Öztürk'ten orada kalmasını ve diğer rehinelerle ilgilenmesini, sonra da Çankaya Köşkü'ne gelmesini istiyor.

Öztürk, diğer komutanları kurtardıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'la birlikte  karargâha geçiyor. Ünal telefonda Erdoğan'la görüşürken, “Akın Öztürk de burada, yaralanmış” diyor. Erdoğan, “Ama onu baş yapmışlar” karşılığını verince Ünal, Öztürk'ün darbeyi nasıl engellemeye çalıştığını anlatıyor. Abidin Ünal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'la da görüşüyor.  Ünal'dan telefonu alan Öztürk, Işık'a yaptıklarını bizzat anlatıp, Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan ve Abidin Ünal'ı şahit gösteriyor. Işık ise, “Bütün kamuoyu planlayıcılar arasında senin de olduğunu söylüyor” diyor.    

AKIN ÖZTÜRK’ÜN BASIN AÇIKLAMASINA NE OLDU

Bu görüşmelerin ardından Akın Öztürk bir basın bildirisi hazırlayıp, suçsuzluğunu kamuoyuna ilân etmek istiyor.

Buraya kadar olanlar biliniyor. Şimdi sonrasına dair öğrendiğimiz yeni bir ayrıntıya aktaralım.

İddiaya göre, Akın Öztürk Abidin Ünal'ın makamında otururken, Hava Kuvvetleri Komutanlığı İletişim Şubesi'nden bir görevliyi çağırıp, basın açıklaması hazırlamasını istiyor. Görevli Ünal'a bakıyor, o da onay verince, yerine dönüp Akın Öztürk imzalı açıklamayı hazırlıyor.

Yeniden makama çıkıp, sunuyor. Yine Abidin Ünal'ın onayıyla bunu en önce büyük bir medya kuruluşuna geçiyor.

Öztürk imzasını gören medya yetkilisi, “Abidin Ünal'ın bilgisi ve onayıyla şeklinde bir açıklama yaparsanız, yayınlayabiliriz” deyince, görevli makama çıkıp, soruyor.  O sırada Akın Öztürk karargâhtan ayrılıp, evine gitmiş olmalı ki, Ünal “kalsın” diyor ve açıklama hiçbir yere gönderilmiyor.

ANKARA’NIN DİLİNDEKİ GÖRÜNTÜ

Bir başka iddiaya geçelim;

Aylardır Ankara'da Akıncı Üssü'nden kamuoyunun bildiklerinden başka görüntüler de olduğu, bunların dosyaya konmadığı, ancak  bilmesi ve görmesi gerekenlerin bunları bildiği, gördüğü konuşuluyordu.

En yaygın söylenti de “derdest” edildiği söylenen komutanlardan birisine ait görüntülere ilişkindi.

Sözkonusu komutanın Akıncı'ya getirildiğinde etrafında 5-6 silahlı asker olduğu, ama silahlarını ona doğrultmadığı, ilerleyen saatlerde bir yerlere gidip, gelirken etrafındaki asker sayısının giderek azaldığı, en nihayetinde darbenin “1 numarası” olduğu öne sürülen Akın Öztürk'le kolkola, samimi görüntülerinin bulunduğu öne sürülüyordu.

Şimdilik sadece şu kadarını aktaralım; Kesinlikle doğruymuş!..

Hemen şunu kaydedelim; Pekala o komutan darbenin şokundadır veya ilk anda Öztürk'ün “darbeci” olduğunu anlamayıp, “kurtarıcı” zannederek, kolkola girmiş de olabilir.

Herkes o komutanın kimliğini merak edecektir, ama darbe teşebbüsünün tüm yönleriyle ortaya çıkarılması açısından bundan daha önemli olan şu hususlar değil midir?  

- İddianameye konmayan ve kamuoyuna açıklanmayan başka görüntüler de var mı?

- Varsa, bunun sebebi nedir?

- Ve de halen Akın Öztürk'ün darbenin “1 Numarası” olduğuna inanmayan ve ona “kefil” olduğunu söyleyen komutan kimdir?

Müyesser YIıldız

Editör: TE Bilişim