Kavala davası nedeni ile haddini bilmez 10 Büyükelçi, Müstemleke Devletleri temsilcisi edası ile Türkiyeye muhtıra vermeye kalkıştılar.

Bu terbiyesiz Büyükelçilere Türkiye içinden, dışından ve hatta KKTC den destekler verenler oldu.

Tabii başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere sağduyu sahibi yöneticiler, Büyükelçilere şiddetle tepki gösterdi.

Sayın Cumhurbaşkanı bu Elçilerin Persona Non Grata (İstenmeyen personel) ilan edilmesini istedi. Ortalık bir anda karıştı.

Yaşanan diplomatik kriz üzerine Elçiler geri adım attılar...

Konu da şimdilik kapandı.

Bu olay, bir tarihçi olarak benim aklıma Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşanan Churchill Vakasını hatırlattı...

Bir zamanlar üç kıtaya hükmeden, bir mektupla Fransa'da dansı dahi yasaklayan Ecdadımız Osmanlı, önce duraklama, sonrada yıkılma dönemine geçmişti.

Yıkılma döneminde yabancı Büyükelçiler adeta birer Vali havasında Osmanlı Devletine sıradan olaylar için bile ültimatom yağdırıyorlar, gereğinin yapılmaması halinde kızılca kıyamet koparıyorlardı.

Bu olaylardan birisi de 1836 yılında yaşanmıştı. Bu tarihte Çörçil isimli bir İngiliz vatandaşı, Kadıköyde yasak av yaparken, bir Türk çocuğunu yaraladı. İngiliz vatandaşı Çörçil, zaptiyeler tarafından derhal tutuklandı.

Olayı duyan İngiliz Büyükelçisi Ponsonby kıyamet koparmakta gecikmedi. Çörçilin derhal serbest bırakılması için Payitahta hemen bir nota verdi.

Ortada ağır yaralı bir çocuk varken Çörçil'in derhal serbest bırakılması mümkün değildi.

İngiliz Elçi, Notanın gereğini yerine getirmeyen Dışişleri Bakanı Akif Efendi ile Kabdan-ı Derya Vekili Ahmet Fevzi Paşanın derhal görevden alınmasını talep eden bir yazı yazarak Payitahta gönderdi.

Padişah 2. Mahmut olayın büyümemesi için Çörçilin serbest bırakılmasını sağladı. Ama şımarık İngiliz Büyükelçisi Osmanlı'dan ayrıca bir de özür mektubu yazılmasını istiyordu.

Konu müzakere edilirken İngiliz Elçi Ponsonby, kendisine destek vermeleri için İstanbul'daki diğer Elçilerle görüştü.

Devlet zayıf, sıkıntı had safhadaydı. Yabancı Elçiler ise tam bir müstemleke valisi gibi hareket ediyorlardı. Fransa, Rusya, Purusya ve Avusturya Elçileri, Payitahta birer mektup yazarak İngiliz Elçisinin haklı olduğunu söylediler. Elçinin talebinin yerine gelmemesi halinde Osmanlı ile kendi Devletlerinin yaptığı ticari anlaşmaları gözden geçirmekle tehdit ettiler Payitahtı.

Uzun müzakereler neticesinde Dışişleri Bakanı Akif Efendi Bakanlıktan azledildi...

Devlet, Elçilerin oyuncağı olmuştu artık. Sarı Öküz verilmişti bir kere. Yıkılış daha da hızlandı böylece.

Gelelim günümüze. Sanırım 10 Ülkenin Büyükelçisi Anavatanımız Türkiyeyi, "Hasta Adam" Osmanlı'nın çöküş dönemindeki hali gibi zayıf görüyorlar. Kendilerini de o dönemdeki gibi Müstemkeke Valisi gibi hayal ediyorlar...

Bakın efendiler, tarih geleceğin dikiz aynasıdır. Geçmişten ders almayan milletlerin sonu hüsrandır.

Türkiye içinde istediğiniz gibi kavga edebilirsiniz. Ama bu kavganızda dışarıdan yapılan müdahalelere, sizin lehinize de olsa alkış tutarsanız bilimizki bu ülkenin sonunu getirirsiniz.

Herkes hesabını ona göre yapsın. Çünkü başka Türkiye yok.

ERHAN ARIKLI KİMDİR?

Erhan Arıklı (d. 1962; Ardahan), Türk siyasetçi ve Yeniden Doğuş Partisi genel başkanı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Yeniden Doğuş Partisinin adayı olarak katılmıştır.

Kars'ın Ardahan ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kars'ta tamamlayıp 1975 yılında Kıbrıs'a yerleşmiştir. Ortaöğrenimini Kıbrıs'ta tamamladı. 1985 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Ardından yüksek lisansını aynı bölümde yaptı. 1997 yılında Uluslararası Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümünde ikinci yüksek lisansını, 1999 yılında ise Azerbaycan Beynelhalk Üniversitesinde üçüncü yüksek lisans çalışmasını yaptı. Çeçenistan Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev tarafından Türk Tarihi ve Türk Kültürü alanındaki çalışmaları sebebiyle "Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirildi. 2005 yılında Azerbaycan İlimler Akademisi Şarkiyat Ensitütüsünde doktorasını yaptı.

2005 yılında KKTC Dışişleri Bakanı özel temsilcisi olarak atandı. Bu görevi sırasında Azerbaycan'a giderek KKTC'den Azerbaycan'a doğrudan uçuşların gerçekleşmesini sağladı. Daha sonrasında ise KKTC'nin Orta Asya Temsilciliği görevine atanmıştır. Kırgızistan ile ilgili resmi görevinin bitişinden sonra Kırgızistan Devlet Arabayev Üniversitesi'nde profesör kadrosunda görev almıştır. Profesörlük döneminde okulda Türkoloji Bölümü'nü kurdu ve Teoloji Fakültesi'nde dersler verdi. Ardından Kıbrıs'a gelerek Kıbrıs'ta kurulan Yeniden Doğuş Partisi'nin genel başkanı oldu.[1] 9 Aralık 2020 tarihinde kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı oldu. Bu görevi kendisine KKTC hükümetindeki ilk görevini getirmiştir.

KKTC'nin Orta Asya Temsilciliği görevindeyken "Yaşayan Türk Halkları ve Tarihleri" ve "Türk Halkları Kültür Tarihi" isimli iki kitap yazmıştır.

Nurgün Arıklı'yla evlidir, üç çocuğu ve iki torunu vardır.

Editör: TE Bilişim