Soğuk Savaş dönemine baktığımızda dönemin iki süper gücünün (ABD ve Sovyet Rusya) fikir akımları üzerinden kıyasıya mücadelesini görebiliriz, o dönemki savaş enstrümanları nükleer füzeler, ideolojiler ve ekonomiler idi. Kapitalizmin karşısında Sosyalizm…

Şuanda da aslında benzer bir durumu ABD ve Çin özelinde görmemiz mümkündür. Yeni bir ekonomik savaş görüyoruz ki bunun başlangıcı, 2018 senesinde iki ülke arasındaki ticaret savaşlarına kadar gitmektedir.

Son yıllarda Asya, Avrupa’ya karşı ekonomik yönden atağa geçmiş bulunmaktadır. Bunun da en büyük sebebi Çin’in ve Japonya’nın Ar-Ge (Araştırma Geliştirme) noktasında çok ciddi atılımlar yapmış olmasıdır. Avrupa’da Almanya’yı diğer Avrupa ülkelerinden hariç tutabiliriz keza Almanya da Çin ve Japonya gibi Ar-Ge çalışmalarına hız vermektedir.

Günümüzde Çin uluslararası dev şirketlerin üretim üssü haline geldi. Yani üretim bu ülkeye kaydı. Ucuz iç gücünün sağladığı ekonomik avantajlar, gözlerin Çin’e kaymasına neden oldu. Aynı zamanda yüksek teknolojinin de üretim üssü oldu. Apple, Volvo, cep telefonları ve bunun gibi birçok sektör ve marka artık üretimini Çin’de devam ettirmektedir. Yapay zekâ ile çalışan hastaneleri, vs. Ayrıca 5.0 Endüstrisi de bu ülkede büyük yol kat etmiştir.

Kimi kesim bu korona virüsünün ortaya çıkışını birkaç argümana dayandırmaktadır.

İnsan nüfusunun sürekli çoğalmasından dolayı çevre kirliliğinin arttığına, yer altı kaynaklarının tükendiğine, tarım alanlarının ve temiz su kaynaklarının azaldığına dikkat çekerek bu virüsün biyolojik bir silah olarak üretildiği, (Bill Gates de hızla artan nüfusa ve azalan kaynaklara dikkat çeken açıklamalarda bulunmaktadır.)

Çin’in gelişen sanayisi ve ekonomisinin Batı’ya büyük oranda egemen olmasından dolayı böyle bir virüsün Çin’de ortaya çıkarıldığı, (bu argüman ile ilgili bir yazı kaleme almıştım.)

Toplumların dijitalleşmesi sürecinde yapay zekâ teknolojisine genç nüfusun daha kolay entegre edilmesi (Dünya nüfusu hızla yaşlanmaktadır!)

Nedir bu 5.0 Endüstrisi? ve Korona virüsü ile ne gibi bir ilişkisi olabilir?

5.0 Endüstrisini kısaca toplumların dijitalleşmesi olarak nitelendirerek, toplum odaklı insansız teknolojiler olarak da adlandırabiliriz. Bunun somut örneğini Japonya’dan biliyoruz. Japonlar 5.0 döneminin artık başladığına işaret ediyorlar ve süper akıllı toplum önerisi getiriyorlar. Buradaki amaç, 4.0 yapay zeka endüstrisinin getirdiği yenilikler sayesinde, 5.0 dijital toplumunun yapay zeka ile uyum içinde yaşamasını, çalışmasını sağlamaktır. Bunu da en güzel gençler başaracaktır! Yeni dönem dünya düzeni tamamen dijitalleşecek bir düzenin varlığını amaçlamaktadır.

Bu noktada, Korona virüsü sayesinde dünya bana göre toplumsal bir deneyden geçirilmektedir. Yani 5.0 dijital toplumuna geçmek için bir deney yapılıyor olabilir. İnsanlar belirli süreler dâhilinde evlere kapatılarak ihtiyaçlarını internet ortamından sağlamalarına teşvik edilmektedir. Büyük firmalara gün doğacak tabii ki. Kâğıt ve madeni paraların kirli, hastalıklı, sağlıksız, üstelik virüslü olduğu algısı toplumlara yavaş yavaş aşılanmaktadır. Siz evinizden çıkmayın, biz tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacağız. Yapmanız gereken tek şey telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan “tık” yapmak, hepsi bu! Diğer bir taraftan dijital para ile yapılan harcamalarda, kâğıt paraya göre daha fazla para harcanıyor. (korkmayın harcayın konulu yazımda bunu detaylıca açıklamıştım).

Hayatımıza giren 5.0 teknolojisi dünyanın tamamen sanal ortama kaymasını amaçlayarak, tüm sektör ve alanlarda yerini hızla almaktadır. Sağlıktan, bankacılığa, alışverişten, paraya, silah sanayisine kadar birçok alanda dijitalleşmeyi göreceğiz. Bu arada bir not ekleyim, Dünya Sağlık Örgütü de sağlık açısından, Dijital para kullanmayı teşvik etmektedir.

Dijitalleşme deneyleri sizin de bugünlerde fark edeceği gibi hızla yol almaktadır. Online eğitim, (İngiltere ve Hong Kong şimdiden bu alanda eğitime büyük oranda geçmiştir.) online tiyatro ve opera gösterileri ve daha fazlası… Türkiye’de de online eğitim denemeleri başladı.

Korona virüsü %80 oranında 60+ yaş grubundaki bireyleri etkilemektedir. (Güney Kore hariç, sadece bu ülkede genç nüfus daha fazla etkilenmektedir.) Dijitalleşme yeni nesle, genç nesle daha uygun bir gelişme olarak duruyor!

Korona virüs genç nesle yer açıyor olabilir mi?

Denemeler daha yeni başlıyor, maalesef daha kötülerini görebiliriz! Yukarıda ifade ettiğim hususlardan dolayı bu salgın peyderpey devam edecek gibi durmaktadır. Birileri böyle olmasını istiyor herhalde!

Bir takım güçler bu kavramı çok seviyor: Yeni Dünya Düzeni (New World Order)