AKP’nin sağlıkta şiddeti önleyeceği iddiasıyla Meclis’e sunduğu torba yasa teklifinin çok tepki çeken beşinci maddesi, muhalefetin ve sağlık emekçilerinin tüm itirazlarına karşın komisyonda dün sabaha karşı kabul edildi. Öğleden sonra görüşmelere devam eden Komisyon, tartışmaların sürmesi ve muhalefet partilerinin talebi üzerine maddenin yeniden görüşülmesi kararı aldı. Karar ardından tekrar görüşmek için toplanan komisyonda önerge 2. defa kabul edildi.

‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine, önceki gün Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda devam edildi. 11 saat süren ve yoğun tartışmalara sahne olan komisyon görüşmelerinde, KHK’lerle ihraç edilen hekimlerin özel sektörde dahi çalışmasını engelleyen 5’inci madde, üzerinde bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi. Maddenin hukuka aykırı biçimde oylama bile yapılmadan geçirildiğini ve kendilerine söz hakkı tanınmadığını belirten CHP’li ve HDP’li milletvekilleri, yaşananlarla ilgili tutanak tuttu.

Kabul edilen 5’inci maddeye göre, “terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibarı olduğu değerlendirilerek kamu görevinden çıkarılan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzman olanlar” sadece Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanelerde çalışabilecek. Düzenledikleri raporlar yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınmayacak.

Maddenin ilk halinde “güvenlik soruşturması nedeniyle kamu görevine alınmayanlar” da bu kapsamda sayılıyordu. Görüşmeler sırasında kabul edilen önergeyle, sayıları binin üzerinde olan bu hekimler kapsam dışında bırakıldı. Böylece bu durumdaki hekimler tüm özel sağlık kuruluşlarında çalışabilecek.

OYLAMA BİLE YAPILMADI
Görüşmelerin 11’inci saatinde konuşmalar sürerken AKP, yeterlilik önergesi verdi. Önerge kabul edildi. Bu sırada muhalefet milletvekilleri saatlerdir söz hakkı beklediklerini belirterek kararı protesto etti. Tartışmalar devam ederken Komisyon Başkanı Şenel Yediyıldız, 5’inci maddeyi oylattı ve maddenin kabul edildiğini duyurarak toplantıyı kapattı. Bu duruma tepki gösteren muhalefet milletvekilleri “oylamada ellerin kaldırılmadığını, önergelerin anlaşılamadığını ve dağıtılmadığını” vurgulayarak yaşananlarla ilgili tutanak tuttu.

***

Darbe ile geçirdiler

CHP milletvekilleri, maddenin yeniden görüşülmesi kararı öncesinde Meclis’te, komisyonda yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, beraberinde TBMM Sağlık Komisyonu’nun CHP’li üyeleriyle yaptığı açıklamada beşinci maddenin ‘darbe’ ile geçirildiğini; Anayasa’nın, yasaların ve tüzüğün ihlal edildiğini vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, komisyon üyesi olarak söz talebinde bulunup 11 saat beklediğini ifade etti. Şeker, “Kendi önergeleri de dahil usulen de olsa oylatmadan düzenlemeyi geçirmek istediler. Yaptığınız hastaları, halkı cezalandırmak” dedi.

Kaynak: iha