Faturaların e-fatura şeklinde kesilmesi yönünde düzenlemelerin yapılmasıyla yeni bir sistem ortaya çıkmış oldu. Kırtasiye yükünün azalması, faturaların pratik şekilde kesilip saklanması, her yerden ulaşım imkânı sağlanması gibi birtakım özellikler ticari hayata önemli kolaylıklar getirdi.

Onaylanan E-Faturaların İptali

Tüm kolaylıkların yanında bir faturanın sisteme gönderilmesinden sonra müdahale edilemeyecek olması nedeniyle iptal gereği halinde ne yapılacağı gibi problemler de orta ya çıktı. Öncelikle e-fatura kesen kişinin faturayı göndermeden önce kontrollerini iyi yapması ve tüm bilgilerden emin olmadan göndermemesi gerekir.

E-faturaların iptali konusu faturanın özelliğine göre iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlar:

  • Temel e-fatura iptali
  • Ticari e-fatura iptali olarak iki farklı prosedüre tabidir.

Temel E-Fatura İptali

Temel faturalar için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan E-Fatura İptal Portali üzerinden iptal talebinde bulunulabilir. Burada iptal faturayı kesen tarafından yapılmaz. Muhataba iptal talebi gönderilir ve karşı taraf iptal talebini kabul ederse işlem tamamlanmış olur.

42 kişiye mezar olan apartmanın müteahhitlerinin davası başladı 42 kişiye mezar olan apartmanın müteahhitlerinin davası başladı

İptal talebi yapılırken satıcı tarafından faturanın numarası ve tutar bilgisi mühürlü olarak belirtilerek portal üzerinden iptal bildirimi yapılır. Talebin yine portal üzerinden alıcı tarafından kabul edilip onaylanması gerekir. Onayla birlikte iptal tamamlanmış olur. Aksi halde iptal gerçekleşmez.

Ticari E-Fatura İptali

Ticari e-faturalarda alıcının faturayı onaylama ya da reddetme yönünde iki seçeneği bulunur. Alıcı 8 günlük yasal süre içinde onay ya da ret yönünde işlem yapabilir. Eğer 8 gün içinde herhangi bir işlem yapılmazsa fatura onaylanmış kabul edilir.

Yasal 8 gün süre içerisinde reddedilmemiş ticari e-fatura iptali için KEP (kayıtlı e-posta adresi) karşı tarafa iptal talebi gönderilir. Ardından Satıcı tarafından faturanın numarası ve tutar bilgisi mühürlü olarak belirtilerek GİB İptal Portali üzerinden iptal bildirimi yapılır. Talebin yine portal üzerinden alıcı tarafından kabul edilip onaylanması gerekir. Onayla birlikte iptal tamamlanmış olur. Aksi halde iptal gerçekleşmez.

E-Fatura İşlemleri EDM Bilişim İle Çok Kolay!

EDM Bilişim, kullanıcılara e-fatura entegrasyonu, e-fatura oluşturulması ya da e-fatura iptali gibi çok önemli konularda işlem yapma imkânı sunan bir programla hizmet sunar. Hazırlanan bu programın basit ve anlaşılır olması sayesinde işlemler kolay ve pratik şekilde yapılabilir.

Kolay ve kullanışlı özelliğe sahip EDM Bilişim programları ile zamandan kazanılır. Ayrıca iş yoğunluğuna göre çoğu zaman en az bir çalışanın yapacağı iş bu programla halledilebilir. Bu da ekonomik yönden tasarruf sağlar.

temin edebiliyor.

E-Fatura Entegrasyon ve Kurulum Hizmetleri

İnsanlara kendi ilgili alanları dahilinde hizmetler sunan her bir firmanın iyi bir altyapıyla fatura kesme işlemlerine yön vermeleri gerekir. E-fatura ve E-Arşiv fatura hizmetlerinin de ERP ve Muhasebe programlarının buna uygun şekilde entegrasyonu sağlanmalıdır. EDM Bilişim şirketi, 450 üzeri ERP ve Muhasebe Programı entegrasyonu sayesinde ilgili entegrasyon işlemleri için tüm müşterilerine gerekli destekleri güvenle sağlar.

EDM Bilişim Teknik Müdürü Yakup Haşlak, “EDM Bilişim firmasının profesyonel hizmetleri neticesinde e fatura sistemlerinin kullanımına yönelik tüm sistemsel düzenlemeler gerekli şekilde yapıldığını, portallerinin her bir ticari faaliyette bulunan firmaya özgü şekilde en kısa sürelerde kullanıma açıldığını ve sonrasında ilgili işlemler doğrultusunda bu sistemden gerekli faydaların en üst düzeyde sağlanmaya başlandığını” belirtiyor.

Her yıl çeşitli dönemlerde ilgili alanlarda yapılan kanuni düzenlemelere göre program güncellenir. Bu sayede kullanıcılar yasal düzenlemeleri takip etmek için ekstra çaba göstermek zorunda kalmaz.

EDM Bilişim Pazarlama Yöneticisi Sema ÇINARBAŞ, EDM Bilişim tarafından da başarıyla sunulan E-fatura hizmetiyle ilgili olmazsa olmaz özellikleri şu şekilde sıralıyor:

  • GİB imzalı dijital kopya saklandığından, alıcıya iletildiğinden kaşe imzalı kopya gerektirmez
  • 10 yıl saklama ve erişim
  • Tek şifre ile tüm mükelleflerin yönetimi
  • Resmi muhasebe programına giden gelen faturaların otomatik aktarımı
  • Fatura tekrarlama
  • Taslaktaki faturayı güncelleme ve iptal
  • MERNİS ve MERSİS ’den mükellef bilgilerini oluşturma
  • İnteraktif’den gelen faturaların gelen kutusuna düşmesi
  • Excel satır ve fatura yükleme

EDM Bilişim Pazarlama Yöneticisi Sema Çınarbaş tüm bu olanaklardan her KOBİ hatta şhıs şirketleri yararlansın diye çok özel bir kampanya yaptıklarını belirtti. Bu kampanya kapsamında:

“Yılda 99 TL + KDV’den başlayan fiyatlarla müşterilerinize kanuni zorunluluk olan brüt 1500 TL üzeri faturalar yanı sıra, bu limitin altındaki faturaları da E-Arşiv Fatura olarak EDM sistemlerinden düzenlenebiliyor ve EDM Bilişim sistemlerinden E-Arşiv Fatura düzenlemenin ayrıcalıkları arasında olan, GİB Başkanlık imzalı E-Arşiv Faturanın 10 yıl saklanması ve muhatabına mail-sms olarak gönderilmesi, resmi muhasebeye otomatik aktarım ve muhasebe fişinin otomatik oluşturulması mümkün oluyor”

Editör: TE Bilişim