Ilgım Apartmanı Davası: 2 Yıl Sonra İlk Duruşma
Hatay'ın Antakya ilçesinde 6 Şubat 2023 depreminde 47 kişinin hayatını kaybettiği Ilgım Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili dava, iki yıl sonra Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, tutuklu sanık yapı denetim firması görevlisi Semir Yoldaş ile birlikte, tutuksuz sanıklar yapı denetim şirketi müdürü Edip Talipoğlu, müteahhit Salih Zorsu ve yapı denetim şirketi kontrol elemanı Ahmet Tatlı yargılandı. Sanıklar, binanın yönetmeliğe uygun yapıldığını ve yıkılmasının temel nedeninin zemin yapısı ve depremin şiddeti olduğunu savundular.
Tutuklu sanık Semir Yoldaş, 600'e yakın binanın denetimini gerçekleştirdiğini ve sadece birinin hasar gördüğünü belirterek, kronik hastalıkları ve tutukluluktan kaynaklı tedavi aksaklıklarına dikkat çekti. Tutuksuz sanık Edip Talipoğlu ise Ilgım Apartmanı'nın defalarca denetlendiğini ve herhangi bir sorun tespit edilmediğini iddia etti. Müteahhit Salih Zorsu da inşaatın her aşamasında yer aldığını ve projenin belediye denetiminden geçtiğini vurguladı.
Duruşmada, yakınlarını kaybeden müştekiler, binanın çeşitli sorunlarına dikkat çektiler. Mehmet Eğilmez, binada yaşam alanı kalmadığını ve depreme dayanıklı olmadığını savunurken, diğer müştekiler su sızıntıları, çatlaklar ve asansör arızası gibi sorunlardan bahsettiler. Bazı müştekiler, depremin şiddetini kabul etmelerine rağmen, binanın on saniye bile ayakta kalamayacak kadar sağlıksız olduğunu ve sorumluların cezalandırılmasını talep ettiler.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.