KESK'ten Soma Maden Faciası'nın 11. Yılında Acılı Açıklama: "Unutmadık, Unutturmayacağız"

KESK'ten Soma Maden Faciası'nın 11. Yılında Acılı Açıklama: "Unutmadık, Unutturmayacağız"
KESK, Soma Maden Faciası'nın 11. yılında yaptığı açıklamada, facianın iş cinayeti olduğunu belirterek, sorumluların yargılanmasını ve benzer olayların yaşanmaması için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Soma Maden Faciası'nın 11. yılında açıklama yaparak, 301 madencinin hayatını kaybettiği bu elim olayın bir kaza değil, iş cinayeti olduğunu vurguladı. Açıklamada, yaşanan acıların 11 yıl geçmesine rağmen hafızalardan silinmediği, sorumluların tam olarak yargılanmadığı ve benzer katliamları önleyecek adımların atılmadığı belirtildi. KESK, Soma faciasında hayatını kaybeden madencileri saygıyla anarak, ailelerine başsağlığı diledi.

KESK açıklamasında, siyasi iktidarın sorumluluğu 'fıtrat'a yüklemeye çalıştığını ancak bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Açıklamada, Soma'nın, emeğiyle geçinen milyonlarca insanın güvencesiz çalışma koşullarında nasıl bir yaşam sürdüğünün acı bir örneği olduğu, iş cinayetlerinin kader değil, vahşi kapitalist sistemin bir sonucu olduğu vurgulandı. Özelleştirme, kâr hırsı, taşeronlaşma, sendikasızlaştırma ve denetimsizlik gibi faktörlerin iş cinayetlerinin temel nedenleri arasında yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, Soma'nın ne yazık ki son olmadığı, Ermenek, Şirvan, Amasra ve İliç'te de benzer iş cinayetlerinin yaşandığı hatırlatıldı. KESK, işçinin canının değil patronun kârının öncelendiği bu sistemde adaletin işlemediğini savunarak, Soma davasında gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını, iktidarın yargıyı bir kalkan gibi kullandığını belirtti. KESK, başka Soma'ların yaşanmaması için mücadeleye devam edeceklerini, güvenceli, sağlıklı ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları talep ettiklerini, gerçek sorumluların yargılanmasını ve taşeron sisteminin kaldırılmasını istediklerini açıkladı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.