Bu yüzden kariyer hayatının iyi olmasını isteyen ve hedefleri olanlar, dikkat çekici resume hazırlamalıdır. Resume hazırlama, kolay gibi görünse de birçok kuralları bulunur.

Resume ne kadar doğru hazırlanırsa karşı tarafta o kadar iyi bir izlenim oluşturur. Firma temsilcisi, başvuran kişiyi çalışkan ve düzenli biri olarak görür. Kurumsal bir firmada resume dikkatli olarak incelenir. Kişinin donanımlarının şirkete ne katabileceğini görür.

Karadeniz’de köylü perişan oldu Karadeniz’de köylü perişan oldu

Resumenin dolu olması gerekmez. Eksiksiz ve doğru olarak doldurulması, özgeçmişin dikkat çekici olmasına yardımcı olur.

Resume Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Resume hazırlama özen gerektirir. Başvurulacak firmada çalışılmak çok isteniyorsa özgeçmiş çok iyi ve dikkatli hazırlanmalıdır. Şablona kişisel bilgiler yazılmadan önce firma hakkında araştırma yapmak gerekir. Şirketin misyon, değerleri ve vizyonu ipuçları sağlar. Referansları ve projeleri, çalışma ortamı ve disiplini hakkında bilgi verir. Bu bilgilere göre özgeçmişte gerekli bilgiler yazılabilir.

Resumenin dolu olması, iyi olduğu anlamına gelmez. Örneğin; yazılım firmasında bilinen programlar ve deneyimler dikkat çeker. Bunun dışındaki bilgilere ihtiyaç duyulmayacaktır.

Resumeye fotoğraf eklenecekse bunun güncel olması önemlidir. İş başvurusuna öğrencilik zamanındaki fotoğrafı eklemek, profesyonelliğe aykırıdır. Firma tarafından özgeçmiş ciddiye alınmaz.

Dikkat Çekici Resume İpuçları

Birkaç kolay ipucu ile dikkat çekici resume hazırlamak mümkündür. Öncelikle hazırlanan özgeçmişteki bilgilerin mülakat sırasında da sorulacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden dürüst olmak her zaman avantaj sağlar.

Kurumsal firmalara, çok fazla resume geldiği için okuma ve değerlendirme, belli bir süre sonra sıkıcı hale gelir. Bu yüzden sadece istenilen bilgilere bakılır. Firma temsilcisi, özgeçmişe baktığı zaman istediği bilgileri bulmalı ve kolay iletişime geçebilmelidir. Dolayısıyla resume kısa ya da uzun olmamalıdır.

Mülakat sırasında firma temsilcileri sürekli özgeçmişe bakıp notlar alır. Bazı adayları ayırır. Son değerlendirmede tekrar notlara bakma ihtiyacı duyar. Hazırlanan resume dikkat çekici olduğunda akıllarda kalıcı olur. Firma temsilcisi tekrar resumeye bakma ihtiyacı duymaz. Bu da iş başvurusunda aranan kişiyi belirlemiş olur.

Editör: TE Bilişim