Rusya, dünyaca ünlü kötü amaçlı fidye yazılım çetesi REvil üyelerini tutukladı. Ayrıca 100 milyon TL'yi geçen varlıklarına da el koydu.

Rus hükümeti, ABD hedeflerine yönelik çok sayıda büyük ölçekli saldırının arkasındaki fidye yazılımı çetesi olan REvil grubunun birden fazla üyesinin tutuklandığını duyurdu. Ayrıca, suçluların ABD’nin talimatıyla yakaladığı söylendi.

Kuzey Koreli hackerların çaldıkları para, dudak uçuklattı!

Kuzey Kore merkezli hacker saldırılarında rekor miktarda para çalınmış. 2021 yılının verilerinin yer aldığı rapor önemli detaylara sahip.

REvil üyelerinin 100 milyon TL’lik varlıklarına el kondu!

Rusya’nın iç istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB), Cuma günü yaptığı basın açıklamasında, yakın zamanda Moskova, Leningrad, Lipetsk ve St. Petersburg’da 25 eve baskın düzenlediğini ve burada siber suç çetesinin 14 üyesinin tutuklandığını söyledi.

Buna ek olarak, düzenlenen baskınlar sırasında ele geçirilen örgüt üyelerine ek olarak yetkililer, 426 milyon ruble, 600 bin dolar ve 500 bin Euro’nun yanı sıra 20 lüks araç ve çok sayıda bilgisayar ekipmanına el koyduğunu açıkladı. Ayrıca, bilgisayar korsanlarının kimlikleri henüz açıklanmadı.

FSB tarafından kaydedilen videoda memurların çeşitli kişileri kovalayıp kelepçeledikleri ve aynı zamanda daireleri yoğun inceleme altına aldıkları görülüyor. Rus hükümeti ayrıca, suçluları ABD’nin emriyle yakaladığını söyledi ve açıklamasında şunları söyledi:

Arama faaliyetleri, suç topluluğunun lideri ve onun yabancı yüksek teknoloji şirketlerinin bilgi kaynaklarına kötü amaçlı yazılımlar sokarak, bilgileri şifreleyerek ve şifresinin çözülmesi için zorla para alarak izinsiz girişine karıştığını bildiren ABD yetkili makamlarının temyizine dayanıyor.

REvil, geçen yaz büyük Kaseya fidye yazılımı saldırısını gerçekleştirdiğinden beri ABD’nin arananalar listesinde üst sıralarda yer alıyordu. Saldırı, teknoloji firmasının popüler BT ürünlerindeki kötü amaçlı yazılım güncellemelerini kullanarak dünya çapında 1500’den fazla farklı şirkete (ABD’deki pek çok şirket dahil) bulaşmak için kullanılmıştı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında da et işleme devi JBS Foods’a yıkıcı bir fidye yazılımı saldırısı gerçekleştirerek şirketi geçici olarak bir dizi gıda üretim tesisini kapatmaya zorladı. Yani REvil’in sebep olduğu hasarlar saymakla bitmiyor.

ABD yetkilileri de bir süredir Rusya’yı ülke sınırları içinde faaliyet gösteren siber suç çetelerini çökertmeye çağırıyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında geçen yıl yapılan bir dizi görüşme, iki liderin fidye yazılım saldırılarını durdurmak için daha fazlasının yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu göstermişti.

ABD ve Rusya şu anda, bazı ABD’li yorumcuların Rusya’nın askeri bir işgale hazırlandığını iddia ettiği Ukrayna’daki siyasi durum üzerinde ciddi gerilimler yaşıyor. Hal böyle olunca, Rusya’nın REvil’i ABD ile bir tür pazarlık taktiği olarak tutuklamış olma olasılığı bazılarına makul görünüyor.

Editör: TE Bilişim