Salgın başladığından bu yana daha da istekle kullandığımız temassız ödeme özelliğiyle uzun süredir bir derdimiz var.

Son birkaç ayın da sorunu değil bu, yıllardır bu konuda yapılan ufak çaplı soygunlar oluyor ancak şu sıralar herkesin temassız kart kullandığını bilen cin fikirliler sizin farkına varmayacağınız meblağları kendi hesaplarına aktarmak için çabalıyor olabilir.

2006'dan bu yana kullanılan özelliği birçoğumuz aktive etmemiştik, kullanmayı tercih etmiyorduk.

Çünkü pek güvenemiyorduk, haklıydık.

Bir yandan sağlık açısından büyük bir kolaylık sağlıyor, Tanımladığınız günlük limit çerçevesinde alışveriş yaparken sadece POS cihazına kartınızı yaklaştırıyorsunuz ve işlem tamamlanıyor. Şifre girmekten ya da sistemin bu şifreyi onaylamasını beklemekten azadesiniz. Teması da sıfıra indiriyorsunuz.

Bahsedeceğimiz ufak çaplı hırsızlıkları kredi kartı üreticileri de kabul ediyor ve kullanıcıları uyarıyor.

Olay şöyle gerçekleşiyor, siz herhangi bir işletmede sırada beklerken cüzdanınız pantolonunuzun arka cebinde duruyor, yahut toplu taşımada ilerlerken ufak bir çantada cüzdanınızı taşıyorsunuz. Minimal bir pos cihazıyla çaktırmadan yaklaşan kişi şifre istemeden kartınızdan tahsil edileceğini bilerek yazdığı meblağı cüzdanınıza yaklaştırıyor ve ödemeyi alıyor.

Pos cihazından düşük seviyede bir ses geliyor olsa da o kalabalıkta sizin bu sesi duymanızın imkanı yok.

Zaten bu tip hırsızlıkları yapanlar sizin hesap ekstrenizde dikkatinizi çekmeyecek 40-50 liralık miktarları soydukları için bugüne dek yaşadıysanız bile bunun farkında olmamış olabilirsiniz.

Bizim araştırmalarımıza göre elde iki çözüm var.

İlki kredi kartınızın temassız ödeme özelliğini kapatmak. Bunu mevcut şartlarda yapmayı pek istediğinizi sanmıyoruz, zaten bazı bankalar bu özelliği kapatmayı da reddedebiliyor. O yüzden elimizdeki kartları daha güvenilir hale getirmekten başka çaremiz yok.

Kartların RFID(Radyo Frekanslıyla Tanımlama) özelliğini bloke eden ufak zarflardan ve cüzdanlardan bahsediliyor ancak güvenilirliği şüpheli.

Çünkü bunun hiçbir işe yaramadığını söyleyenler de var. Yine de bu yöntem denenebilir çünkü bir nebze de olsa koruma ihtimali iç rahatlığı sağlayabilir. Asıl tavsiye cüzdanları pantolon ceplerinde ya da çantaların dışa bakan yüzlerinde tutmamak.

Ceketinizin cebinde yahut çantanızda hızlıca ulaşılmayacak bir noktada tutarak bu ufak hırsızlık hamlelerin boşa çıkarmak hiç de zor değil. Yine de dikkatli olun.

Editör: TE Bilişim