Milyonlarca çalışanın gözü taban fiyat artırımında. Taban fiyat artışı yalnızca minimum fiyatla çalışanları ilgilendirmiyor, birebir vakitte minimum geçim indiriminden ötürü tüm çalışanları ilgilendiriyor.

Taban fiyat ikinci toplantısı 7 Aralık’ta Türk-İş’te, Üçüncü toplantı ise 9 Aralık’ta TİSK’te olacak. Beklentilere nazaran bu yıl minimum fiyata yüzde 35’in üzerinde artırım yapılacak. Böylelikle yeni yılda taban fiyat artırımı yüzde 36.97 artışla brüt 4.900 TL, net ise 3.871 TL düzeyinde olacak.

TABAN FİYAT ARTIRIMI NE VAKİT AÇIKLANACAK?

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, yapılan anket sonuçlarını açıklayarak; personeller 3 bin 750 lira ile 4 bin lira ortasında minimum fiyat istiyor açıklamasında bulundu. Alım, “Ben görüşmeleri birinci haftada bitirme kararındayım. Olur üzere görüyorum. Zira taraflarla, toplumsal ortaklarımızla görüşüyoruz. Araştırmamızın birinci dataları de onlarla uzlaşabileceğimiz istikametinde.” açıklamasında bulundu.

AÇIKLANACAĞI TARİH...

Bu açıklamalardan yola çıkarak taban fiyat artırımının, 3. toplantı sonrasında (9 Aralık 2021) açıklanması bekleniyor.

TİSK, 9 ARALIK’TA TARAFLARI AĞIRLAYACAK

Taraflar üçüncü toplantı için 9 Aralık’ta TİSK’te buluşacak.

Yasa gereği taban fiyatın Aralık ayı içinde belirlenmesi gerekiyor.

Taraflar bu yıl ay sonuna kalmadan mutabakata varmayı planladıklarını duyurmuştu.

2022 MİNİMUM FİYAT ARTIRIMI NE KADAR OLACAK?

Elbet ki bu yıl yapılacak taban fiyat artırım oranı geçmiş yıllara nazaran çok daha değerli. Artan enflasyon oranıyla yaşanılan ekonomik kahırları hafifletmek için hükümet kolları sıvadı. 2015 yılından günümüze kadar minimum fiyata toplamda yüzde 136 oranında artırım yapıldı. 2015 yılında brüt 1.201,50 TL olan taban fiyat 2021 yılında 3.577,50 TL oldu.

Editör: TE Bilişim