DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) hesaplamalarına göre, asgari ücretli, şubat ayında eline geçecek olan 8 bin 506 TL’lik gelirinden kendisi ve ailesi için gıdaya günlük sadece 82 TL, öğün başına 27 TL ayırabilecek.

BİSAM’ın TÜİK Tüketim Harcamaları Araştırması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret İstatistikleri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, asgari ücretlinin her bir öğün için kişi başına ayırabileceği tutar sadece 6,8 TL oldu.

4 kişilik aile geçindiren asgari ücretlinin çocuğunun eğitimi için ayırabileceği tutar aylık 74 TL her bir çocuk için 37 TL olacak.

Asgari ücretlinin en yoksul yüzde 20'lik dilimin harcamalarına göre çeşitli ürün gruplarına ayırabileceği pay ise şöyle:

bisam 1

ASGARİ ÜCRETLİNİN BARINMASI İMKANSIZ

Endeksa.com veritabanı sonuçlarına göre Kasım 2022 tarihi itibari ile Türkiye genelinde ortalama kiralık evlerin metrekare fiyatının 58,6 TL olduğunu varsayıldığında asgari ücretlinin kira için ayırabileceği tutar ise sadece 1700 TL oldu. Buna göre asgari ücretli kiraya çıkmak istediğinde ortalamada kasım fiyatları ile ancak 29 metrekarelik bir daire tutabiliyor.

Asgari ücretli İstanbul'da ise ancak 17 metrekarelik bir daireyi kiralayabiliyor. Asgari ücretlinin, çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa işyerine ulaşımı da büyük bir sorun. İstanbul'da bir aylık abonman ücreti 602 TL.

Asgari ücretlinin ailesi ve kendisi için ulaştırmaya ayırabildiği pay ise ancak 761 TL. Yeni yılda ulaşıma gelecek herhangi bir artış da asgari ücretlinin işe gidiş gelişini bile etkileyecek.

Editör: Gökçe Sevim