Milyonlarca çalışan yakından ilgilendiren asgari ücrete gelecek ara zam için komisyonun ne zaman toplanacağı belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 13 Haziran’da yapacak.

Haber3'te yer alan bilgilere göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde işçileri temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetinin katılımı ile  yapılacak.

Ekonomist Muhammet Bayram, salı günü yapılacak  toplantı öncesinde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in '500 dolar' çıkışı ve kamu işçilerine yapılan zamma dayanarak, asgari ücrete yapılacak zam tahminini açıkladı. 

Bayram, masada konuşulan rakamlar üzerinden yaptığı değerlendirmede 'kamu işçilerine yapılan zam' ve eski Bakan Bilgin'in '500 dolar' çıkışından yola çıkarak tahminini açıkladı.

Net bir rakam söylemek için TÜRK-İŞ ve TİSK’in taleplerini bilmek gerektiğini ifade eden Bayram, "Tahminim 11 bin 500 ile 12 bin 500 arasında olacaktır" dedi.

Haziran ayı enflasyonu 3 Temmuz’da açıklanacak  ve Haziran ayı enflasyon oranı ile asgari ücret  de  netleşmiş olacak. Ancak enflasyon oranlarından başka parametreler de asgari ücretin belirlenmesinde rol oynayacak. 

Asgari ücrete önceki dönemde enflasyon + refah payı artışı yapılmıştı. Refah payı artışının bu dönemde de dikkate alınacağı hesaplamalarda TÜRK-İş, TİSK ve devletin işaret ettiği oranlar da hesapta olacak. Kamu işçilerine yapılaan yüzde 45'lük zam da referans değer olarak ele alınacak.

Şimdi gözler, eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar civarında olacağı açıklamasını yeni bakanın uygulayıp uygulamayacağında.

Muhammet Bayram, kamu işçilerine yapılan zam baz alındığında asgari ücretin 12 bin - 12 bin 500 TL arasında olabileceğini belirterek, "Asgari ücrette 500 dolarlık referans değerimiz var. Bu referans değere göre asgari ücret 11 bin 500 ile 12 bin 500 TL seviyesinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bayram, asgari ücret tahminlerine ilişkin şunları  söyledi:

"Bizim söylemiş olduğumuz hem kamu işçilerine yapılan zam hem dolar kurundaki seviye 11 bin 500 ile 12 bin 500 TL arası bir değere işaret edecektir. Daha net bir rakam söylemek için TÜRK-İŞ ve TİSK’in taleplerini görmek gerekir. 11 bin 500 ile 12 bin 500 arasında olacaktır.

Önceki dönemde asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırdık, tüm ücretler üzerinden vergi istisna tutuldu. Yine bu uygulama devam edecektir. Devletimizin vereceği diğer teşvikler gündemde olacaktır. 500 dolar seviyesi ihracatçı için rekabetçi bir asgari ücret tutarı değil.

Sadece ihracatçılarla kalmıyor özel sektörde diğer işletmelerin de devletimizin sigorta prim teşvikleri, asgari ücret destekleri bunlar artırılarak asgari ücretteki olumsuz etkilerin işveren üzerinden alınması planlanabilir.

Memurlarda referans değer 22 bin TL’dir. Kamu işçilerine yüzde 45 zam yapıldı. Aynı iş yerinde hem kamu işçisi hem memurlar çalışabiliyor.

Memur maaşı kamu işçisinden daha düşük olmaması gerekiyor. Bunun sözü sayın Erdoğan tarafından verildi.

Diğer memurlara da aynı oranda veya daha fazla maaş alana daha az, daha az maaş alana daha fazla zam göreceğiz. Burada 22 bin TL taban ücret olabilir.

Bir memurun maaşı enflasyon + toplu sözleşme zammı ile 22 bin TL’nin altında kalsa bile devletimiz bunu 22 bin TL’ye tamamlama yoluna gidebilir.

Emeklilerimiz enflasyon zammı ve refah payı artışı alacak. Yüzde 30 ile 40 arasında bir artış olacağını öngörüyorum.

En düşük emekli maaşının 7.500 TL seviyesinden 10.000 TL’ye çıkarılacağını, 7.500 TL’nin üzerinde alan emeklilerimize kademeli bir şekilde artış olacaktır.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş.

Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor."

Editör: Yadigar Hanım