Almanya'da 45 yıl çalıştım kim fakir kim orta sınıf kim zengin bir türlü anlamadım.

Nüfusun kahır ekseriyetinin aynı mekânlarda yemeğe çıkma veyahut eğlenme imkânı var.

Yaşadığım mahallede bende kirada oturuyorum, arabam var, çocukların eğitimi zekâ düzeyine göre ilkokul sonrası ebeveynler ve öğretmenler ortak karar veriyorlardı.

Kim kira yardımı alır, sosyal yardım alır, kim sağlık bakımı yardımı alır, kim faizsiz ev kredisi alır, kim çocuklar için eğitim yardımı alır, kim aile bireyleri için bakım parası alır vs. vs. bunları kimse bilmez.

Bu yardımları almak için vatandaş müracaat eder, devlet araştırır ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilirse vatandaşın alacağı yardım para olarak hesabına havale edilir, vatandaş dışında kimse bilmez.

Vatandaşın bu aldığı parayı arzu ettiği gibi harcama tasarrufu vardır, makarna mı alır, içki mi alır, ayakkabı mı alır kimse sormaz.

Bizde askıda ekmek, askıda makarna, Ramazan da erzak, Ramazan da fitre, zekât, o uçsuz bucaksız sokaklarda ki iftar sofraları, Kurbanda et, oy, seçim zamanı kömür, belediye seçiminde makarna, muhtar seçiminde saman.

Gittiğiniz siyasi toplantılarda kafanıza çalınır gibi çay atmak, oyuncak atmak, hediyeler kralların kullarına alın susun veyahut onun koruyucu kollayıcı, sizi hakir gördüğü anlamı taşımıyor mu?

Bu şekilde yardımlar bağışlar otoriter rejimlerde veyahut kraliyet, sultanlar, şehzadeler tarafından kullarına yapılır.

Kullarda bu yardımlardan dolayı sahiplerine minnet, şükran duyar onların emirlerine itaat ederler.

Demokratik sosyal, hukuk devletin, ileri toplumlarda bu yardımları devlet yardım sahiplerini koruma refleksi ile yapar.

Yani yardım alanı kimse bilmez.

Kimsenin kapısının önünde iki kilo makarna, bir torba pirinç ile boy boy resim çektirmez.

Ne kadar onur kırıcı, aşağılayıcı, ezik bir durum.

Çok zaman bu yardımlar resmi törenler ile çocukların yanında aile büyüklerinin babanın annenin o masum, boyunlarını bükerek utana utana, mahcup bir şekilde aldıkları yardımları nasıl izah edeceğiz.

Bütün bu yardımların sosyal hukuk devleti tarafından vatandaşa sene sonu Sayıştay tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yani hesabı millete verilir.

Gelişmekte olan veyahut otoriter ülkelerde bu yardımların maalesef çok zaman kaynakları nereden? Kim nasıl öder meçhul.

Kalın sağlıcakla...