Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü partisinin grup toplantısında 2023 seçimlerinin 14 Mayıs’ta yapılacağını açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasının ardından 6 Nisan 2022’de yürürlüğe giren yeni Seçim Kanunu’nun bu seçimde uygulanıp uygulanmadığına dair tartışma alevlenirken, Meclis'in fesih yetkisini kurucu olduğu halde Mustafa Kemal Atatürk'e bile vermediği gündeme geldi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK'nın seçim gününü baz aldığı için Mayıs'ta yapılacak bir seçimde yeni Seçim Kanununu uygulaması gerektiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da seçim kararı almak için TBMM'yi feshedeceği yönündeki kulislerde konuşluduğunu usöyledi. Böyle bir yetkiyi Meclis'in kurucusu olduğu halde Mustafa Kemal Atatürk'e bile vermediğinin altını çizen Erkek, "Bu tek adam rejiminde, bu yetki var. 18 Haziran'a kadar Meclis çalışacaktı, engelliyorsun. Niye zamanında seçim yapılmıyor, gerekçesini açıklasınlar. 35 gün kala seçime gidiyorsun. Milletin aklıyla alay etmesinler. Millet 14 Mayıs'ta ‘tek adam rejimine yeter' diyecek. Erdoğan ve YSK birlikte Anayasayı çiğneyerek her şeyi yapabiliyorlar. Millet onlara demokrasi, adalet ve Anayasa dersi verecek sandıkta. Aday olsun Erdoğan, milletimizle sandıkta uğurlayacağız." dedi.

Muharrem Erkek kimdir? Muharrem Erkek kaç yaşında, nereli? Muharrem Erkek  mesleği ne? Muharrem Erkek hayatı ve biyografisi ne? - Haberler
Muharrem Erkek

14 MAYIS SEÇİMİNDE YENİ KANUN UYGULANIR

2023 tarihinde yapılacak seçimlerde uygulanacak yasanın 6 Nisan 2022'de yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, Anayasa'nın 67/6 maddesine göre seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanamağına dikkat çeken Eski Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk de "Dolayısıyla 6 Nisan 2023 tarihinden sonra yapılacak bir seçimde yeni Seçim Yasası uygulanır. Seçim sürecinin başladığı tarih değil, seçimlerin yapılacağı gün esas alınır. Erdoğan'ın aday olup olmayacağı konusu ise muhalefetin tutumuna bağlı. Eğer muhalefet destek verirse aday olamaz tartışması ortadan kalkacak. Aksi takdirde de zaten YSK Erdoğan'a bir engel çıkarmayacaktır. Buradaki karışıklık seçim süreci başladığında bir kısım işler eski seçim kanununa göre bir kısmı da yeni seçim kanununa göre yapılacak." ifadelerini kullandı.

Bülent Yücetürk kimdir?
Bülent Yücetürk

9 MART'TA İLAN ETMEK, BU DURUMDA DA ESKİ KANUNU UYGULAMAK ZORUNDA

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise Erdoğan'ın 14 Mayıs olarak açıkladığı tarihe göre seçimin 9 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilmesinin önemine işaret ederek, bu durumda eski Seçim Kanunun uygulanması gerektiğini vurguladı. Poyraz, şunları söyledi: "Seçim Kanunu sadece seçimin yapılacağı pazar gününü değil, bütün olarak seçim sürecini düzenleyen bir kanundur. Oy verme günü seçim sürecinin içinde sadece bir günü oluşturur. 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni Seçim Kanunu'nun uygulanabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan 2023 sonrasında bir tarihte yapılması gerekmektedir. İster Meclis kararıyla, isterse de cumhurbaşkanı kararıyla 14 Mayıs'ta yapılacak bir seçimin 9 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilmesi gerekir. Bu eski seçim kanunlarının yürürlükte olduğu 6 Nisan'dan önceki bir tarihtir ve eski kanunun uygulanması gerekir."

İYİ Parti Genel Sekreteri Poyraz: Yıl sonuna kadar birinci parti konumuna  geliriz | Independent Türkçe
Uğur Poyraz

6 NİSAN 2022'DE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 14 MAYIS'TA UYGULANAMAZ

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil ise seçim güvenliğine dikkat çektiği açıklamasında açıklamaların siyasi kıvırma olduğunu ifade etti. Kadıgil, "14 Mayısta sandık konuşuluyor. Defalarca söyledik yine söyleyelim; YSK ‘mühürsüz oyları geçerli saymak' tadında bir görev suçu işlemedikçe, Seçim Yasası'nda 6 Nisan 2022'de yapılan değişiklikler, 14 Mayıs'ta kurulacak sandıkta uygulanamaz. Seçim 1 gün değil, 60 günlük bir süreçtir! Bir Anayasal uyarı daha yapalım, 14 Mayıs olağan seçim takvimi içinde olduğundan, daha önce 2 kez seçilen Tayyip Erdoğan kendi kendine (!) alacağı bir seçim kararıyla 3. kez cumhurbaşkanı adayı olamaz. “Ama sistem değişti” yanıtı hukuki bir yorum değil, siyasi bir kıvırmadır." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil istifa etti! Sera Kadıgil kimdir?
Sera Kadıgil

"YÜZYILIN SEÇİMLERİ"

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da seçimlerin hayırlı olmasını temenni ederek, "14 Mayıs 1950 günü Türk demokrasi ve siyasi tarihi için bir dönüm noktası. Sayın Cumhurbaşkanımız AK Parti grup toplantısında bütün milletimize, 73 yıl sonra aynı tarihte yüzyılın seçimlerinin yapılacağı müjdesini ilan etti. Milletimiz için hayırlı olsun. Cumhur İttifakı olarak milletimizin desteğini istirham ediyoruz." yeklinde konuştu.

EYT ne zaman yasalaşacak? Akbaşoğlu yanıtladı - Norm Haber

Editör: Yadigar Hanım