KOMÜNİST SAFİYE 
Herkesin bildiği Safiye Ayla, Atatürk'ün perde arkası dinlediği bir musiki sanatçısı değildir. Hatta tam tersi Atatürk ile boş zamanlarında sohbet eder ve aralarında iyi  tavla maçları geçermiş. En üst seviyede protokol masalarda ağırlanır.Sevgi ve saygı görürmüş  herkesten..
Safiye Ayla, hapiste olan Nazım Hikmet ve arkadaşlarına sürekli erzak ve giyecek yardımı yaparmış. Emniyet teşkilatı bundan rahatsız olduğu için bir gün Safiye Ayla'yı gözaltına almışlar ve komiser tarafından da ifadesine başvurulmuş.
Komiser; O komünistlere niçin yardım ediyorsun? dediğinde,
Ayla;
 "Sizin için komünist olabilir ama onlar benim arkadaşlarım ve buradan çıktığımda yine arkadaşlarıma yardım edeceğim" cevabını vermiştir.
Safiye Ayla sürekli Mehmet Ali Aybar'ın Türkiye İşçi Partisine para ve destek yardımı yaparmış. Hatta mitinglerinde kendi ses düzenini kurdurur ve kendisi de miting kamyonunun tepesine çıkar, konuşma da yaptığı olurmuş...
 Yaşar Kemal de şöyle açıklar:
"Ayla hanım öksüz ve fakir yetiştiği için partimize sürekli destek verir, bunun nedenini sorduğumda;
 "Siz de fakirlerin haklarını gözetiyorsunuz, ben de fakir ve öksüz büyüdüm, o yüzden size destek vermek ve katılmak istiyorum." 
 İşte bu yüzdendir ki zamanın cumhurbaşkanı Kenan Evren Safiye Ayla'ya, devlet sanatçısı unvanı verdirmez. Atatürk'ün zevkle dinlediği bir sanatçıya Gardrop Kemalist Faşist set vurmuştur.
Safiye Ayla etrafındakilere ve dostlarına hep şu cümlesi ile kendisini ifade etmiştir.;
"Öksüzün hiç anısı olmaz. Ben öksüzüm".
İlk plağını 1930’da Columbia Plak Şirketi adına doldurdu. Yesari Asım Bey’in “Sevda Yaratan Gözlerin” ve “Bekledim de Gelmedin” şarkılarını seslendirdi. Kısa süre içinde meşhur oldu.
Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk'ün Safiye Ayla'yı perde arkasından dinlediği iddialarıyla ilgili şöyle konuşmuştu:  

"Atatürk'ün Safiye Ayla'nın yüzünü görmek istemediği için onu perde arkasından dinlediği tamamıyla yalan. Safiye hanım buna çok üzülürdü. ‘‘Galiba halk beni çok çirkin bulduğu için böyle söylentiler çıkıyor'' diye yakınırdı. "

Editör: Habererk Com