Aylardır süre gelen covid-19 lu karantinalı günler maalesef tamamen bitmedi. Özellikle de etkisini sürdürüyor. Daha da kötüsü bu etkinin olumsuz yönde sürmesi kaçınılmaz. Her ne kadar devletimiz, sağlık uzmanlarımız umutlu açıklamalar yapmaya çalışsa da biliyoruz ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu süreç inşallah çok uzun sürmez.

Turizm için olmazsa olmaz ulaşım. Daha şimdiden dünyada 9000 pilot işsiz kalmış durumda. Bunun adı havacılık sektörü çok kötü durumda. Atlas Global gibi kapananlar olduğu gibi hiçbir havayolu şirketi tam kapasite çalışamayacak. Emirates ve British Airways gibi önemli havayolu şirketleri ödediği milyonlarca Euro’yu zarar hanesine yazarak verdikleri uçak alım siparişlerini iptal ettiler. Virgin Airways, SAS, Lufthansa çoktan 50 kapasiteye indi. THY’nin de farklı bir politika izlemesi beklenemez. Bu da turizme nasıl bir darbe vurur siz tahmin edin.

Ülkemizde normalleşmeye dönük adımlar atılmaya başladı ancak bu sosyal mesafeli hayatın neler getireceği henüz bilinmiyor. Haziran ayında oteller açılacak deniyor ama biliyoruz ki çok sayıda otel açamayacak. Maxx Royal, Titanik, Rixos, IC hotels gibi gruplar en fazla otellerinin yarısını açabilecek. bazıları üçte birini açmayı düşünüyor. Bu kararların doğuracağı tablo onbinlerce işsiz demektir. Bu sıkıntılara MICE şirketleri de eklenecek çünkü toplantı yapacak otel bulamayacaklar.

İncoming de sürpriz bir gelişme var .ELAL 10 yıl sonra Türkiye ye uçak indirdi. Bunu İsrail’le ilişkilerimiz iyileşiyor oradan turist gelir kurtuluruz gibi sakın algılamayın. Bu bir ara Hindistan Çin bizim için kurtarıcı Pazar olur diyen hayalperestlerin düştüğü yanılgı gibi sonuçlanır. Çünkü bizim turizmimiz Avrupa ve Rusya olmadan olmaz.

Sizinde gördüğünüz gibi turizm maalesef berbat. Meğer renkli çok kazandıran sektör, esen bir rüzgarla kolayca dağılabiliyormuş. İflas edenler yaşamaya çalışanlar en önemlisi yüzbinlerce işsiz.

Yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi bizim ‘’işimiz gücümüz turizm ‘’ Biz bu sektörden bu işten para kazanıyoruz.Ama bazı tuzu kuru ekonomik durumu iyi olan ve kendini duayen görenlere baktığınızda neredeyse oteller açılmasın turizm bu sene olmasın diyecekler. Maalesef bu zihniyetle de mücadele ediyoruz.

Bu kadar sıkıntıya olumsuzluğa rağmen umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. En azından iç pazarda oluşabilecek bir potansiyelle sektöründe iş hayatımızın da devam etmesini ve hedeflerimizi en az kayıpla 2021’e taşımak istiyoruz.

Saygılar Sevgiler.