Üç yıl evvel HDP’li vekil Garo Paylan’ın, Meclis-i Mebûsân'nda görev yapmış Ermeni kökenli terörist milletvekilleriyle ilgili verdiği araştırma önergesine, Ercişli Ayşe Bacı’nın ağıtıyla cevap vermiştim. Paylan’ın bahsettiği vekillerden Vramyan, Van’daki Ermeni isyânının elebaşlarındandı.

Paylan, 30 Ekim’de şöyle bir tvit attı:

“Erdoğan, Ermeni Soykırımı için, ‘Bu iş tarihçilerin işidir. Bu iş arkeologların işidir. Bu işe bir siyaset gömleği giydirilmesin.’ dedi. Talat Paşa’nın siyasî bir kararla uyguladığı soykırımla tarihçiler yüzleşemez. Babaannemin yaşadıkları arkeologların meselesi olamaz.”

Paylan’ın tvitine, mezkûr yazımı güncelleyerek cevap vermek istiyorum:

Yıl 1915 (Paylan’ın soykırım dediği Tehcir’den bir ay evvel)

Kocası savaşa giden Ercişli Ayşe Bacı, Kara Yusuf Paşa Câmii önünde aklını yitirir. Ermeniler, Ayşe’nin 8 ve 9 yaşında Yusuf yüzlü iki oğlunu, câmi önünde boğazlarlar. Elleri bağlı annenin gözleri önünde. Ayşe’nin elleri bağlansa da dili bağlanmaz. Öyle bir ağıt yakar ki yürek dayanmaz. Ölene kadar câmi önüne gelip Ahmedini ve Mahmudunu arayarak ağıt yakmaya devam eder.

Kuşlar gelsin şivanıma

Ah Ahmedim vah Mahmudum.

Kan döküldü yağlığıma

Ah Ahmedim vah Mahmudum

Bitti tükendi umudum

Evimizin önü taşlık

Babaz yok ki vere harçlık

Avucumda çifte işlik

Ah Ahmedim vah Mahmudum

Kavas evin olsun viran

Akıttın gözümden al kan

Evimize saldın figan

Ah Ahmedim vah Mahmudum

Miko kesdi Mahmudumu

Al kınalı Ahmedimi

Yok eyledi umudumu

Ah Ahmedim vah mahmudum

Aram günün kara gele

Boynun Zülfikâr’e gele

Bağrın pare pare gele

Ah Ahmedim vah Mahmudum

Atımı saldım yazıya

Bakın bendeki yazıya

Nice kıydız çüt kuzuya

Ah Ahmedim vah Mahmudum

Ağıttan anlaşıldığı üzere Ayşe Bacı, Kavas, Miko ve Aram’ı tanıyor. Komşuları….

Erciş’i Ermeni çetelerinden kurtarmaya gelen Yüzbaşı Mahsum Bey, Ayşe’nin, önünde aklını yitirdiği câminin minberine şu dörtlüğü yazar:

Mushaf yaprakları çiğnenmiş, yerde

İnsan pisliği var, kırık minberde

Heyhat nice canlar yatar makberde

Geride kalanlar tahkir edilmiş

Yüz yıl önce câmilere saldıran Ermenilerle, şimdi câmilere saldıran PKK’lılar birbirlerine ne kadar benziyorlar. Yüz yıl önce de Meclis’e girmişlerdi.

Garo Paylan’ın Ermeni teröristlerle ilgili araştırma önergesi vermesi garibime gitmiyor. Elbette kendisine yakışanı yapacak. Hâinlik, bunların genlerinde var.

Ben, bir zamanlar liberallerle kol kola girerek, “Hepimiz Hrantız” diye yollara dökülen, PKK ile empati kuran, şimdiyse bunları yapmamış gibi davranan muhâfazakâr yazarların ses vermesini bekliyorum.