Babacan yok, damat var: İşte 64. Hükümet
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Türkiye Cumhuriyeti'nin 64. Hükümeti'ni açıkladı. yeni kabinede Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak yer alırken, 13 yıldır ekonominin patronu olan ve piyasaların merakla beklediği Ali Babacan kendisine yer bulamadı. İstanbul milletvekili olan damat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Milletvekili olmadığı dönemde Erdoğan'ın danışmanlığını yapan Binali Yıldırım da yeniden ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na getirildi. Erdoğan'ın AK Parti'ye getirdiği Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu ise çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. Bakanlar Kurulu listesinde Davutoğlu'nun çalışmak istemediği çok sayıda bakan olduğu belirtiliyor. Erdoğan'ın ağırlığını koyduğu yeni kabineye bu yüzden ‘Saray kabinesi', ‘Damat Berat hükümeti' ve ‘başkanlık kabinesi' türü yakıştırmalar yapıldı.
EKONOMİNİN YENİ PATRONU ŞİMŞEK: Ekonomi yönetimi Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Mehmet Şimşek'e verildi. Maliye Bakanlığı'na uzun süredir bu bakanlığın müsteşarlığını yürüten Naci Ağbal getirildi. Şanlıurfa'da büyük bir seçim başarısı sağlayan Faruk Çelik ise sürpriz bir şekilde Çalışma Bakanlığı yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na kaydırıldı. AK Parti Meclis Grubu'ndan iki isim bu dönem bakan yapıldı. Kayseri kontenjanından bu kez Taner Yıldız değil Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Mustafa Elitaş tercih edildi. Elitaş Ekonomi Bakanı olurken AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirildi.
KABİNEDE İKİ KADIN BAKAN: Kabinede sadece iki kadın bakan yer aldı. Eski bakan Selma Aliye Kavaf'ın kardeşi başörtülü Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. AK Parti Kurucular Kurulu üyesi de olan Ramazanoğlu, aynı zamanda Cumhurbaşkanı'nın eşi Emine Erdoğan'a yakınlığı ile tanınıyor.
TUĞRUL TÜRKEŞ'LE DEVAM: MHP'den AK Parti'ye geçen ve geçici hükümette başbakan yardımcısı olarak görev yapan Tuğrul Türkeş ile birlikte Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan da başbakan yardımcılığı koltuğunu korudu. Eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da Başbakan Yardımcılığına atanan bir diğer isim oldu. İdris Güllüce'nin yerine ise sürpriz bir şekilde Fatma Güldemet Sarı, Gümrük Bakanlığı'na da Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi getirildi.
BOZDAĞ VE ALA YENİDEN KABİNEDE: Bazı isimler ise geçici hükümetten önceki 62. hükümetteki eski koltuklarını devraldı. Bu kapsamda Bekir Bozdağ yeniden Adalet Bakanlığı'na, Efkan Ala İçişleri Bakanlığı'na, Volkan Bozkır Avrupa Birliği Bakanlığı'na, Fikri Işık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na, Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığı'na, Akif Çağatay Kılıç Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yeniden atandı. Milli Savunma Bakanlığı'na Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı molası veren İsmet Yılmaz yeniden atandı.
LİSTE DIŞI KALANLAR: Cemil Çiçek'in kabinede olmaması dikkat çekerken yıllardır bakanlık bekleyen Burhan Kuzu bu kez de bu hedefine ulaşamadı. Eski bakanlar Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nihat Zeybekci, Ömer Çelik ve Nurettin Canikli de kabine dışında kalan isimler arasında yer aldı.
‘BAKANLAR KURULU'NUN MİSYONU SEVGİ TOHUMU EKMEK'
Ahmet Davutoğlu, yeni kabinenin önümüzdeki 4 yıl içinde Türkiye'yi yeni bir ufka taşıma misyonu üstlendiğini söyledi. Millete verdikleri sözler için her konuda gerekli her adımı atacaklarını belirten Davutoğlu, “Yapısal reformları gerçekleştireceğiz, sivil anayasa için çalışmalar yürüteceğiz. Bütün bakanlarımız yoğun bir çalışma temposu içinde olacaklar.” ifadelerini kullandı. Bakanları belirlerken ‘bölgesel temsil gibi birçok hususu göz önüne aldıklarını' belirten Davutoğlu, “Tecrübeli bakanlarımız, yeni bakanlarımızla bir harman oluşturma gayreti gözettik. Kuvvetli bir harman oluştuğu kanaatindeyim. İlk gün söylediğim gibi bu Bakanlar Kurulu'nun misyonu Mevlânâ'nın deyimiyle bu topraklara sevgi tohumu ekmektir. Talep edeceğimiz en temel husus, bize oy vermiş vermemiş zinhar zihinlerimizden geçirmeden hizmet etmek, her türlü hesaba açık şekilde milletin hizmet kervanına katılmaktır.” diye konuştu.
Ahmet Davutoğlu, 64. hükümeti sunmak için dün 11.00 sularında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıktı. Görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Erdoğan, hükümeti onayladı.
Kabinenin yeni yüzleri
Milyar dolarlık projeler damada emanet
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı… Çalık Holding CEO'su. İstanbul Milletvekili. Yükseköğretimini İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamlayan Albayrak, New York'ta Pace Üniversitesi'nde finans üzerine yüksek lisans yaptı. Yeni Enerji Bakanı'nı milyar dolarlık projelerin onayı bekliyor.
Çekirdekten yetişme
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci: 1984 yılında Ankara Hukuk'tan mezun olduktan sonra ticaret hukuku üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1991 yılında Malatya'ya yerleşerek serbest avukat olarak çalışmaya başladı. 2011–2015 yılları arasında AK Parti Malatya İl Başkanlığı görevini yaptı. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde AK Parti Malatya milletvekili seçildi.
Muhaliflere vergi operasyonlarının mimarı
Maliye Bakanı Naci Ağbal: Bayburtlu. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş, Teftiş Kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğü'nde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulundu. 2009-2015 yılları arasında da Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı. AKP döneminde muhalif şirketlere yapılan vergi operasyonlarının mimarı olduğu ileri sürülmüştü.
İhracatçı işadamı Ekonomi Bakanlığı'na
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: Kayserili. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İktisat mezunu. 1983 yılından 2000 yılına kadar özel bir şirkette yönetim kurulu başkanlığı yaptı. 2001'de de kendi işyerini kurdu. 1994 yılında Anavatan Partisi'nden belediye başkanlığına aday oldu. Halen Akdeniz İhracatlar Birliği Başkan Vekili ve Sanayi Odası Meclis Üyesi görevini ifa ediyor.
AK Parti'nin sosyal medya timini kurdu
Çalışma Bakanı Süleyman Soylu: 1987'de DYP İstanbul İl Gençlik Kolları'nda siyasete başladı. 6 Ocak 2008'de Demokrat Parti'nin genel başkanlığa seçildi. 5 Eylül 2012'de ise AK Parti'ye katıldı. AK Parti'de Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Partideki görevleri sırasında daha çok kurduğu ‘sosyal medya timi'yle gündeme geldi.
İlk döneminde bakan oldu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı: Adana milletvekili. 1993 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. Aktif siyaset hayatına 2008 yılında AK Parti Çukurova İlçe Başkanı olarak başladı. 2011 yılı genel seçimlerinde Adana 7. Sıra milletvekili adayı oldu. 2012 – 2014 yılları arasında AK Parti Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi görevinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.