Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli’nin “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında 100 İl 1000 ilçe” açılımı sorası gazetelerde il yapılması beklenen illerin yer aldığı bir liste gündeme geldi. Listede 50 yıldır il olmayı bekleyen Bafra’nın olmaması Bafralıları ayaklandırdı.

Bahçeli’nin açıklamasına olumlu yaklaşan AKP’de 19 ilçenin il olması için hazırlıkların başladığı öğrenildi. İlçelerin il olması için bazı kriterlere uygun olması gerekiyor. Bu kriterler arasında ilçenin nüfusunun en az 100 bin olması, il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi şartlar aranıyor. Nüfusun yanı sıra şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği, eğitim durumu gibi 8 alanda kriterleri sağlayan ilçeler il olma hakkına sahip olabiliyor.

BAFRA HALKI TEPKİLİ

Basında çıkan listede 11 ilçe şartları sağlarken, bu şartlara uygun olan Samsun’un Bafra İlçesi’nin listede yer almaması ilçede tepkilere neden oldu.

Bafra’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve seçmenler, “Bafra üvey evlat mı? Bafra üretirken neden üvey evlat muamelesi yapılıyor” şeklinde tepki gösterdi.

Bafra’nın il olması için hazırlıkların yapıldığı kentte, tepkilerin önümüzdeki günlerde büyük bir eylem ile devam edeceği ve Ankara’ya bununla ilgili bir heyet gönderileceği öğrenildi. 

11  İLÇE İL KRİTERLERİNE UYUYOR

Açıklanan son verilere göre il olma kriterlerini Antalya'nın Alanya, Mersin'in Tarsus, Bursa'nın İnegöl, Tekirdağ'ın Çorlu, Antalya'nın Manavgat, Ordu'nun Ünye, Balıkesir'in Edremit, Muğla'nın Fethiye, Mardin'in Midyat, Hakkari'nin Yüksekova ve Van'ın Erçiş ilçeleri sağlıyor.

Editör: Yadigar Hanım