Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) vergiye gönüllü uyum sağlayan mükelleflere sunduğu kolaylıkların yanında, kayıt dışı ekonomiyle de mücadele ettiğini vurguladı. Bakan Şimşek, “Mart ayında kira gelirlerinin doğru şekilde beyan edilmesi için gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri incelenecek.” dedi.

Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta

“GEÇEN YIL 1,7 MİLYON BEYANNAME ALINDI”

Bakan Şimşek, geçen yıl bu alanda yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini ve mükelleflerin beyan etmedikleri gelirleri vergilendirdiklerini söyledi. Bakan Şimşek, banka ve tapu kayıtları gibi kamu kurumlarından elde edilen verilerle, beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespit edilip vergiye davet edildiğini ifade etti. Şimşek, “Bu süreçte 200 bin mükellefe hatırlatma mesajı gönderdik. Mesajlara cevap vermeyen mükellefler ise izahat ve gönüllü uyum çağrısı aldı. Bu çalışmalar sayesinde 2023 yılında kira gelirleri için 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındı.” diye konuştu. Bakan Mehmet Şimşek, kira gelirleri için yapılan çalışmaların bu yıl daha da ileri götürüldüğünü kaydederek, şunları söyledi: “GİB, mart ayında kira gelirlerinin doğru şekilde beyan edilmesini sağlamak için gayrimenkul sahiplerine yönelik çalışmalarına, Türkiye İstatistik Kurumunun verilerini de kattı.

Tapu ve nüfus verileriyle, kira geliri elde etme ihtimali olan yaklaşık 4,5 milyon konut değerlendiriliyor; kiralık olduğu belirlenen adreslerde yerinde denetimler yapılacak. Bu denetimlerde kiracılardan alınan bilgiler, elektronik bir tutanakla Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine aktarılacak; bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılıp gerekli kontroller yapılacak. Beyan dönemi öncesinde hatırlatmalar sürerken, beyanname vermeyen veya uyumsuz olan mükelleflere karşı yasal işlemler uygulanacak.”

“BEYANNAME ELEKTRONİK ORTAMDA VERİLEBİLİYOR”

Bakan Mehmet Şimşek, kira gelirleri için verilen beyannamelerin, vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla verilebildiğini hatırlattı. 2022 yılı gelirleri için 2023 yılında 1 milyon 578 bin 932 mükellefin Hazır Beyan Sistemi’nden yararlandığını belirten Bakan Şimşek, şöyle devam etti: “Mükelleflerimiz bu yıl da 2023 yılı kira gelirlerini evlerinden veya internetin olduğu her yerden elektronik ortamda rahatça beyan edebilirler. Mükelleflerimizi bu kolaylıklardan faydalanıp gerçek kira bedellerini mart ayında beyan etmeye çağırıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için 2024 yılında yapılacak çalışmaların bir bölümü olan kira denetimleri geniş kapsamlı ve ülke genelinde gerçekleştirilecek. Amacımız, vatandaşlarımızın da desteğiyle gerçek kira gelirlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu nedenle vatandaşlarımızdan yapılan denetimlere gerekli desteği vermelerini rica ediyoruz.”

Kaynak: Haber merkezi