Türkiye 2023 yılında yapılacak seçimlere doğru geri sayarken, iktidar partisinde telaş bir sene öncesinden başladı. Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AKP’nin terörist başı Abdullah Öcalan’ın hapislik koşullarının iyileştirilmesine yönelik adımlardan söz ederken kimi yakınlarıyla görüşme izni verileceğini ifade etmişti. Selvi yazısının devamında AKP’ye gelecek olan tepkilerin önüne geçmek adına “Yeni bir açılım yok...” demeyi de ihmal etmedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ise AKP’nin mevcut şartlarda seçimleri kazanma şansının olmaması ve Abdulkadir Selvi’nin söz konusu yazısı üzerine çok konuşulacak bir analizde bulundu.

Balbay'ın yazısını Günboyu Gazetesi gündeme taşıdı. Gazetenin haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Van'da yaptığı "Ağızlarını her açtıklarında sizlerin kimliğinizin istismarını yapanları gördüğünüz yerde yakalarına yapışın ve yeniden silaha sarılarak çözüm sürecinin bitmesini kim istedi, diye sorun...” şeklindeki konuşmaya dikkat çeken Balbay Erdoğan'ın bu konuşmayla "Vallahi çözüm sürecini ben bitirmedim!" demek istediğini yazdı.

"DURUM NE KADAR EL VERİRSE YENİ BİR AÇILIM"

Köşesinden yeni bir açılım mı geliyor sorusunu soran Balbay "Evet, durum ne kadarına el verirse yeni bir açılım!" cevabını verdi. Balbay’ın iddiasına göre AK Parti kendi seçmenine çaktırmadan yani sinsilikle gizli bir açılım süreci başlatmak istiyor.

Balbay bugünkü “Açılım arayışı” başlıklı yazısında konuyla ilgili şu cümleleri kurdu:

"Sızan haberlere göre iktidar HDP’ye selam veren herkesi terör örgütüne üye olmakla suçlarken bu partiye yönelik şu hedefleri örüyor:

Etrafını kuşatıp yalnızlaştırmak.

Yanına çekip seçmen gücünü kullanmak.

Her iki olasılık da gündemde...

İktidar katlarında, 'HDP’nin Cumhur İttifakı’nı desteklemesi için ne gerekir' sorusuna şu yanıt veriliyor:

HDP üç konuda açılım ister: vatandaşlık, yerel özerklik, ana dil!

Bunların her biri ile ilgili alt çalışmaların yapıldığı, seçeneklerin oluşturulduğu haberleri geliyor. Biz de ayrıntıları izlemeye devam edeceğiz. Bütün mesele bunları toplumun tepki vermeyeceği şekle sokmak!"

Editör: Yadigar Hanım