Kosova-Sırbistan sınırında bugün her iki ülke de hava saldırı sirenleri çalmaya başladı. Her iki ülke de sınıra asker sevkiyatı yaptı.

Kosova Başbakanı Abin Kurti geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada "Kosova'ya girecek Sırplara geçici kimlik verilecek, pasaportlarını değil bu kimlikleri kullanmaları gerekecek" ifadelerini kullanmıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise bugün yaptığı açıklamada Kosova'daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini belirtti.

Kosova-Sırbistan sınırında bugün her iki ülke de hava saldırı sirenleri çalmaya başladı.

Vucic, halka sesleniş konuşmasında, Kosova'daki Sırpların durumunu değerlendirirken, "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek." ifadesini kullandı.

Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, "Arnavutların yaptıklarından bağımsız olarak değişmeyeceğini", ancak Sırpların da kendi evlerini koruyacaklarını kaydetti.

Vucic, "Biz barışı arayacağız ama söyleyeyim ki teslim olmayacağız." şeklinde konuştu.

SIRBİSTAN SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sırbistan Savunma Bakanlığı bugün yaşanan gerilimle ilgili bir basın açıklaması yaparak askerlerinin Kosova topraklarına girmediğini ifade etti. 

Bakanlığın açıklaması şöyle:

"Basında yer alan bilgi kirliliği üzerine açıklama yapma gereği duyduk: Sırp askerleri, sözde Kosova topraklarına girmedi. Sözde Kosova güvenlik güçleri ile bir çatışma yaşanmadı. Sınır hattında durum stabil."

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Kosova-Sırbistan gerilimiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Zaharova şunları söyledi: 

"Kosova'yı, ülkesindeki Sırpların haklarına saygı duymaya davet ediyoruz. Arkalarına ABD'yi ve AB'yi alıp yaptıkları provokasyonları durdurmaya çağırıyorum."
 

Editör: Gökçe Sevim