Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kredi kartına nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik aldığı iki farklı karar bankaları zor durumda bıraktı. Durumu analiz eden bankalar, acil toplanma kararı aldı.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, banka yönetimleri, uygulamanın devreye alındığı çarşamba günü acil olarak toplandı. Bankacıların ne yapacaklarının kararını vermeye çalıştığı belirtilen toplantıda, bankacıların perişan olduğu, sektörün kriz yaşadığı vurgulandı.

DÖVİZ BULMA SORUNU YAŞANIYOR

Bankacılık sektöründen kaynaklar, sektörün ek oranlarla birlikte temmuza kadar çok yoğun bir KKM dönüşü sağlamaları gerektiğine işaret ederek, en büyük gündemin ise dövizin nereden bulunacağı konusu olduğunu ifade etti. Döviz bulma sorununu yetkililere iletildiğini belirten kaynaklar, yetkililerin “İster müşteriye eurobond veya yurtdışı hisse senedi portföyü bozdurun, ister yurtdışındaki parayı getirterek döviz dönüşümüyle KKM yapmayı başarın” dediğini ileri sürdü.

TL mevduat faizlerinin yüzde 42 seviyelerine dayandığını dile getiren kaynalar aylık ek dönüşüm hedefinin bankacılık sektörünü krize sürüklediğini, müşterileri de ikna edemediklerini kaydetti. Kaynaklar ayrıca, aylardır tek gündemlerinin KKM ve KKM hedefleri olduğunu bildirdi.

KKM 1.5 AYDA 31 MİLYAR DOLAR ARTTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık verilerine göre, kur korumalı mevduat büyüklüğü 12 Mayıs itibariyle 2 trilyon 346 milyar 755 milyon liraya ulaştı. Artış, geçen yıl sonundan bu yana 931 milyar 452 milyon lira olarak kaydedildi. Sektörün KKM faizinin üzerine prim uygulamaya başlamasıyla tüzel kişilerin dövizden dönüşlü KKM hesaplarının daha hızlı arttığı dikkat çekti.

KKM hesapları seçim öncesi 1.5 ayda 31 milyar dolar artarak, 119.9 milyar dolara ulaştı. KKM, BDDK verilerine göre toplam 532.8 milyar dolar olan döviz ve TL mevduatın yüzde 22,5’ini oluşturuyor. Uzmanlar KKM’nin de döviz endeksli bir hesap olduğunu döviz mevduatıyla birlikte değerlendirildiğinde ise KKM ile yabancı para mevduatın toplam mevduatın yüzde 62,7’sine dayandığını belirtti.

Editör: Yadigar Hanım