Gündemdeki siyasi tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günlerde yapılan iki sosyal medya paylaşımı parlamenter sisteme dönüş sorularını akıllara getirdi. Paylaşımlar sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Sözcü yazarı Özlem Gürses geçtiğimiz gün ilginç bir paylaşımda bulundu. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da paylaştığı bir tweet sosyal medya kullanıcıları arasında tartışmalara yol açtı. Gürses yaptığı paylaşımda şu ifadelerde bulundu:

“1 haftadır Ankara'daydım... sorduklarımdan, dinlediklerimden anladığım şu; çok da uzak olmayan bir takvimde kimin Cumhurbaşkanı olacağından daha fazla kimin Başbakan olacağını konuşacağız... olası adaylara o gözle bakmakta fayda var... :)”

Aynı zamanda, MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat da attığı bir tweet ile Gürses’in bu paylaşımının neden olduğu benzer soruları akıllara getirdi. Kulat’ın tweeti ise şu şekildeydi:

“Hadi gelde uyu!
Koskoca duayen bir siyesetci gecenin bir yarısı aradı ve…
--- Sence BAŞBAKAN kim olacak? Dedi
--- Hayrola ne oluyor? Dedim.
--- Sen bilirsin böyle şeyleri… Dedi.
Ben ne mi dedim?
--- Daha RAMAZAN bitmedi. Dedim.”


Ne Demişti?

Aralık 2019’ TV5’de yayınlanan, Hasan Basri Akdemir’in moderatörlüğünü yaptığı Perde Arkası programına katılan Gazeteci Celal Kazdağlı bu iddialara benzer açıklamalarda bulunmuştu.

Kazdağlı geçtiğimiz yıl su sözleri söylemişti:

“Muhtemelen bu vasfi değişmelere karşı hazırlık içerisindedirler. Ellerinde iktidar gücü olduğu için pek çok şey yapma imkânına sahipler. Öncelikle kurulacak olan iki partinin boşa düşmesi için tedbir arayışında olacaklardır, seçim öncesi onları boşa çıkartmak için. İşte Cem Uzan’ın yeniden siyasete giriyor olması belki de bunlar için bir araç olarak kullanılacaktır. Devlet Bahçeli’nin son açıklamasıyla, af teklifimizi geri çektik dedi, bu sanki MHP ile AKP arasında bir ayrışmaya giden ilk işaretmiş gibi de duruyor. Kürtlere yönelik bir açılım yapabilmesi için MHP ile olan bağını zayıflatmak istiyor, öyle anlaşılıyor Ak Parti. Buradan bir açılım gerçekleştirebilir. Belki sürpriz bir şekilde bir başbakanlık ihtasıyla bir parlamenter sisteme dönüşün işaretini vererek öyle bir seçime gidebilir.”
Akdemir’in “Parlamenter sisteme seçimden önce dönülebilir,” cümlesinin ardından Kazdağlı sözlerine şöyle devam etmişti:

“Yani onun mesajını verir. Dönülebilir de, çok zor bir şey değil. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, önce bir başbakanlık ihtasıyla, arkasından zaten meclis o anayasa değişikliğini çok hızla yayın yapabilir, yarı başkanlık sistemi gibi bir model gündeme gelebilir. Bu tür şeyler deneyecektir, bunlardan herhangi birisi, hangisi gündeminde, hangisi işe yarayacak ise o anki kamuoyu yoklamalarına göre bunları yapabilir. Toparlayabilir mi? Toparlayabilir. Öyle bir ihtimal var. Çünkü muhalefetin bir araya gelmesi, toparlanması ve iktidarı devralabilecek bir görüntü ortaya koyması gerekiyor halkın desteğini alabilmesi için.”
Ankara Kulislerinde konuşulduğu anlaşılan ve “yeniden mi geliyor” sorusu sorulan başbakanlık makamında en son Binali Yıldırım oturuyordu.